Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 102
aktuelno izdanje
Ječam i cikorija protiv insulina
Mala škola makrobiotike - Dijabetes
Piše: Marina Furlan

Juvenilni ili dijabetes tipa I, koji se javlja kod dece i mlađih, sve više uzima maha. Mada se ova vrsta dijabetesa teško leči, postoje načini da se on predupredi, a njegove posledice ublaže, kaže iskusni makrobiotičar Snežana Jandrlić-Momčilović.
Dijabetes tipa I nastaje kada ćelije pankreasa, koje luče insulin, polako prestaju da vrše svoju funkciju, a oboleli postaje zavistan od insulina do kraja života - kaže naša sagovornica. Zato se ova vrsta dijabetesa i zove "insulin zavisni dijabetes". Pre samo stotinu godina juvenilni dijabetes bio je retka bolest, ali je danas u sve većem porastu.

- Mnoge majke koje nisu mogle da doje decu, prehranjivale su ih ili kravljim mlekom, međutim danas je i naučno potvrđeno da kravlje mleko može da podstakne juvenilni dijabetes - kaže Snežana Jandrlić-Momčilović. - Određene belančevine iz ovog mleka, pogotovo današnjeg koje je puno hormona, antibiotika i pesticida, iritira imuni sistem i napada sopstveno tkivo. Odnosno beta ćelije pankreasa, tako da ih onesposobljava da stvaraju insulin.

Da li to znači da dojenje smanjuje rizik od dobijanja juvenilnog dijabetesa?
- Naravno. Ukoliko dojite bebu bar četiri meseca, rizik za dobijanje juvenilnog dijabetesa se smanjuje za 50%. Izbegavanje kravljeg mleka smanjuje rizik od dijabetesa u velikom procentu.

Šta bi još trebalo izbegavati kada je o ishrani reč?
- Ako dete hranite rafinisanim namirnicama, poput belog hleba, raznih belih masnih peciva, ili lisnatog testa, treba znati da u njima ima pšeničnog glijanida koji takođe oštećuje beta ćelije. Još jedna supstanca je veoma odgovorna za oštećenje beta ćelija, to su nitrozamini, kancerogene supstance koje se nalaze u suhomesnatim proizvodima (salame, kobasice, šunke...). Pica koja se pravi od belog brašna i kačkavalja, a u kojoj ima kulena, jaja i svega što direktno utiče ne samo na pankreas, veoma je štetna hrana. Kada bi se pica pojela jednom mesečno, to ne bi bilo strašno. Prekomerne masnoće u ishrani, pogotovo zasićene masnoće životinjskog porekla, povećavaju rizik od juvenilnog dijabetesa.

Koje zdrave namirnice biste preporučili obolelim od dijabetesa tipa I?
- Još stari Egipćani su 1550. godine pre nove ere savetovali lečenje dijabetesa integralnim žitaricama bogatim vlaknima. Vlakna su bitna jer produžavaju vreme apsorpcije šećera iz hrane i sprečavaju nagle skokove šećera posle obroka. Standardna makrobiotička ishrana je idealna u sprečavanju nastanka juvenilnog dijabetesa. Hranite dete integralnim žitaricama, pasuljima, ribom, povrćem, voćem i koštunjavim plodovima. Kaše od žitarica su idealna hrana za doručak, posute sa malo cimeta i prepečenog susama, u slučaju da dete već ima juvenilni dijabetes. Malo cimeta stimuliše aktivnost insulina, tako da drži šećer pod kontrolom.
Od žitarica pre svega koristite ječam. O ječmu se pisalo još pre mnogo vekova, kao jednoj od najznačajnijih žitarica za držanje dijabetesa pod kontrolom. Posle ječma dolazi ovas. Od njih možete praviti supe sa korenastim povrćem.

RECEPTI
Supa od ječma
Iseći šargarepu na štapiće, jedan luk na polumesece i jedan paškanat na kružiće i prodinstati na malo susamovog ulja. Dodati tri decilitra vode, u zavisnosti od količine supe koju kuvate, 3 cm vakame alge i pola šolje ječma prethodno potopljenog u vodi. Sve zajedno kuvati oko 45 minuta od momenta kad provri. Supa treba da bude gusta. U slučaju da je ječam popio previše vode, dodajte još malo. Pred sam kraj dodajte pola kašičice misa i seckana perca mladog luka za ukras.

Divlje korenasto povrće
S obzirom da je sada vreme divljih biljaka, možemo koristiti maslačak (listove i koren mladog maslačka), koji je dobar ne samo za pankreas, već i za jetru i žuč. Možemo praviti jelo sa korenom maslačka, sa korenom čička i sa korenom cikorije, koji je takođe izuzetno delotvoran i koji, između ostalog, sadrži inulin, koji je jako dobar za održavanje dobrog nivoa šećera u krvi. Koristi se vrlo jednostavno, sa drugim povrćem kao što je kupus. Možete dinstati na malo ulja prvo korenasto povrće, pa dodati kupus i imati jelo od povrća sa divljim korenastim povrćem.

Zeleno lisnato povrće
Izvanredno povrće koje treba svakodnevno da koristite u ishrani je povrće koje sadrži dosta hroma. Hrom je veoma koristan kod bolesnika sa dijabetesom. U to povrće spadaju: brokoli, prokelj, kelj... Preporuka kod dijabetesa je što više tamnog zelenog povrća spremljenog na pari.
Operite i krupno isecite povrće i stavite ga na rešetku u momentu kada voda provri. Kuvajte ga ne više od četiri minuta. Mora da ostane tamno zeleno.
Preliv: Sameljite dve kašike prepečenog lešnika, dodajte malo vode od kuvanja na pari, da bi bilo tečno i dodajte par kapi organskog soja-sosa. Prelijte povrće.

Riba list na pari
Od namirnica životinjskog porekla trebalo bi koristiti što više ribu, a izbegavati meso, naročito crveno, koje je veoma štetno za pankreas. Riba se može najbolje spremiti na pari ili lešo. Priprema ribe na pari može biti različita. Možete spremati i belu i plavu ribu.
Na filet ribe list staviti par kapi đumbira, malo karija (koji se takođe odlično pokazao kod juvenilnog dijabetesa), malo belog luka, malo peršuna i malo tamari soja-sosa i to sve umotati u list kupusa. Staviti vodu da kuva i u momentu kad provri, u rešetku staviti umotanu ribu list i kuvati na pari ne duže od 9 minuta. Kad je gotovo, staviti par kapi limuna i jesti sa presovanom salatom. Možete da izrendate malo šargarepe, malo rotkve i malo divljeg maslačka i da začinite sa malo maslinovog ulja i sa percima od mladog luka. Uz ribu nemojte jesti hleb, čak ni integralni. S obzirom da je riba jang, dobro je uravnotežuje kukuruz ili palenta.

Namaz od nauta
Kada su u pitanju mahunarke, treba ih jesti što više, jer su vlakna veoma važna u ishrani dijabetičara. Možete koristiti razne pasulje, grašak, boraniju, čaj od pasuljice... Pasulje možete kuvati na razne načine. Možete praviti namaz od pasulja ili nauta.
Preko noći potopite šolju nauta i kuvajte ga u dva puta više vode sa malim parčetom kombu alge. Kada je naut skuvan, stavite ga u suribači, dodajte malo vode od kuvanja, malo soja sosa, malo belog luka i jednu kašiku tana (susamovog putera). Taj namaz možete koristiti maksimum tri dana od momenta kad ste ga napravili i to u frižideru. Možete ga stavljati preko beskvasnog integralnog hleba, pošto kvasac nije dobar za osobe koje imaju dijabetes. Isto tako, možete napraviti integralnu tortilju.
Manje koriste pšenicu i pšenične proizvode, a više jesti takozvane bezglutenske proizvode, kao što su kukuruzno ili proseno brašno, kinou (vrsta žitarice) i pirinač. Možete da napravite bezglutenske tortilje na koje ćete moći da mažete svoje namaze. Ovaj namaz je od nauta, ali možete da napravite i namaz od azukija, od sočiva... Postoje začini koji su se dobro pokazali kada je dijabetes u pitanju. To može biti kurkuma (indijski začin koji je veoma dobar i za jetru i za pankreas), a koji se koristi u malim količinama (na vrh noža).

Kanten slatkiš
S obzirom da dijabetičari treba da izbegavaju slatkiše, evo jednog zdravog slaktiša, koji se može povremeno koristiti.
Kanten je poslastica koja se uobičajeno pravi od sezonskog voća. Trenutno od sezonskog voća imamo jabuke i kruške viljamovke koje su na izmaku. Možemo napraviti mešani kanten od ovog voća i dodati i neku suvu šljivu.
Isečemo jabuke i kruške na kriške (bilo bi lepo da su organske, da ne moramo da ljuštimo koru). Potopimo tri suve šljive, a tu vodu, u kojoj su bile suve šljive, pustimo da provri i kada provri dodamo voće (ne više od pola šolje) i pustimo da se kuva 3-4 minuta. U drugoj posudi, u malo soka i vode razmutimo jednu ravnu kašičicu kuzua, pustimo da provri, sipamo preko voća i mešamo dok se ne zgusne. Sklonimo sa vatre, sipamo u činiju i pustimo da se stegne. Kanten je veoma osvežavajući slatkiš, pogotovu kada su topli dani. Odozgo stavimo mrvicu cimeta. Ovo je za decu izvanredan slaktiš, ali nije za svakodnevnu upotrebu.

Broj 102


Bilje
Pirinač
Zrnce da se lakše diše...

Dijabetes
Ječam i cikorija protiv insulina...

Čičoka
Neuništivi sunčani koren..

* * * * *

Zdravlje
Opasne masti
Podneblje kreira jelovnik...

Italijanska kuhinja
Sokovi, mirisi i boje...

Ojačajte imunitet
Kašika tera viruse...

Usporen rast
Geni kroje visinu...