Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 213
aktuelno izdanje
Za bolji rad creva
Jogurt i kiselo mleko
Piše: I.Kovačić

Omiljene i ujedno veoma zdrave namirnice, jogurt i kiselo mleko su idealan izbor za doručak, užinu ili večeru. Zbog lake svarljivosti, smanjene količine laktoze i obilja vitamina B grupe, nutricionisti ih posebno preporučuju u dijetama za mršavljenje, ali i pacijentima sa želudačnim i drugim tegobama organa za varenje.
- Klinička istraživanja su pokazala da redovna ishrana kiselim mlekom može delimično da normalizuje, odnosno poboljša usporeni rad creva, kaže za "Bilje i Zdravlje" asistent dr Branka Filipović, šef hepatološkog odseka odeljenja za gastroenterologiju KBC "Bežanijska kosa". - Poslednjih godina je, takođe, naučno potvrđeno da kiselo mleko ispoljava brži i značajno bolji efekat kako u prevenciji tokom uzimanja antibiotske terapije, tako i u lečenju proliva.
Poznato da se jogurt i kiselo mleko dobijaju mlečno kiselinskom fermentacijom mleka pod dejstvom različitih bakterija mlečne kiseline.
- Osnovne kulture bakterija koje započinju fermentaciju jogurta i kiselog mleka se razlikuju, objašnjava dr Filipović. - U proizvodnji jogurta dominira Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus, dok je spektar bakterija u kiselom mleku znatno širi i između ostalih obuhvata: Lactobacillus casei Defensis, Lactobacillus casei Shirota, Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus johnsonii, kao i različite sojeve Bifidobacteriuma, što kiselom mleku u odnosu na jogurt daje prednost u lečenju bakterijskih i postantibiotskih proliva.
Koliko je veliki značaj kiselomlečnih produkata u ishrani, govori i podatak da je početkom prošlog veka ruski naučnik i biolog Metčnikov dobio Nobelovu nagradu za hipotezu da povećani unos jogurta utiče na produženje životnog veka i zdravlja ljudi, podseća naša sagovornica.
- Ovu hipotezu potvrdila su i brojna klinička istraživanja kojima je dokazano da jogurt i kiselo mleko učestvuju u modulaciji imunskog odgovora organizma, sprečavaju pojavu raka debelog creva, poboljšavaju varenje, smanjuju rizik od crevnih infekcija, poboljšavaju profil holesterola, ublažavaju simptome "sindroma nervoznih creva".
Po rečima dr Filipović, bakterije unete u obliku kiselomlečnih proizvoda deluju kao prirodna barijera za infektivne bakterije i na taj način imaju značajnu ulogu u uspostavljanju ravnoteže crevne mikroflore.

Probiotski jogurt

Posebnu vrstu jogurta čine probiotski jogurti koji u sebi sadrže žive i aktivne kulture bakterija mlečnokiselinskog vrenja. Osnovna razlika između običnog i probiotskog jogurta je u tome što običan jogurt sadrži dve kulture bakterija (Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus), dok probiotski jogurt sadrži i treću kulturu, poznatu kao Lactobacillus acidophilus.

Broj 213
Za "Bilje i Zdravlje" govore:

Nina Janković, glumica

Ljubomir Bandović, glumac

List vinove loze
Štiti srce i bubrege

Mirođija
I u čorbi i u apoteci

Fitoterapija
Čuvarkuća kožu čuva

Sakupljanje bilja
Junske lekovite trave

Kamen u mokraćnim putevima
Nije svaki za razbijanje

Aneurizma trbušne aorte
Bomba u stomaku

Hormoni i raspoloženje
Probudite optimizam

Reumatoidni artritis dece
Lekovi za novu nadu

Dioptrijske naočare i UV zračenje
Tamno staklo štiti oko

Proširene vene
Kesten i neven najbolji izbor

Naglo opadanje trepavica
Alergija ili infekcija

Bolovi u vratu
Ne biraju godine

Višnja
Čuva srce

Zova
Krepi celo telo

Klima uređaji i zdravlje
Razlika do 10 stepeni

Jela s tikvicama
Od salate do slatke pite

Jelovnik za dijabetičare
Ukusna hrana Mediterana

Jogurt i kiselo mleko
Za bolji rad creva

Alternativa
Narodni recepti za iritiranu kožu

Psihologija
U pomoć, hvata me panika!

Boginje u trudnoći
Rizične, ne i fatalne

Lepota
Iglicama do mladosti

Koža i sunčanje
Opasno i ispod suncobrana

Sunce i kosa
Nigde bez šešira

Rekreacija
Oslobodite se napetosti

Banja Vrdnik
Zaceljuje dušu i telo

Gojaznost i seks
Više kilograma, manje žara

Kvalitet voda
Birajte kupališta