Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 215
aktuelno izdanje
Obožavam maminu kuhinju
Poznati o zdravlju
Aleksandar Atanasijević
Foto: Vojislav Danilov

Prve dane jula mlađani korektor odbojkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Atanasijević proveo je u Beogradu. Odmarao se od napornih utakmica u porodičnoj atmosferi. S obzirom na to da već godinu dana igra za poljski klub „Skra Belhatov” kaže da se raduje svakom povratku kući, svakom porodičnom ručku i susretu sa drugarima.
Ovaj momak širokog osmeha, koji se kvalitetnim igrama izborio za mesto u ekipi evropskog prvaka, počeo je kao klinac da trenira rukomet, a potom košarku. Na to da se privoli odbojci nagovorio ga je otac koji se svojevremeno bavio ovim sportom.
Uporedo sa profesionalnom karijerom studira pravo. Kaže da je najpre želeo da postane student Medicinskog fakulteta, jer su mu roditelji lekari, majka patolog, a otac hirurg. Ipak, prevladali su praktični razlozi s obzirom na to da nema vremena da ide na predavanja i vežbe, pa se opredelio za nauku koja može da se nauči samo iz knjige.
S obzirom na to da slede Olimpijske igre, za koje su Atanasijević i drugovi uhvatili poslednji voz, pitamo šta očekuje od odbojkaškog turnira na najvećem svetskom skupu sportista.
- Uspeh je već i to što smo uspeli da budemo učesnici Olimpijade. Jer, malo ko je to očekivao, pogotovo posle odlaska Ivana Miljkovića iz reprezentacije. Osim toga grupa nam je izuzetno teška i, ako uspemo da je prođemo, a iskreno se nadam da hoćemo, napravićemo dobar rezultat.

* Ko će biti naši najveći rivali?
- Rusi, Brazilci, Italijani, Poljaci... Mada ni kvalitet drugih reprezentacija nije za potcenjivanje.

* Kako izgleda tvoj uobičajeni dan kada si u Poljskoj?
- Najčešće ustajem oko pola devet ili devet. Prepodnevni trening je uvek u deset sati, a koliko će da bude naporan zavisi od toga da li smo dan pre igrali utakmicu. Jutarnji trening traje najmanje sat i po. Ako su na programu i hala i teretana, onda je duži. Posle toga slede odmor i ručak. Popodnevni trening je u pola pet, po pravilu je duži i radi se sa loptom. Traje dva do tri sata. Uveče je ponovo odmor i tada se opuštenije družim sa drugarima iz ekipe.

* Imaš priliku da često putuješ. Koja zemlja te posebno impresionirala?
- Najviše mi se dopao Japan! Ljudi su tamo kao sa druge planete, neverovatno kulturni i disciplinovani. Mislim da bih u Japanu mogao da živim, jer nema nervoze, žurbe. Svi su staloženi i mirni, a tako nešto mi u potpunosti odgovara.

* A, šta ti se najviše dopada kod kuće?
- Kuhinja. Najviše volim kada se vraćam sa dalekog puta a kod kuće me čekaju sa za mene specijalno spremljenim ručkom. Veliki sam ljubitelj mamine kuhinje i uvek mi spremi ono čega sam se najviše uželeo. Nekada su to punjene paprike, ćufte.., a volim da pojedem i dobru pljeskavicu.

* Ko brine o tvom zdravlju i ishrani?
- Kada igram za reprezentaciju, o tome brine lekar i svi imamo isti jelovnik. Osim toga nam savetuje da izbegavamo masna i pržena jela. A, u Poljskoj lekar i nutricionista se brinu o svakom igraču ponaosob tako da imam lični meni kao i suplemente koje uzimam. Kada sam na odmoru, kao sad, uživam u svemu što volim.

* Šta voliš, a šta ne voliš da jedeš?
- Obožavam slatko. Mogu da pojedem trista grama čokolade odjednom, a ne volim ribu, kao ni bilo šta od morskih plodova.

* Šta ti je omiljena zabava u slobodno vreme?
- Kada sam u Poljskoj većinu slobodnog vremena provedem na skajpu jer na taj način kontaktiram sa roditeljima i drugovima. Ponekad pogledam i neki film. Trudim se, kad god je moguće, da slobodno vreme koristim da učim tako da sam položio ispite sa godine na fakultetu.

* Osim odbojke koji sport voliš?
- Sve sportove! Možda najmanje fudbal, a košarku najviše.
* Sigurno imaš mnogo obožavateljki. Šta misliš da ih privlači kod tebe?
- Mislim da je važno da ono što radiš bude iskreno i da daješ sve od sebe. Igram svim srcem i to sigurno privlači pažnju. To shvatam kao nagradu za uložen trud i prija mi.

* A fizički izgled?
- Meni nije presudan.

* Da li je neka devojka uspela da osvoji tvoje srce?
- Trenutno ne. Često putujem i mislim da zbog toga ne bih mogao dovoljno da se posvetim vezi koja bi imala budućnost.

* Šta ti se čini najvažnije što si naučio do roditelja?
- Zahvlan sam roditeljima što su me naučili zašto i kako neke stvari treba da poštujem i cenim. Sve što su radili u mom detinjstvu bilo je na pravi način. Nikada me nisu pritiskali da nešto moram. Učili su me da sam donosim odluke i da je škola podjednako važna koliko i odbojka. Oni su još ubeđeni da mi je odbojka hobi i da je obrazovanje značajnije.

* Da li znaš čime ćeš da se baviš po završetku odbojkaške karijere?
- Voleo bih da ostanem u odbojci, da radim u nekom klubu. Ne bih imao ništa protiv ni da budem dobar pravnik. Ima još vremena. Videću šta je najbolje za mene.

ALEKSANDROVA LIČNA KARTA
Datum rođenja: 04.09.1991.
Mesto: Beograd
Horoskopsi znak: Devica
Visina: 2,01m
Težina: 84 kg
Nadimak: Bata
Porodica: mama, tata i stariji brat

I. Kovačić

Broj 215
PROVERENO
17 recepata protiv psorijaze

NA PLUS 35
*Čaša vode pre žeđi
*Sladoled sa biljem

MLADI A SEDI
Farba iz čajnika

MENTALNI FITNES
Kako se kuje sreća

KANTARIONOVO ULJE
- 100 g cvetova kantariona
- litar ulja kukuruznih klica
Cvet prelijte uljem, poklopite i dva sata držite na vodenoj pari. Potom procedite, naspite u flašu i dobro zatvorite. Koristi se za mazanje rana, posekotina, opekotina i drugih ozleda.


Za "Bilje i zdravlje" govore:

Dr Nada Macura,
portparol Hitne pomoći

Aleksandar Atanasijević,
odbojkaš


Lečenje biljem
*Travke za odmor
*Kantarion
*Žara najbolja trava

Istina o banjama
Lek koji teče

Bolesti kretanja
Oko sveta bez muke

Da li znate?
*Aspirin tera vitamin
*Mozak voli ribu


Lepota
*3 najbrža anticelulit tretmana
*Karboksiterapija
*Sredstva za sunčanje

Seks

Intima samo za dvoje