Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 216
aktuelno izdanje
Cilja finale
Na čaju sa... Jasnom Šekarić, sportista
Jasna Šekarić
Fotografija: Vojislav Danilov

I najspremnijem takmičaru, u presudnom trenutku, sreća može da okrene leđa. Uglavnom izbegavam ugljene hidrate, a favorizujem proteinske namirnice.

Učešće na Olimpijskim igrama san je svakog sportiste. Oni koji su ga ostvarili ne kriju sreću i zadovoljstvo, a oni koji se okite medaljom s ponosom tvrde da svako odličje sa ovog takmičenja ima poseban sjaj. Zato se imena sportista koji ponove učešće na Igrama izgovaraju sa respektom, a onima koji se kao naša Jasna Šekarić, sa šest olimpijada vrate sa isto toliko medalja i u Londonu na olimpijski megdan izlaze sedmi put - mesto je na zlatnim stranicama istorije Olimpijskih igara.
Zato i ne čudo što se navijači u Srbiji nadajuda je „sa Jasnom u olimpijskom timu medalja izvesna” i da će strelac rođen u znaku strelca, mirnom rukom i oštrim okom, zlatnoj, bronzanoji trima srebrnim olimpijskim medaljama dodati još jednu.
- Svaki sportista koji ide na neko veliko takmičenje ima neki cilj i plan, jer u suprotnom ne bi mogao da uspe. Imam želje i snove za koje mislim da su mi mnogo puta pomogli budući da čovek ako nema san ne može ni da ga ostvari. Ipak, realno gledajući, streljaštvo je vrlo nezgodan sport u smislu da u svakoj disciplini pa i u ovoj u kojoj ću se takmičiti sigurno ima dvadesetak takmičara koji tog dana mogu da uđu u finale i da osvoje medalju. Na osnovu forme u kojoj sam, iskreno se nadam da ću ući u finale.
* A potom?
- Verujem da ću imati i malo sreće. Mislim, pre svega, na mesto koje će mi biti izvučeno, redosled kojim ću nastupiti i ko će od takmičara stajati pored mene pošto su sve to faktori koji utiču na konačan uspeh. Ali, nadam se da me faktor sreće neće izdati, da ću ući u finale što može da otvori i šansu za medalju. Zašto da ne?
* Ima li razlike u osećanjima kada ste otišli u Seul 1988. i sada na putu za London?
- Potpuno su različita! Kada sam prvi put odlazila na Olimpijske igre nisam ni znala kakav je njihov značaj. Bile su mi sasvim obično takmičenje, jer sam već bila i evropska i svetska prvakinja. Zato sam na pitanje šta očekujem samouvereno odgovarala: „Da budem prva”. Budući da sam te godine tri puta obarala svetski rekord bilo mi je sasvim logično da odem u Seul i uzmem zlato. I uspela sam, ali sam pravo značenje i vrednost olimpijade i olimpijske medalje shvatila tek kad sam se vratila kući.
* Zašto?
- Popularnost je, činilo mi se, došla odjedanput, niotkud. Iako sam bila i evropska i svetska prvakinja za javnost je to bilo `normalno` i novinarima sam dala samo par intervjua. Posle olimpijade, međutim, iz anonimnosti sam iskočila u prvi plan. Zato je već odlazak na sledeće Igre bio praćen optimizmom i željom da osvojim medalju, ali sam davala opreznije izjave. Bila sam iskusnija i znala da i najspremnijem takmičaru, u presudnom trenutku, sreća može da okrene leđa.
* Pripreme i treninzi strelaca uglavnom su nepoznanica?
- Za streljaštvo, nažalost, nikada nije bilo dovoljno novca, a možda ni stručnjaka koji bi vodili pravu brigu o sportisti počevši od fizičke pripreme, preko nege i rehabilitacije, do ishrane. Zato je mnogo toga bilo prepušteno meni, sama sam učila i sama radila na sebi. Ipak, kada se radi o ishrani savetujem se sa nutricionistom i ne radim ništa na svoju ruku. Uglavnom izbegavam ugljene hidrate, a favorizujem proteinske namirnice. Odlazim i na akupunkturu koja mi uz pravilnu ishranu pomaže da dostignem optimalan nivo energije.
* Kako čuvate zdravlje i između dva takmičenja?
- Koliko je važan trening toliko je važan i odmor, pošto je neophodno tačno znati kada je vreme za pauzu. Rehabilitacija je, takođe, važna kao i masaže, relaks masaže i istezanja. Ukoliko se uz treninge, i odmor i rehabilitacija sprovode pravilno, od sportiste s pravom mogu da se očekuju dobri rezultati. Samo u tim uslovima organizam mu je odmoran, spreman, zdrav i pun energije.
* Gde ćete se odmoriti posle olimpijade?
- Sa decom kod prijateljice na Kipru. Zbog brojnih obaveza nemam mnogo vremena, čak ni za druženje, njen poziv za odmor na ovom ostrvu iskoristiću na najbolji način. Inače, praktikujem da decu bar jednom godišnje odvedem na more i jednom na planinu, ako je moguće na Zlatibor.
* Provodite li sa decom vremena koliko biste želeli?
- Iako Lea ima 14, a Luka 10 godina reklo bi se da nisu više mali, ali meni jesu. Posvećujem im mnogo pažnje i kad nisam u streljaštvu sebe dajem njima.
* Hoćemo li vas videti na Olimpijskim igrama 2016. godine?
- Možda. Neka bude enigma i za mene i za vas.


Budući trener
- Iako danas, nažalost, imam neke posledice zbog bavljenja streljaštvom sve mi je to za nauk, jer ću, kada budem prestala da se bavim streljaštvom, u ovom sportu ostati kao trener.
* Nemoguće ga je potpuno napustiti?

- Nema šanse. U streljaštvu sam više od pola života. Nemam neki dugoročni plan, ne znam šta me čeka, ali ne volim ni da se ograničavam i planiram da ću se sportom baviti do neke određene godine. Jednostavno, dok bude išlo biću aktivna bilo kao sportista bilo kao trener.Lea naslednica
* Ima li nagoveštaja da deca budu u strelci?
- Lea je ove godine prvi put počela da trenira. Nisam joj ni nametala niti predlagala. Sama je rekla da hoće i da bi volela da puca. Sada smo na početku, videćemo šta će vreme dati.Jelena Matijević


Broj 216
Za "Bilje i Zdravlje" govore

Jasna Šekarić, sportista

Marko Kon, muzičar

Lečenje biljem

Zelena prva pomoć

Upale uha
Bakterije iz vode

Bol u grlu
Morska so velika pomoć
Hlorisana voda
Zdravija kad odstoji

Usporite rast dlačica
Manje šećera, manje malja

Štucanje, zevanje, podrigivanje
Dosadno ali bezopasno

Anafilaktički šok
Ubod opasan po život

Borovnica, aronija, ribizla
Bobice kao riznice

Alergija na ambroziju
Poslednji čas za prevenciju

Letnja jela
Od paštete do šejka

Ishrana
Namirnice za tropske vrućine

Pivo
Mala mera svakom prija

Škola roditeljstva
Dolazak prinove

Deca
Letnji osip

Lečenje strabizma
Upornost najvažnija

Mastitis
Noćna mora za dojilje

Stara šminka
Proverite rok trajanja

Alergija na bižuteriju
Nikl pravi problem

Hiperpigmentacija
Izbelite kožu biljem

Rekreacija
Vožnjom do top forme

Motel "Tenesi" u Koraćici
Idila na Kosmaju

Psihologija
Više boja, više radosti

Ekologija
Opasan letnji smog

Vitiligo
Kako protiv belih fleka

Čajevi Slađane Macić
*za čišćenje bubrega
*protiv upala bešike
*za raspoloženje

Ishrana
Namirnice koje hlade

Toplotni udar
Malaksalost prvi znak

Sajber seks
Iluzije bez dodira