Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 219
aktuelno izdanje
Afazija - Pomozi mi da kažem
Moždani udar je jedan od najčešćih uzroka afazije
Piše: J. Matijević

U slučaju da pacijent, zbog oštećenja delova mozga odgovornih za govor i jezik, doživi afaziju ili neurološki poremećaj koji izaziva teškoće u govoru, razumevanju govora, imenovanju, čitanju i pisanju, najbolje je da logopedska rehabilitacija počne što pre. Jer, dokazano je da su mogućnosti za oporavak znatno veće u slučaju da rehabilitacija počne do tri meseca posle moždanog udara.
- Pre rehabilitacije je neophodno da se testovima utvrdi stepen oštećenja, potom sledi logopedski tretman, a za oporavak neoštećenim govornojezičkim segmentima nadomešćujemo oštećene. Koristimo reči koje za pacijenta imaju značenje, najčešće su u govoru i bliske su mu. Sve to radimo usporeno i uvek sačekamo pacijenta da, ako može, odgovori, ili mu pomažemo da to uradi. Ukoliko je, pak, afazija teška, pa pacijent ne prepoznaje slova i ne može da ih izgovori, oporavak počinje od učenja slova - ovako o lečenju afazije to jest iznenadnog gubitka govornojezičke funkcije govori Radmila Čvorović, defektolog-logoped VMA.

A, kada je o uzrocima afazije reč, naša sagovornica kao najčešće izdvaja:
* cerebrovaskularna oboljenja i poremećaje (tromboza, embolija, hemoragija, arterioskleroza)
* traume i povrede mozga
* tumore mozga (primarne i sekundarne)
* zapaljenska oboljenja centralnog nervnog sistema
* progresivne bolesti centralnog nervnog sistema poput demencije.
Kada se radi o afaziji izazvanoj oštećenjima krvnih sudova mozga, Čvorovićka kaže da je moždani udar jedan od najčešćih uzroka.

- Osim oduzetosti i slabosti, afazija je simptom moždanog udara. Govor je pritom najviše oštećen a prognoze izlečenja lošije nego, na primer, u slučaju da je afazija posledica traume mozga. Od težine moždanog udara zavisi i stepen govorno jezičkog oštećenja. Neki pacijenti ne mogu da izgovore ni jednu reč a sve razumeju, dok drugi govore ali im je razumevanje oštećeno - objašnjava naša sagovornica i podseća da se u slučaju afazije uvek radi o gubitku stečenih sposobnosti što je izuzetno neprijatno i teško pogađa i pacijenta i porodicu.
Kada je o lečenju reč Radmila Čvorović kaže da je za logopeda važno da poznaje stepen oštećenja govora da bi mogao da planira tretman, ali da ništa manje važni nisu ni način ophođenja i izbor „materijala” kojim će se raditi.

- Pacijent u zrelim godinama bukvar doživljava kao veliku degradaciju. Zato imamo savremene načine i nova tehnička sredstvima koja nam omogućavaju da sa odraslim ne koristimo ono što upotrebljavamo kada radimo sa decom. Oporavak će, takođe, da bude potpuniji i brži ukoliko logoped radi sa pacijentom nekoliko puta dnevno, 20 do 30 minuta. I najmanji uspeh rezultat je velike strpljivosti i dugotrajnog napornog rada - kaže naša sagovornica i poručuje da uspešna govornojezička rehabilitacija zahteva maksimalno angažovanje i pacijenta i porodice, kao i optimistično i ohrabrujuće ophođenje sa obolelim.
- Za pacijenta je porodica izuzetno važna, dok se s druge strane strepnja i briga porodice najbolje ilustruje pitanjem koje ih najčešće i najviše mori: „hoće li se oporaviti i koliko će oporavak da traje”? A, naš odgovor zavisi od stepena i obima oštećenja ili ozlede mozga, starosti i intelektualne sposobnosti bolesnika, težine afazije, vremena kad je započeta rehabilitacija, psihičkog stanja pacijenta ali i okruženja - poručuje naša sagovornica.

Porodica

Obolelog od afazije najpre bi porodica trebalo da prihvati kao ravnopravnog člana, kaže Radmila Čvorović a na pitanje kako najbolje mogu da pomognu pacijentu savetuje:
- hrabrite ga da istraje u lečenju
- obraćajte mu se usporeno, kratkim rečenicama, jasno i bez povišenog tona
- omogućite mu da ima dovoljno sna i odmora
- pitajte ga da imenuje sve što se oko njega nalazi ali ne preterujte
- nemojte da govorite umesto obolelog
- ako hoda, nađite mu neko lako zanimanje da bi osetio da je koristan, neka, na primer, kupuje hleb, novine...

Broj 219
Za "Bilje i Zdravlje" govore:

Ljubica Arsić, pisac

Veroljub Milovanović, učenik majstora iz Šaolina

Fizička (ne)aktivnost i zdravlje
Ne budi lenj, pokreni se!

Tinkture
Kap po kap - zdravlje

Zatvor
Rešenje u tanjiru

Dijagnostika
Kontrola zdravlja ispred ogledala


Cistične izrasline - higromi
Ne pritiskaj!

Afazija
Pomozi mi da kažem

Krvni podlivi
Od modrice do kočnice


Nanomedicina
Školjka uništava rak!?

Šljiva
Lek u čvrstom i tečnom stanju


Biohemija
Određivanje nivoa mikroelemenata u krvi

Recepti
Zapečeno povrće

Zimnica
Miris leta u teglama

Deca/Učenje
Napravi plan za svaki dan

Škola roditeljstva
Polazak u vrtić

Etarska ulja
Bude čula i raspoloženje

Kapsula za hidrataciju
Vodena prašina za lepši ten


Lepota/Folikulitis
Higijena čuva kožu

Nega stopala
Počnite sa kupkom

Borilački sportovi
Jačaju i volju i telo


Banje/ Dvorovi
Lepotica u srcu Semberije

Hronobiologija
Izaberi pravo vreme

Ekologija/Ambalaža
Ceger čuva prirodu