Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 219
aktuelno izdanje
Određivanje nivoa mikroelemenata u krvi
Piše: J. Matijević

Iako se mikroelementi u organizmu nalaze u malim količinama, ovi minerali su neophodni za očuvanje zdravlja. Sastavni su deo enzima ili su kofaktori enzima i proteina koji regulišu metabolizam, a njihov nedostatak izaziva funkcionalne poremećaje. Od minerala koji se u organizmu nalaze u malim količinama najpoznatiji su gvožđe, kobalt, bakar, cink, hrom, mangan, selen, molibden i jod, a mikroelementima pripadaju i vitamini. Organizam najbolje može da iskoristi vitamine i minerale iz hrane to jest iz prirodnih izvora, zato je raznovrsna ishrana najbolji način da se obezbede svi mikroelementi neophodni za normalan rast i razvoj organizma.
Ovako o važnosti mikroelemenata govori primarijus mr sc. ph Marina Vučeljić, specijalista medicinske biohemije laboratorije „Allabo” u Beogradu i podseća da je u trudnoći povećana potreba za mikroelementima, a najčešće nedostaju:

* obolelima od hroničnih i teških bolesti gastrointestinalnog trakta kao što su Kronova bolest ili produžena dijareja
* pacijentima koji duže primaju hranu infuzijom
* onima koji drže niskokalorične dijete da bi smršali
* pacijentima na dijalizi
* vegetarijancima budući da je meso bogat izvor mikroelemenata.
S obzirom na to da ima mnogo onih koji, misleći da im neki vitamini ili minerali nedostaju, proizvoljno uzimaju različite suplemente i preparate koji sadrže mikroelemente, pitali smo našu sagovornicu kako može da se analizira i odredi njihova količina u organizmu?
- U biohemijskim laboratorijama, iz krvi se analizira nivo gvožđa rutinskim metodama, a moguće je i određivanje bakra i cinka. Osim u krvi, količine bakra i cinka mogu se odrediti i iz mokraće i kose. Ali, prilikom tumačenja rezultata neophodan je oprez, jer su i bakar i cink vezani za proteine plazme, pa njihova smanjena koncentracija može da bude povezana i sa smanjenom koncentracijom proteina u plazmi. Kada je reč o drugim mikroelementima, za određivanje su potrebni složeni postupci, skupa oprema i materijali. Osim toga, potrebno je i specijalno obučeno osoblje, jer se uzorci mikroelemenata često kontaminiraju različitim činiocima iz spoljšnje sredine što zahteva posebne mere predostrožnosti kako pri uzimanju uzoraka, tako i tokom celokupnog postupka analiziranja - kaže mr Vučeljić i savetuje:

- Za utvrđivanje nedostatka vitamina i minerala mnogo je bolje ako se prati klinički odgovor organizma posle uzimanja nekog mikroelementa nego meriti njegovu koncentraciju u krvi. Na primer, dokazano je da cink nedostaje pacijentima kojima je poremećeno čulo ukusa. Ukoliko im se posle uzimanja preparata cinka funkcija ukusa poboljša, to je posredan dokaz da je odstranjen nedostatak ovog minerala. Osim toga, da bi se odredila količina nekog mikroelementa, ponekad se preporučuje i određivanje pojedinih enzima. Tako se, na primer, zna da je selen sastavni deo glutation peroksidaze, enzima koja štiti ćelije od oksidativnih oštećenja. Zato snižena aktivnost ovog enzima ukazuje na nedostatak selena.
Kada je reč o uzimanju preparata mikroelemenata bez analiza i preporuka lekara i farmaceuta naša sagovornica kaže:

- Retki su podaci o delotvornosti i bezbednoj upotrebi multivitaminskih i mineralnih suplemenata u primarnoj prevenciji hroničnih bolesti odraslih. Do sada sakupljeni naučni dokazi ukazuju samo na potencijalnu korist od uzimanja ovih suplemenata za prevenciju raka jedino u slučaju onih koji se neraznovrsno i nedovoljno hrane i zato ne uzimaju dovoljno antioksidanata. Dokazi, takođe, ukazuju da uzimanje ovih preparata nema značajan efekat na primarnu prevenciju hipertenzije, kardiovaskularnih bolesti, katarakte, dijabetesa, reumatoidnog artritisa...

Makroelementi
Minerali su neorganski hemijski elementi, a od 103 koliko je do sada poznato, 80 se nalazi u organizmu, najviše u kostima. Da bi organizam ostao vitalan i zdrav, neophodno je da se uzimaju hranom, vodom ili dodacima ishrani. Zato je važno da se zna šta su pravilna ishrana i zdrava hrana, kao i koji dodaci ishrani su dozvoljeni, a koji ne. Kada je o podeli minerala reč svrstavaju se u mikro i makroelemente. Minerali kojih je organizmu potrebno više od 100 miligrama dnevno su makroelementi, a najznačajniji su:
* kalcijum
* magnezijum
* kalijum
* fosfor
* natrijum
* hlor
* sumpor

Broj 219
Za "Bilje i Zdravlje" govore:

Ljubica Arsić, pisac

Veroljub Milovanović, učenik majstora iz Šaolina

Fizička (ne)aktivnost i zdravlje
Ne budi lenj, pokreni se!

Tinkture
Kap po kap - zdravlje

Zatvor
Rešenje u tanjiru

Dijagnostika
Kontrola zdravlja ispred ogledala


Cistične izrasline - higromi
Ne pritiskaj!

Afazija
Pomozi mi da kažem

Krvni podlivi
Od modrice do kočnice


Nanomedicina
Školjka uništava rak!?

Šljiva
Lek u čvrstom i tečnom stanju


Biohemija
Određivanje nivoa mikroelemenata u krvi

Recepti
Zapečeno povrće

Zimnica
Miris leta u teglama

Deca/Učenje
Napravi plan za svaki dan

Škola roditeljstva
Polazak u vrtić

Etarska ulja
Bude čula i raspoloženje

Kapsula za hidrataciju
Vodena prašina za lepši ten


Lepota/Folikulitis
Higijena čuva kožu

Nega stopala
Počnite sa kupkom

Borilački sportovi
Jačaju i volju i telo


Banje/ Dvorovi
Lepotica u srcu Semberije

Hronobiologija
Izaberi pravo vreme

Ekologija/Ambalaža
Ceger čuva prirodu