Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 102
aktuelno izdanje
Uloge jure mene
Zdravstveni bilten poznatih: Jelena Helc
Jelena Helc

Piše: B.Soldatović

Kada sam polazila na razgovor sa mladom glumicom Jelenom Helc srela sam komšiju, kamermana koji je sa njom radio u BK televiziji. Rekla mu sa kim bi trebalo da se vidim i on mi je ispričao kako je pamti kao veselu i uvek spremnu na šalu. Da li je i dalje takva?
- Jesam, ali manje nego pre - priča Jelena koja je nedavno premijerno odigrala ulogu Njegine u predstavi "Talenti i obožavaoci" Nikolaja Ostrovskog na sceni beogradskog Narodnog pozorišta. - Sazrela sam i naučila pravila kojim moram da se služim da bi lakše išla kroz život. Jer, kad si toliko veseo, otvoren, čio i vedar kao što sam bila i kad to radiš iz duše, onda je ta duša otvorena i dostupna svima. A, mnogo je onih koji bi želeli da ugase tu vedrinu, da povrede, pomrače... Shvatila sam da bi taj deo sebe trebalo da sačuvam samo za ljude i situacije koji to zavređuju. Tu vedrinu najviše čuvam za dete, prijatelje i druženja. Za one druge navukla sam štit mada sam mislila da to nikad neću da uradim.

I, dok pričamo u pozorišnom klubu neizostavna tema je bila kako se snašla u ulozi Njegine, koju su svojevremeno igrale Mira Stupica i Vera Čukić.
- To je divna uloga u divnoj priči - priča Jelena, rođena Beograđanka koja je diplomirala glumu u klasi Vide Ognjenović na Akademiji u Novom Sadu. - Beskrajno sam srećna što je pripala meni. Jedini problem je bio kako da prevaziđem starovremenost u načinu na koji je tekst napisan i da ga tumačim na moderan način. Ima i onih koji mi zameraju što nisam lepršavija i nasmejanija ali moram da priznam da čitajući tekst nisam našla ni jedan razlog da budem takva. Jer, za mene je to zastrašujuća priča o prostituciji u koju te uvlače i ne ostavljaju nikakvu mogućnost izbora. Ili, nećeš da se baviš umetnošću. Preuzela sam rizik da Njeginu tumačim mračno po cenu da se manje dopadnem publici.

U matičnom, Narodnom pozorištu, Jelena, igra i u "Velikoj drami", "Uobraženom bolesniku", "Edipu", "Veselim ženama vindzorskim"...
- Svaka uloga, u svakoj predstavi, za mene je izazov. Dok se pripremam uvek polazim od toga da moja uloga nije toliko bitna već da je najvažnija predstava. Jer, svi iz glumačke ekipe imaju zajednički cilj da ispričaju neku priču. Žao mi je što se u poslednje vreme gubi svest o tome.

Naša sagovornica ima dvoipogodišnjeg sina Vuka a zanimljivo je da su ona i tri glumice iz predstave "Sat", koju je Peter Handke pisao za buduću ćerku dok mu je žena bila trudna, gotovo u isto vreme ostale u drugom stanju. Sada su njihova deca vrtić Narodnog pozorišta a glumicu pitamo koliko se njen odnos prema životu i prema profesiji promenio rođenjem deteta.

- Oduvek sam bila "majka" - kaže. - Sećam se da sam i na Akademiji, kad sam razgovarala sa koleginicama iz klase, uvek govorila da ću da imam veliku porodicu i mnogo dece. Nikad nisam fanatično jurila uloge, čak bih rekla da i dan danas više one jure mene. Sutra bih žrtvovala glumačku karijeru zbog porodice! A, rođenje sina me nije drastično promenilo ali mi je donelo psihički mir i potpuno sam se predala ulozi majke.
Za Vuka kaže da je u fazi kada je beskrajno šarmantan, stalno postavlja naizgled jednostavna pitanja na koja su odgovori mnogo komplikovaniji i iziskuje mnogo energije.

- Pričamo po čitav dan i otkrivamo svet zajedno. Ja ponovo ali ovoga puta iz nevinog ugla deteta a on prvi put.
Interesuje nas i da li Jelena prepoznajete u sebi i svojim postupcima prema Vuku svoju mamu?

- Sve više i više! Izgleda da se od toga ne može da se pobegne. Zaledim se kad iz svojih usta čujem rečenice moje majke. Ali, naravno, sve ih čujem tek kad ih izgovorim. S jedne strane mi je čudno, a s druge mi je dokaz da su moji roditelji radili dobre stvari koje i nisam ranije shvatala.
Nekada je Jelena bila redovan posetilac Ade i oko jezera vozila rolere a u devetom mesecu trudnoće znala da iz centra grada žustrim hodom stigne kući u naselje Braće Jerković danas stiže samo da "juri" za i sa Vukom.
- Vožnja rolera, šetnja, pa i klizanje, strašno mi nedostaju. Ali, sačekaću dok Vuk malo poraste, pa ćemo sve to da radimo zajedno.

Pitamo glumicu i da li je u mladosti imala neke zdravstvene probleme.
- U devetnaestoj sam imala hormonski poremećaj, lekari su me kljukali hormonima i činilo se da su me bespovratno upropastili. Iako sam bila skeptična pokušala sam sa alternativom i otišla kod bioenergetičara. Radio je sa mnom bukvalno tri puta po pet minuta. Kad sam mu kroz suze javila da mi se stanje normalizovalo na sebi svojstven način je rekao: "naravno, i biće ti dobro". Tada sam i počela da razmišljam o alternativnim metodama, trudim se da i hronične i akutne probleme rešavam na prirodan način - čajevima, medom, kantarionom, maslinovim uljem... Moj oprobani recept je - med za sve iznutra, a kantarion za sve spolja. Naravno, veoma je važno gde je kantarion ubran i gde su pčele skupljale med! To sam naučila od mame koja se oduvek trudila i u kuhinji i u lečenju da sve bude prirodno.

Verovatno i zbog uticaja majke Jelena pazi na zdravu ishranu. Zbog sebe i zbog sina.
- Na uštrb ukusa odričem se i zaprške i sosova. Uvek sam govorila da bih pojela nešto što je deset puta manje ukusno, a da je zdravije. Ali, da se razumemo, zgrešim ja mnogo puta... Pojedem i slavska jela i slatkiše, međutim, uvek sa merom. Generalno se trudim da se zdravo hranim i grize me savest ako nemam zdrav ručak. Na primer, luda sam za crnim, integralnim hlebom, a drugarica Sandra otkrila mi je heljdu. Ona i njena svekrva spremaju divne čorbe sa gomilom zrnevlja.

U razgovoru nam Jelena otkriva da u svim jelima koje sprema umesto ulja koristi svinjsku mast.
- Ne mogu da zaboravim kako mi je jedna stara Crnogorka rekla:"Dete, kad isprljam krpe uljem, ne može Bog otac da ih opere, a kad ih isprljam mašću, i hladna voda može da ih spere". To je jedan razlog a drugi je - ukus. Meni je sva hrana pripremljena na ulju postala ista. A kada se priprema na malo masti sve je mnogo ukusnije. Pored toga za pripremanje jela koristim bakine stare emajlirane šerpe i zemljane posude. Obično prvo prodinstam crni i beli luk na mrvici masti, ubacim povrće, sačekam da se dinsta u svom soku pa ubacim meso, dodam krompir ili pirinač. Ako je ekstra prilika, prelijem jelo jajima i pavlakom i zapečem.

Za mladu glumicu, koja i lepo peva, muzika je duhovna hrana i pokretačka snaga ali ona i na druge načine neguje i razvija duh.
- Svako veče kad legnem pokušavam da razmišljam pozitivno i da verujem u dobro. Nikad nikome nisam učinila zlo, bar ne namerno i svesno. Ako sam to i učinila nenamerno uvek bih se izvinila. Ranije sam redovno postila jer se osećam bolje kad pročistim organizam i ojačam duh.


Znakovi pored puta
Kaže glumica da se godinama izveštilu i u čitanju "znakova pored puta".
- Posle porođaja sam pročitala bezbroj knjiga o gajenju dece i svaka je nudila drugačije informacije. A, onda sam negde pročitala - slušajte intuiciju. Shvatila sam da je to velika istina jer uvek kada sam pokušala da budem racionalna napravila sam grešku a kad sam slušala majčinski instikt bila sam u pravu. Od kad imam dete razvila sam intuiciju i prema njemu i prema sebi. To je jedna od najvećih veština koje svako mora da savlada na putu koji se zove život.

Dojenje jača bebu i dojilju
- Posle porođaja sam dojila bebu, hranila sam se zdravo, i nisam se ničega odricala. Bila sam i ostala veliki zagovornik prirodnog načina ishrane beba. Pored toga svesna sam koliko me je ono psihički stabilizovalo - kaže Jelena Henc.


Izreke
U stanu Jelena imam pano sa izrekama. Neke od njih su:
- Ne uzvisuj se u uzletu i ne ponizuj se u padu.
- Ići ću bilo kuda, samo dok idem napred. Jer, hodeći bez Hrista po ovoj izložbi utvara što se svet zove, čovek ne zna kuda hoda.


Broj 102


Bilje
Pirinač
Zrnce da se lakše diše...

Dijabetes
Ječam i cikorija protiv insulina...

Čičoka
Neuništivi sunčani koren..

* * * * *

Zdravlje
Opasne masti
Podneblje kreira jelovnik...

Italijanska kuhinja
Sokovi, mirisi i boje...

Ojačajte imunitet
Kašika tera viruse...

Usporen rast
Geni kroje visinu...