Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 215
aktuelno izdanje
Putne bolesti
Bez muke oko sveta
Foto: Thinkstock

Nije mali broj onih koje već na pomisao da bi trebalo da putuju obliva hladan znoj. Šta je razlog za to, kako da se oni koji imaju taj problem izbore sa strahom, ali i nizom propratnih neprijatnih simptoma, kao i šta bi trebalo da se zna o putnim bolestima za „Bilje i zdravlje” objašnjava dr Nenad Ćupina, načelnik službe opšte medicine Doma zdravlja „Jedro” u Beogradu:
- Bolesti kretanja ili kinetoze najčešće se javljaju tokom putovanja pa se zato i nazivaju putne bolesti. Nastaju kada organ za ravnotežu iz unutrašnjeg uha šalje u mozak drugačije nadražaje od onih koje primaju naši receptori. Posledica je emocija straha od "pogrešno prerađenog i doživljenog pokreta", a manifestuje se osnovnim simptomima među kojima su:
- bledilo
- pojačano znojenje
- povraćanje

Neretko ih prate pojačano lučenje pljuvačke, osećaj toplote ("gorim"), glavobolja, vrtoglavica, apatija i depresija, opšta malaksalost, gubitak motorne kordinacije ("gegajući hod"), ubrzano disanje, pospanost i pad krvnog pritiska.
Ove tegobe mogu da se jave neposredno pre ili tokom putovanja avionom, brodom, autobusom, automobilom, pa čak i vozom, a zanimljivo je da gotovo 80 odsto populacije doživi bar jednom mučninu tokom vožnje. Najosetljivija su deca od 4 do 10 godina, a odrasli koji pate od migrene češće osećaju mučninu i povraćaju tokom vožnje. Pritom bi trebalo imati na umu da deca mlađa od dve godine ne boluju od bolesti kretanja ili im se tegobe javljaju vrlo retko.
Onima koji su skloni simptomima bolesti kretanja dominira strah
(poznato je da strah od letenja imaju oni koji "imaju osećaj da nemaju kontrolu nad situacijom”). U tom slučaju ne prestaju da misle šta im sledi, strah je sve jači. Međutim, ako misli usmere na ono šta će odlaskom na put da postignu, naročito ako je to korisno i lepo, onda strah ima manji intenzitet.
Lekovi i sredstva koji se preporučuju pre ili u toku putovanja smiruju pojačanu aktivnost centralnog i autonomnog nervnog sistema, a mogu da budu:
* tablete
* čepići
* specijalni flaster
* sirupi

- Tablete „dramamine” trebalo bi da se popiju dva sata pre polaska na put i one deluju 8 sati, dok se „skopolamin” flaster lepi iza uva osam sati pre putovanja i menja svakih 72 sata. Neretko se preporučuju i blaži sedativi iz grupe dijazepama. Važno je da se naglasi da nijedan lek ne bi trebalo da se koristi bez konsultacije sa lekarom ili pedijatrom. U blažim slučajevima mogu da pomognu i prirodni preparati kao što su svež ili suv prah đumbira, kao i čaj od nane - savetuje dr Ćupina.

Deset zlatnih pravila
1. Smestite se u sredinu aviona, broda, voza ili autobusa
2. Tokom vožnje zauzmite polusedeći položaj
3. Ne okrećite često glavu, a ako to činite nemojte naglo
4. Fiksirajte pogled u daljinu na neki stabilan spoljašnji objekat
5. Ne posmatrajte predmete u pokretu
6. Ne čitajte tokom vožnje
7. Pre vožnje izbegnite velike količine hrane
8. Tokom putovanja jedite više puta po malo
9. Izbagavajte alkoholna pića
10.Tokom vožnje razmišljajte o nečem lepom

(Ne)prilagođeni
U većini slučajeva simptomi putnih bolesati smire se kad se prilagodimo na kretanje. Samo oko pet odsto ljudi ne uspeva da se prilagodi, pa doživljavaju neprijatne simptome dok kretanje traje.

Ž.R.

Broj 215
PROVERENO
17 recepata protiv psorijaze

NA PLUS 35
*Čaša vode pre žeđi
*Sladoled sa biljem

MLADI A SEDI
Farba iz čajnika

MENTALNI FITNES
Kako se kuje sreća

KANTARIONOVO ULJE
- 100 g cvetova kantariona
- litar ulja kukuruznih klica
Cvet prelijte uljem, poklopite i dva sata držite na vodenoj pari. Potom procedite, naspite u flašu i dobro zatvorite. Koristi se za mazanje rana, posekotina, opekotina i drugih ozleda.


Za "Bilje i zdravlje" govore:

Dr Nada Macura,
portparol Hitne pomoći

Aleksandar Atanasijević,
odbojkaš


Lečenje biljem
*Travke za odmor
*Kantarion
*Žara najbolja trava

Istina o banjama
Lek koji teče

Bolesti kretanja
Oko sveta bez muke

Da li znate?
*Aspirin tera vitamin
*Mozak voli ribu


Lepota
*3 najbrža anticelulit tretmana
*Karboksiterapija
*Sredstva za sunčanje

Seks

Intima samo za dvoje