Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 216
aktuelno izdanje
Noćna mora za dojilje
Ordinacija... Mastitis
Thinkstock

Iako od mastitisa, ili upale tkiva dojke, najčešće oboljevaju dojilje ovaj zdravstveni problem mogu da imaju i pripadnice lepšeg pola svih generacija. Čak i devojčice.
O tome kako može da se deluje preventivno da do mastitisa ne dođe, koji su simptomi bolesti i kako se leči razgovaramo sa docentom dr Draganom Bogdanović-Stojanović, specijalistom radiologije Instituta za Onkologiju Vojvodine Centra za dijagnostiku Sremska Kamenica i konsultantom poliklinike "Perinatal" u Novom Sadu:
- Uzročnik mastitisa je bakterija, mada postoji i nekoliko vrsta nebakterijskih mastitisa, ali su veoma retki. Sa sličnim simptomima je i izuzetno ozbiljno maligno oboljenje, karcinomatozni mastitis, koje se javlja kad maligni proces zahvati limfne sudove i smatra se jednim od najagresivnijih vidova maligniteta dojke sa najlošijom prognozom.

Rizici
Povećan rizik da obole od mastitisa imaju dojilje, najčešće tokom prvog meseca. Njima mogu da se javljaju ragade (naprsline ili ranice na ispucalim bradavicama), da nepravilno doje pri čemu se samo bradavica stavlja u usta bebe ili da dođe do zastoja mleka. Van perioda dojenja, razvoju mastitisa pogoduju uvučene bradavice.

Simptomi
- Mastitis prati bolni otok praćen crvenilom, najčešće sa povišenom temperaturom, i povremenim otokom limfnih čvorova pazušne jame. Lokalizacija, nije tipična, a van perioda dojenja je obično u regiji oko bradavice. Ali, treba imati na umu da predmenstrualni bol, tipično lociran u gornjem spoljnjem kvadrantu dojki i može da bude jednostran ili obostran, a često ga prati lokalni otok, ali bez crvenila, nije mastitis - kaže naša sagovornica.

Lečenje
- Pre svega bi trebalo da se ima na umu da se samolečenje mastitisa ne preporučuje ali i da bi majke, suprotno uvreženom mišljenju, trebalo da nastave da doje. Jer, najbolja pomoć mami je beba, mada zbog bolova to često ne izgleda tako. Osim toga, priče da mleko iz dojke koju je zahvatio mastitis nije dobro su neosnovane. U prilog tome podatak da se bakterije, koje ga izazivaju, već nalaze u bebinoj pljuvački ili na površine kože dojke i sa njima je beba već došla u kontakt. Savet je da se pre dojenja dojka pripremi toplim oblozima i da majka rukom iscedi malo mleka čime će da omekša areolu (tamni rub oko bradavice). Na taj način se smanjuje bol, a bebi olakšava sisanje. Trebalo bi, takođe, da se beba doji svaka dva sata i da se prvo ponudi obolela dojka. Između podoja se preporučuju alkoholne obologe (odnos alkohola i vode 1:2), zaštita bradavice lanolinskim mastima koje su pokazale kao odličan melem za ragade i odmor majke. Stavljanje lista svežeg kupusa na dojku, što su radile i naše bake, u ovakvim slučajevima pomaže. Ako posle nekoliko podoja simptomi ne prođu, lokalni otok ostane i crvenilo je jače, potrebno je da se dojilja prvo obrati patronažnoj sestri. A, ona će da proceni da li je neophodno da dojilja ode kod lekara.
Mastitisi tokom dojenja ponekad mogu da se iskomplikuju ozbiljnim zastojima mleka koje se ili izbacuje ili protiv upale koriste antibiotici, ali je važno da se dojilja na vreme obrati za pomoć. Veoma retko se mleko zaustavlja lekovima! Samo u slučaju da pacijentkinja, zbog konstitucije kanalića i žlezde kao i bradavice što prouzrokuje prečest zastoj mleka, nisu u mogućnosti da uspešno nastave da doje.
Kada je reč o mastitisu koji se javlja mimo perioda dojenja neophodno je da se utvrdi precizna dijagnoza i razdvoji mastitis od karcinomatoznog mastitisa, što ponekad nije jednostavno. Zbog toga je neophodno da se pacijentkinje, koje primete kliničku sliku mastitisa, jave hirurgu, onkologu ili iskusnom radiologu koji se bavi patologijom dojke - savetuje dr Dragana Bogdanović-Stojanović.

Nasleđe i uslovi
Ne postoji jasna predispozicija za mastitis, ali oblik bradavica, koji je često nasledan, može da pogoduje upali tkiva dojke. A, okolnosti koje pogoduju bolesti su visoke temperature, kao i prelazni periodi, kada su zbog pojačanog znojenja ili neadekvatne odeće uslovi za razmnožavanje bakterija bolji.

Preventiva
Najbolja preventiva je pravilno dojenje i higijena bradavica. Žene sa uvučenim bradavicama, koje neuporedivo češće obole od mastitisa, trebalo bi da bradavice peru blagim šamponom, osuše peškirom i, ako je moguće, da ih izvuku ili potpuno osuše štapićima za uši. A, ako se, ipak, jave simptomi upale neophodno je da odu kod lekara.

Pacijenti i devojčice
Tokom leta se često javljaju devojčice u periodu razvoja. Njima se mastitis javlja kao posledica nerazvijenog sistema kanalića dojki koji su, zbog toga, propustniji za bakterije. A posebno zbog pojačanog znojenja ili boravka na plaži ili bazenu.
SAVET PLUS: neophodno je da se često menja donji veš koji bi sa unutrašnje strane trebalo da bude pamučan, kao i da se kupaći kostim presvuče po izlaska iz vode.

Ž. Radulović

Broj 216
Za "Bilje i Zdravlje" govore

Jasna Šekarić, sportista

Marko Kon, muzičar

Lečenje biljem

Zelena prva pomoć

Upale uha
Bakterije iz vode

Bol u grlu
Morska so velika pomoć
Hlorisana voda
Zdravija kad odstoji

Usporite rast dlačica
Manje šećera, manje malja

Štucanje, zevanje, podrigivanje
Dosadno ali bezopasno

Anafilaktički šok
Ubod opasan po život

Borovnica, aronija, ribizla
Bobice kao riznice

Alergija na ambroziju
Poslednji čas za prevenciju

Letnja jela
Od paštete do šejka

Ishrana
Namirnice za tropske vrućine

Pivo
Mala mera svakom prija

Škola roditeljstva
Dolazak prinove

Deca
Letnji osip

Lečenje strabizma
Upornost najvažnija

Mastitis
Noćna mora za dojilje

Stara šminka
Proverite rok trajanja

Alergija na bižuteriju
Nikl pravi problem

Hiperpigmentacija
Izbelite kožu biljem

Rekreacija
Vožnjom do top forme

Motel "Tenesi" u Koraćici
Idila na Kosmaju

Psihologija
Više boja, više radosti

Ekologija
Opasan letnji smog

Vitiligo
Kako protiv belih fleka

Čajevi Slađane Macić
*za čišćenje bubrega
*protiv upala bešike
*za raspoloženje

Ishrana
Namirnice koje hlade

Toplotni udar
Malaksalost prvi znak

Sajber seks
Iluzije bez dodira