Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 214
aktuelno izdanje
Škola roditeljstva - Zacenjvanje
Foto: Thinkstock

Deca pružaju veliko zadovoljstvo i daju smisao životu. Ipak, jednom kada se donese odluka da se postane roditelj, znači da se donela odluka i za najodgovorniji posao - vaspitanje deteta. To je posao od koga nema odmora iako može da bude vrlo iscrpljujući. Ne postoji univerzalni recept koji može da se primeni u vaspitavanju dece, zbog toga što je svako dete individua sa jedinstvenim karakteristikama a, sa druge strane, postoji više stadijuma razvoja od kojih svaki podrazumeva specifične razvojne potrebe deteta. Jedan od takvih stadijuma je i period između druge i pete godine kada dete vrištanjem, udaranjem, šutiranjem, bacakanjem ili zacenjivanjem želi da ostvari svoju želju ili zamisao.
- Ovakvi ispadi besa sastavni su deo normalnog razvoja najvećeg broja dece - kaže pedijatar prim.dr Veroslav Marinković iz beogradske "Škole roditeljstva". Plahovitim načinom iskaljavanja besa dete izražava potrebu za samostalnošću i potrebu da nad nečim ima kontrolu. Tačnije, ima potrebu da donese i sprovede odluku iako nije u mogućnosti da odredi granice, moguće rizike ili da reši problem.
Psiholog Slađana Đorđević, takođe iz beogradske "Škole roditeljstva" kaže da je period kada se javlja zacenjivanje kao oblik ponašanja vreme kada se razvija detetova autonomija, odnosno sposobnost da kaže "ne". Zbog toga je važno da se ovakvo ponašanje "ne seče" u korenu, već da se kanališe.
Većina roditelja koja je doživela scenu sa zacenjenim detetom, koje ponekad može kratkotrajno da prestane da diše, pa čak i pomodri, pita se kako ispravno reagovati.
- Da bi dobili odgovor na ovo pitanje najpre je važno da roditelj razume zašto dete nešto traži ili radi. Emocije deteta su intenzivnije nego kod odraslih i vrlo često deca ne znaju šta sa njima, pa se osećanja nekontrolisano "izlivaju" iz njih. Roditelj je taj koji usmerava dete kako da kanališe emocionalne reakcije. Dakle, važno je da roditelj priđe detetu, da ga uteši rečima "Razumem da ti je teško i da si uznemiren/a, ali sada to ne može". Važno je da dete oseti da podržavate njegova osećanja, da ga razumete i da ste tu za njega - kaže Đorđević.
Pedijatar dr Veroslav Marinković dodaje da se deca gotovo po pravilu afektivno zacenjuju isključivo u prisustvu majke, veoma retko u prisustvu oca ili drugih članova porodice, a gotovo nikad u prisustvu odraslih koji čuvaju dete dok su roditelji odsutni. Doktor Marinković savetuje sledeće:
0detetu treba dozvoliti da se ponaša kako je započelo, ali ga skloniti iz sredine u kojoj ima gledaoce, kako bi svoju predstavu odigralo do kraja, samo u prisustvu roditelja

u situacijama kada je to nemoguće dovoljan je čvrst zagrljaj i umirujući glas i dete će da se smiri

iako deluje teško izvodljivo, staloženo regaovanje, smirenost i pribranost nateraće dete da shvati da su svi dalji pokušaji onemogućeni

pojava gubljenja svesti deluje zastrašujuće, ali disanje će da se uspostavi u roku od 30 do 60 sekundi

Doktor Marinković ističe da se napadi afektivnog zacenjivanja donekle mogu i sprečiti. Tačnije, kaže da treba da se izbegavaju situacije koje dete mogu da dovedu do stanja premorenosti. Osim toga, treba da se izbegavaju situacije u kojima se dete zbog nečega pribojava, biva zabrinuto ili razočarano. Deca čiji roditelji nemaju jasno određene granice detetovog ponašanja ili su im stavovi neusaglašeni, mogu, takođe, da imaju česte napade zacenjivanja.
Ipak, napominje dr Marinković, ako su napadi jače izraženi, učestali i traju duže, udruženi sa noćnim morama, dete ponovo mokri u krevet neophodno je potražiti pomoć lekara ili psihologa.

POGREŠNO REAGOVANJE
Najčešće greške roditelja kada se dete zaceni je da su u stanju sve da urade da prestane takvo ponašanje, dok neki roditelji grubo reaguju tako što se izviču na dete ili ga udare.
- Popuštanjem deca postaju razmažena i manipulativna, dok sa druge strane gruba reakcija roditelja kod deteta dugoročno može da izazove osećaj inata i besa što u kasnijem uzrastu može da se ispolji na složeniji, negativan način-kaže psiholog Slađana Đorđević iz "Škole roditeljstva".

I.Kovačić

Broj 214