Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 218
aktuelno izdanje
Bolest kraljeva
Ordinacija....Porfirija
Thinkstock

Preporučuje se dijeta sa visokim sadržajem ugljenih hidrata i glukoze.

Šta povezuje kraljicu Meri od Škotske, kralja Džejmsa I, Džordža III, Džordža IV, princeze Šarlotu i Feodoru, kraljice Anu i Viktoriju, princa Vilijama od Gločestera, Vinsenta Van Goga, vavilonskog kralja Nabuhodonozora?

Medicinski „detektivi” sumnjaju da su svi bolovali od iste bolesti - porfirije. Reč je o retkoj grupi oboljenja koja su izazvana poremećajem metabolizma porfirina, materija koje su važne u stvaranju hema (deo molekula hemoglobina). Inače, naziv porfirin u prevodu sa grčkog znači ljubičasto.

Manifestacija

Zbog nedostatka enzima koji su odgovorni za ugradnju porfirina u hem, ove materije se nakupljaju u krvi i tkivima, što dovodi do manifestacija bolesti. Zbog nakupljanja u jetri razvija se oštećenje jetre, nakupljanje u centralnom nervnom sistemu dovodi do pojave epileptičnih napada, halucinacija i depresije. Porifirini nakupljeni u koži reaguju vidljivom svetlošću što dovodi do stvaranja toksičnih produkata koji oštećuju kožu, pojačavajući njenu osetljivost, stvarajući plikove i ranice koje teško zarastaju i ostavljaju ožiljke.

Okidači

Porfirija se najčešće javlja u pubertetu kada se dešavaju burne promene u organizmu. Međutim, mogu da obole i odrasli, pogotovu oni sa smanjenim prirodnim imunitetom. Dovoljno je da dožive stres, a napade mogu da izazovu i: lekovi (barbiturati, sedativi...), hormoni, pušenje, alkohol, zapaljenje, izlaganje suncu.

Trajanje

- Koliko će trajati napad je individualno - objašnjava pukovnik prof.dr Darko Nožić, načelnik Klinike za infektivne i tropske bolesti VMA. - Obično traje nekoliko sati, ali može i par dana. Uz simptomatsku terapiju napad se sam zaustavlja i nema garancije da se neće ponoviti. Važno je da bolesnik kaže da boluje od porfirije pre nego što dobije bilo koji lek, jer je poduži spisak medikamenata koje oni ne smeju da primaju.

Podela
Mada je bolest prvi put opisana 1871. godine porfirija još nije dovoljno proučena. Ipak, izvesno je da može da bude nasledna ili stečena. Osnovna podela stečenih porfirija je na:
* akutne ili hepatične (jetrene)
* kožne ili eritropoetske porfirije.

Simptomi

Akutne odaju: žutica, jaki bolovi u trbuhu, vrtoglavica, napadi slični epilepsiji, halucinacije, ubrzani rad srca, a ukoliko su napadi česti, prati ih i depresija. Imajući u vidu da se teško prepoznaju, preporuka je da pacijenti nose karticu ili nalaz lekara od čega boluju, jer zbog neuroloških simptoma nisu u stanju to da objasne tokom napada. Kod kožnih se razvijaju preosetljivost na sunce sa pojavom sitnih mehurića, ranica koje teško zarastaju i ostavljaju ožiljke. Uz pomenute promene na koži javlja se otok i krvarenje desni i pojačana maljavost na licu i rukama posle dužeg trajanja bolesti. Može da se javi sideroblastna anemija i povraćanje. Kod kožnih porfirija nema pojave akutnih napada.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na osnovu ispitivanja postojanja porfirina u urinu i u eritrocitima. Neki oblici porfirije mogu da se otkriju jednostavnim testom kada se prikupljeni urin izloži svetlosti, i ukoliko potamni, dijagnoza jedne vrste porifirije je potvrđena.

Lečenje

- Nema specifične terapije - ističe naš sagovornik. - Preporučuje se dijeta sa visokim sadržajem ugljenih hidrata i velika koncentracija glukoze, koju dobijaju kroz velike infuzije, a propisuju se i lekovi za smirenje i oni koji mogu da smanje dužinu napada. Bolesti su retke. Najčešća je kasna kožna porfirija koja ima incidencu 25 - 50 obolelih na 100.000 stanovnika. Hepatične su 5-10 puta ređe a zbog simptoma predstavlaju klinički problem.

Istine i zablude
Veruje se da su od porfirije bolovali brojni pripadnici britanske monarhije, a kanadski biohemičar Dejvid Dolfin je 1985. godine predstavio teoriju po kojoj vampiri iz narodnih predanja zapravo mogu da budu osobe koje su bolovale od porfirije. Ovo je između ostalog obrazložio sledećim argumentima:
0bolesnici sa porfirijom su izuzetno osetljivi na svetlo, i kako bi izbegli sunčevo svetlo oboleli od teških slučajeva ove bolesti izlaze jedino noću, baš kao Drakula
0neki oblici porfirije se leče krvim proizvodima, pa su oboleli mogli da pokušaju da se samoleče pijenjem krvi drugih ljudi,
0beli luk sadrži hemikalije koje pogoršavaju simptome porfirije pa ga bolesnici izbegavaju, baš kao i vampiri
Sve pomenuto uticalo je da se u javnosti rasplamsa burna polemika - za i protiv. Ono što je na kraju bilo prihvatljivo za obe strane je:
* porfirija nije jedna već grupa od najmanje osam raznih bolesti, i nemaju sve vrste kožne simptome niti osetljivost na svetlo.
* ideja o vampirskom izbegavanju svetla je proizvod mašte književnika.
* oboleli od porfirije ne žude za krvlju, a pijenje krvi ne samo da ne bi olakšalo njihove simptome većk se neki oblici porfirije leče puštanjem krvi.
* nije dokazano da beli luk pogoršava porfiriju.

Van Gog i Hitler
Među poznate ličnosti za koje istraživači veruju da su imali porfiriju ubraja se i Vinsent van Gog. Žalio se na probleme sa želucem i probavom, osećao je teskobu, halucinacije, smušenost, agresivnost i nesanicu. Ove probleme je pokušavao uda blažiti alkoholnim pićem apsintom (koje sadrži pelin).
- Pominje se i podatak da je čak i Adolf Hitler možda bolovao od porfirije - kaže prof.dr Darko Nožić. - Kad se pušilo u njegovoj blizini osećao se loše, imao je bolove u trbuhu – što može da se pripiše porfiriji. Zanimljivo je napomenuti da su mu lekari u tim situacijama davali injekcije glukoze, što je nekada bio jedini tretman za porfiriju.

B.L.

Broj 218
Za "Bilje i Zdravlje" govore:

Iva Štrljić, glumica

Milica Mandić, sportista

Prevencija stresa
Optimizam i slatki zaborav

Alternativa
Čajevi iz sušare

Lekovito bilje
Sad se prave zalihe

Dijagnostika
Povišena telesna temperatura


Leukemija
Umor krije bolest

Rizik od infarkta
Uhvati signal srca

Hipertenzija
Kontrolišite pritisak

Porfirija
Bolest kraljeva

Nomofobija
Zavisni i od mobilnog

Nesanica i bolesti
7,5 sati za san

Grožđe
Bobice leče od glave do pete

Alergije
Oprez cele godine

Jela od patlidžana
Čarolije plavog paradajza

Crvena paprika
Što crvenija to zdravija

Bilje u kuhinji
Hladni lekoviti sosovi

Polazak u školu
Nema frke za prvake

Deca
Da se kičma ne krivi

Škola roditeljstva
Kako da dete ne bude sebično

Neuredna krvarenja
Sačuvajte dobar ritam

Daltonizam
Zeleno muči muškarce

Lepota
Produžite mladost kože

Saveti za negu kose

Medeni poljupci

Vreme za uljanu kremu

Rekreacija
Vežbe sa pilates loptom

Zdravstveni turizam
Centar Izvor
Mir pod Kosmajem

Životna priča
Hor slavuja za dobro jutro

Ljubavne razmirice
Svađa jača vezu

Ekologija
Biljke čistači vazduha