Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 102
aktuelno izdanje
Neuništivi sunčani koren
Istine i zablude: Čičoka
Čičoka

Piše: D.Z.
Kod nas se zove čičoka, a na engleskom njeno ime je jerusalimska artičoka, mada ovo krtolasto povrće nema nikakve veze ni sa Jerusalimom, ni sa artičokama. Ono je, naime, u rodu sa suncokretom.
Čičoka potiče iz Amerike. Njene vrednosti su poznavali Indijanci koji su je nazivali "sunčani koren". U 17. veku dobija svoje englesko ime. U to doba čičoka je u Evropi bila popularnija od krompira, ali kasnije krompir je potisnuo, pa je postajala "interesantna" samo u vreme velike gladi. U novije vreme sve češće se koristi i u svetu, i kod nas.

KLJUČNI SASTOJAK - INULIN
Čičoka je vrlo hranljivo povrće niske energetske vrednosti, samo 79 kalorija u 100g.
Ona je i bogat izvor kalcijuma, gvožđa, cinka, vitamina B1 i B2, belančevina, kalijuma, fosfora, vitamina A, a dobar je izvor vitamina C i D, proteina, masti, celuloze, ugljenih hidrata...
Krtola čičoke može da se jede sirova, kao salata, a može i da se prži, kuva ili peče. Mlade stabljike, s lišćem visine do 30cm, mogu da se koriste u ishrani ljudi, kao salata i varivo. Za razliku od krompira koji sadrži skrob, krtole čičoke sadrže polisaharid inulin. Valja istaći da krtole izvađene u proleće imaju manje inulina, ali su zato slađe.
Inulin, ključni sastojak čičioke, je polisaharid koji sadrži fruktozu. To je probiotik, što znači da stimuliše razvoj korisnih bakterija u crevima (bifidobakterija i acidofila), koje imaju višestruko delovanje na zdravlje: eliminišu štetne mikroorganizme crevne flore (npr. salmonela, kandida...), sprečavaju crevne infekcije, poboljšavaju apsorpciju minerala za 20% (posebno kalcijuma, magnezijuma i gvožđa), same proizvode vitamine B kompleksa, smanjuju proizvodnju toksina jetre, jačaju imunitet i pomažu u prevenciji raka debelog creva. Inulin, dakle, normalizuje varenje, revitalizuje crevnu floru kod primene antibiotika, pomaže kod opstipacije i crevnih infekcija. Osim toga, inulin normalizuje nivo triglicerida i holesterola u krvi, čime sprečava kardiovaskularna oboljenja i postepeno smanjuje masne naslage. Kako razgradnjom inulina ne dolazi do porasta nivoa šećera i insulina u krvi, čičoka je odlična namirnica za dijabetičare.
Osobe koje jedu sirovu krtolu čičoke manje oboljevaju od karijesa zuba. Čičoka pomaže i kod alergija na hranu, visokog krvnog pritiska, a preporučuje se i malokrvnim osobama.

SVEŽA, KUVANA, PEČENA?!?!
Čičoka podseća na krompir ili koren đumbira. Ima slatkast ukus. Najčešće se priprema kao krompir, kuvana (najbolje neoljuštena) i pečena, ali se može pripremati i sirova, kao salata, sa ostalim povrćem, ili kao zimnica.
Pošto se većina njenih hranljivih sastojaka nalazi neposredno ispod kože, najbolje je da je ne ljuštite, nego samo da je dobro operete pre kuvanja. Ako je sečete, secite je neposredno pre pripremanja, da ne bi potamnela, ili je poprskajte vodom sa limunom ili sirćetom da biste sprečili oksidaciju. Kuvanje sa kožom može da dovede do njenog tamnjenja, zbog visokog sadržaja gvožđa.
Ako jedete svežu čičoku, najbolje je da je isečete na tanke režnjeve, dodate u salatu i uživate u njenom hrskavom ukusu. Ili, da je isečete i marinirate u malo ekstra devičanskog maslinovog ulja i soka od limuna ili pirinčanog sirćeta. Kada pripremate supu od svežeg povrća, dodajte i čičoku u blender.
Ako je pržite, iseckajte je i propržite zajedno sa drugim povrćem u malo maslinovog ulja. Čičoka će omekšati za 4-6 minuta, a ako želite da bude hrskavija pržite je 2-4 minuta.
Čičoku možete peći celu ili iseckanu. Zamočite je u malo maslinovog ulja, pa je stavite u pleh. Pecite na 200 stepeni 30-45 minuta ako je cela, odnosno 20-25 ako je isečena. Povremeno je okrenite. Dodajte so i biber po želji.
Na pari, isečenu čičoku treba kuvati na visokoj temperaturi 5-8 minuta. Možete je začiniti po želji ili od nje napraviti pire, kao od krompira.
Čičoku možete da kuvate celu ili isečenu. Ubacite je u vodu koja vri i kuvajte 10-15 minuta ako je cela, a 5-8 ako je isečena. Možete je začiniti po želji ili od nje napraviti pire, kao od krompira.
Možete je čuvati do dve nedelje u frižideru, ili u papirnoj kesi na hladnom, tamnom mestu.

OPREZ
Zbog velikog sadržaja kalcijuma čičoka se ne preporučuje pacijentima čija je ishrana bazirana na smanjenom unosu kalcijuma.
Čičoka može da izazove pojavu gasova. Ako je nikad niste jeli, probajte prvo malu kočinu, dok ne vidite kako će da reaguje vaš organizam.


Nutritivne vrednosti
Čičoka, sveža, 150g
114 kalorija
3g proteina
26g ugljenih hidrata
0,015g masti
2,4g hranljivih vlakana
5,1mg gvožđa
643mg kalijuma
6mg vitamina C
6mg natrijuma
0,3mg tiamina
20mg kalcijuma
20mcg folata


ČIČOKA U NARODNOJ MEDICINI
Višegodišnja zeljasta biljka koja se gaji zbog krupnih ružičastih oslatkih krtola u kojima nema skroba, nego inulina, zbog čega ih za ishranu koriste osobe obolele od šećerne bolesti. Služi i za industrijsku ekstrakciju inulina, polisaharida koji hidrolizom ne daje glikozu, nego fruktozu, zbog čega se i preporučuje za ishranu dijabetičara, najbolje presan.

Dr Jovan Tucakov, Lečenje biljem
RECEPT

SUPA OD ČIČOKE
Delimično skuvajte 750g čičoke u ljusci (ili pomešajte čičoku i krompir), pa je tek onda oljuštite. Isecite je na krupnije komade. U međuvremenu, na malo ulja blago propržite 1 iseckan crni luk i 1 čen belog luka. Dodajte 1 iseckan celer i čičoke. Sipajte 1 l tople supe, pustite da provri, pa smanjite vatru i kuvajte pokriveno oko 20 minuta. Stavite povrće u blender, ako volite krem supu. Posolite i pobiberite po želji.

IDEJE
Napravite pire od krompira i čičoke!
Ispecite čičoku sa belim lukom, maslinovim uljem i začinskim biljem.
Operite, oljuštite i izrendajte čičoke, dodajte sirće i so. Pre serviranja, ostavite ovu salatu da malo odstoji.


Broj 102


Bilje
Pirinač
Zrnce da se lakše diše...

Dijabetes
Ječam i cikorija protiv insulina...

Čičoka
Neuništivi sunčani koren..

* * * * *

Zdravlje
Opasne masti
Podneblje kreira jelovnik...

Italijanska kuhinja
Sokovi, mirisi i boje...

Ojačajte imunitet
Kašika tera viruse...

Usporen rast
Geni kroje visinu...