Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 214
aktuelno izdanje
Čajevi Apotekarske ustanove Beograd
Lekovito bilje

Uobičajeni miris apoteke „začinjen“ jedinstvenom aromom lekovitog bilja, zaštitni je znak apoteke „Zdravlje“ smeštene u krugu novobeogradskog Instituta za majku i dete. Ova apoteka, jedina je u okviru Apotekarske ustanove Beograd u kojoj se od lekovitog bilja pripremaju raznovrsni čajevi ili čajne mešavine koje mogu da se kupe u svim apotekama ove ustanove.
- Pacijenti imaju poverenja u naše proizvode, mnogi ih koriste godinama, još kad ih je dve decenije pre nas radila koleginica Ljubinka Lemajić po čijim receptima i danas radimo – kaže mr Mira Stojanović, farmaceut, specijalista lekovitog bilja u apoteci „Zdravlje“.
Naša sagovornica napominje da se njihovi čajevi koriste za blaže oblike bolesti, kao jedina terapija ili uz lekove kao dopunska terapija. Blagog su dejstva, ne sadrže biljke jakog delovanja koje sadrže alkaloide, nemaju nijednu komponentu koja bi mogla da ugrozi zdravlje, potpuno su bezbedni i omogućavaju da se problemi otklone na prirodan i zdrav način - Budući da ne postoji čaj koji će da izleči odmah ili sutra, naši preparati lekovite osobine, uglavnom, ispoljavaju posle nekoliko nedelja ili meseci, osim u slučaju akutnih problema kao što je zatvor – objašnjava mr Mira Stojanović.
U ovoj biljnoj laboratoriji najviše se pripremaju čajne mešavine za lečenje oboljenja donjih mokraćnih puteva kao što su upala bešike i cistitis, one protiv respiratornih infekcija gornjih disajnih puteva poput kašlja, prehlade i upala grla, kao i za lečenje organa za varenje, najčešće u slučaju nadutosti i osećaja težine u stomaku. Osim ove tri grupe, pripremaju i čajeve protiv nesanice, pojačane nervoze i, posebno ženama važan, protiv klimakteričnih tegoba kao što su valunzi.
S obzirom na to da pacijenti najčešće kupuju čajeve protiv urinarnih i respiratornih infekcija i tegoba pri pražnjenju creva, mr Stojanović kaže da to određuje i izbor biljaka od kojih spravljaju čajeve.
- Ako pripremamo čaj protiv zatvora za starije, koristimo senu i krušinu, a dodajemo i malo nevena i morača, biljke koje pospešuju odstranjivanje gasova i podstiču bolji prolaz crevnog sadržaja prema rektumu. Kada se radi o organima za disanje mešavine se pripremaju od biljaka koje podstiču iskašljavanje kao što majčina dušica, timijan, beli slez i jagorčevina, a za poboljšanje ukusa dodajemo, na primer, hibiskus. Često koristimo i valerijanu i hmelj koji su nezaobilazni u čajevima protiv stresa i nesanice.
Čaj kao lekoviti oblik najdelotvorniji je u slučaju blažih oblika i početnih faza bolesti, kao dodatna terapija i u prevenciji nekih stanja i oboljenja.
- Kada je reč o terapijskom efektu zaštitni znak naših čajeva je to što sadrže sve biljke navedene u deklaraciji i u količinama koje garantuju njihovo ispitano i potvrđeno lekovito dejstvo. Osim toga, da bi terapijski efekat bio potpun, pre pripremanja čaja razgovaramo sa pacijentima i preporučujemo im čaj za koji znamo da je za njih najbolji. Neophodno je da, na primer, u slučaju urinarnih infekcija znamo koliko dana ima temperaturu, ima li nagon za mokrenjem i koliko dugo ne može da mokri. Ili, ako se radi o kašlju, da nam opiše koliko i kako kašlje, ima li temperaturu, da li je pušač. Ukoliko pacijent ima problem sa zatvorom, moramo da znamo koliko ima godina, trajanje problema, koliko su fizički aktivni i da li uzima druge lekove s obzirom na to da neki lekovi usporavaju rad creva, a drugi, pak, interaguju sa senom koja je sastavni deo čaja protiv zatvora – objašnjava naša sagovornica i ističe da im je uvek na prvom mestu bezbednost pacijenta.
Zato su, ne retko, farmaceuti njihove apoteke oni koji pacijente upute da se jave lekaru i objasne im da neki ozbiljniji problem neće proći ako piju samo čaj.
- Ipak, od drugih proizvođača čajeva u Srbiji izdvaja nas nesumnjiv kvalitet, recepti za čajne mešavine koje su u skladu sa preporukama Evropske agencije za lekove kao i evropskog i američkog Udruženja za fitoterapiju. I što je najvažnije, pacijente ne dovodimo u zabludu, od nas dobijaju pravu informaciju - kaže mr Stojanović i naglašava da sertifikovano bilje za čajne mešavine dobijaju od renomiranih domaćih firmi koje se bave sakupljanjem i preradom bilja kao što je Institut za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“ u Beogradu dok kvalitet kontroliše beogradski Gradski zavod za javno zdravlje.
Na kraju, ali ne i najmanje važno, u ovoj apoteci moguće je naručiti čaj po želji ili za otklanjanje tegobe koja je specifična za nekog pacijenta.

LETNJE OKREPLJENJE
- Kada je o lekovitim biljkama reč, najviše cenim neven, a od čajeva koje pripremamo omiljeni mi je vitaminsko aromatični. Prijatnog je ukusa, osvežava, okrepljuje, a s obzirom na to da je neškodljiv mogu da ga piju i deca. Osim toga, leti može da se pripremi kao hladan nezaslađen napitak kome se dodaju kolutovi limuna i led, a zimi može da se pije topao, zaslađen medom – kaže mr Stojanović i naglašava da nikada ne savetuje da se čajevi zaslađuju šećerom. Čitaocima „Bilja&Zdravlja“ preporučuje letnji čaj za okrepljenje:
- Pomešajte jednake količine hibiskusa, šipka i matičnjaka. Ravnu kašiku mešavine prelijte sa dva i po decilitra proključale vode, poklopite, sačekajte 10-15 minuta i procedite. Pijte nezaslađen.

ČAJ PROTIV CELULITA
- U apoteci pripremamo i čajnu mešavinu protiv celulita od biljaka koje podstiču cirkulaciju i, pre svega, pospešuju izlučivanje štetnih materija i detoksikaciju. Sadrži ruzmarin jer podstiče perifernu cirkulaciju, dan-i-noć, malo kore krušine da uređuje probavu, brezu koja pospešuje izmokravanje, troskot za odstranjivane štetnih materija i lipu da poboljša ukus čaja. Osim toga, neophodna je i masaža anticelulit gelom od bršljana i ruzmarina – kaže naša sagovornica i podseća da je za odstranjivanje celulita neophodno vreme pa onima koji u julu i avgustu odlaze na more savetuje da terapiju protiv „pomorandžine kore“ započnu već u martu.

Jelena Matijević

Broj 214