Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 217
aktuelno izdanje
Skidanje tetovaža
Thinkstock

Trajno crtanje slika ili slova (imena) na raznim delovima tela staro je koliko i ljudska civilizacija. Zahvaljujući razvoju novih tehnika tetoviranja, tetovaže su danas postale atraktivnije i dostupnije široj populaciji. Međutim, mnogi koji se na taj način ulepšavaju, bilo zbog ličnog zadovoljstva ili da bi nekoga fascinirali, vrlo često posle određenog vremena požele da se reše tetovaže. Kako se to radilo nekada, a kako danas za "Bilje i zdravlje" objašnjava dr Svetlana Đurišić, dermatolog dermatološke ordinacije "Dermatim" iz Beograda:
- Tetovaže nastaju unošenjem posebnih boja u treći sloj kože-derm. Nekada se to radilo oštrim predmetima, a danas posebnim električnim pištoljima. Statistike govore da skoro 50% ljudi koji imaju tetovažu dobiju želju da je tokom vremena i uklone. To je oduvek bio problem, jer su postavljane tetovaže trajne. U početku se koristila abrazija kože (skidanje površinskog sloja) sa ili bez aplikacije slanih rastvora. Tretmani su dovodili do svetljenja kože ali i do stvaranja vrlo ružnih ožiljaka. Isto je važilo i za hirurške intervencije i abrazivne lasere. Korišćenjem lasera dugih impulsa napravljen je veliki napredak u uklanjanju tetovaža, ali je mogućnost oštećenja kože i dalje bila jako velika.

Nova tehnologija
- Sa razvojem nove laserske tehnologije omogućeno je da proces uklanjanja tetovaža bude vrlo uspešan i uglavnom bez pojave ožiljaka. Laseri sa kratkim impulsom bombarduju kožu tako kratkim zrakom da on ne stigne da ošteti i zagreje površinu kože. Visoka energija ostaje u dubokim slojevima kože i dovodi do usitnjavanja čestica boje. Potom, bela krvna zrnca limfnim putem izbacuju iz kože te čestice boje. U zavisnosti od boje tetovaže, koriste se laseri sa različitim talasnim dužinama. Najlakše se uklanjaju jednobojne tetovaže, posebno crna, plava i crvena. Kod tetovaža sa više boja moguće je da ponekad ostane samo jedva vidljiv obris. Profesionalne tetovaže se skidaju lakše obzirom na kvalitet pigmenta i jednaku aplikaciju boje. Pritom treba imati na umu da veća udaljenost tetovaže od srca podrazumeva i veći broj tretmana zbog slabije cirkulacije i limfne drenaže.

Tretmani
- Broj tretmana zavisi od veličine tetovaže, vrste i količine boja, čistoće i vrste piogmenta i dubine na kojoj se nalazi. Uklanjanje tetovaža se najčešće izvodi u pet do sedam tretmana koji su bolniji od tetoviranja, i traju 5 do 10 minuta. Moguća je primena anestezije pre tretmana. Neposredno po završetku tretmana uobičajeno je da se pojave manji plikovi koji prolaze za nekoliko dana uz primenu antiseptičnih krema. Strogo je zabranjeno ljuštiti ili guliti tretirano mesto. Nakon gubljenja pigmenta nova koža je vrlo osetljiva na sunčeve zrake. Neophodna je UV zaštita kože tokom tri meseca. Izuzetno je važno da tretman sprovodi dermatolog sa iskustvom, jer ukoliko se pretera sa snagom impulsa moguć je potpuni gubitak pigmenta tretirane regije.

Krajnji ishod
- Posle tretmana koža dobija tamno smeđu boju, blago je otečena, a osećaj peckanja traje do 20 minuta. Pacijent dobija uputstva koje kreme da koristi da bi se koža što brže regenerisala. Moguća su manja oštećenja površine kože koja se tokom vremena izgube. Krajnji izgled dobijamo tek nakon šest meseci od završetka tretmana. Smanjena pigmentacija kože je retka, ali moguća - kaže dr Svetlana Đurišić.

Ž.R.

Broj 217