Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 220
aktuelno izdanje
Lek iz krvi pacijenta
Ordinacija - Ortokin terapija protiv bola
Piše: B .Laćarak

Nova biološka metoda - ortokin terapija, koja se primenjuje za lečenje bolova u zglobovima izazvanih osteoartritisom, bolova u leđima, izazvanih povredama tetiva, ligamenata i mišića,sprovodi se i u Beogradu.
Zasniva se na korištenju biološkog leka koji potiče iz krvi pacijenta. Posle stimulacije ortokinima(posebnim kuglicama) pod određenim uslovima, lekar "obrađenu" krv vraća pacijentu injekcijom, kao lek.
Ortokin terapija je proverena i efikasna metoda koju je pre 15 godina patentirao nemački stručnjak, profesor dr Peter Veling iz Dizeldorfa. Temelji se na stimulaciji bioloških odbrambenih snaga organizma otrokinima, i na taj način pomaže u rešavanju bola izazvanog upalnim i reuamtološkim procesima, povredama mišića, ligamenata, tetiva.
- Interleukini su proteini u krvi koji narušavaju strukturu zglobova, a njihov broj se povećava u oboljenjima i povredama zglobova i hrskavica - objašnjava dr Vlajko Drašković, specijalista ortopedske hirurgije i traumatologije. - Ortokinom stimulišemo odbrambene snage, naše proteine, takođe vrstu interleukina, takozvane ra da zauzmu mesto "problematičnih" proteina. Stimulisani interleukini dolaze na obolelo mesto i ne dozvoljavaju „lošim” interleukinima da prođu, a za to vreme organizam stvara i druge faktore rasta i odbrane koji to mesto zalečuju i ne dozvoljavaju dalje propadanje hrskavice, zaustavljaju bol.
Ortokini su male staklene kuglice, napravljene od posebnog materijala, specijalno tehnološki obrađene da odvajaju potrebne proteine iz krvi u plazmu. U svakoj od pet epruveta, koliko se koristi u jednom tretmanu i u koje se direktno stavlja krv pacijenta, nalaze se po dve kuglice.
- Kada se pacijentu uzme krv, epruvete se nekoliko puta promućkaju i na taj način pokreću ortokin kuglice da stimulišu interleukine koji imaju odbrambeno, zaštitno delovanje, i koji će kasnije zauzeti odbrambeno mesto na receptorima za bol. Zatim se te epruvete stavljaju u posudu sa grejačima da na temeperaturi od 37 stepeni odstoje 6-9 sati. Nakon ovog perioda posude sa uzorcima krvi se stavljaju u centrifugu gde na 5.000 obrtaja krvni elementi padaju dole, a plazma u kojoj se nalaze interleukini ostaje gore. U svakoj epruveti se dobije oko mililitar korisne plazme bogate proteinima.
Prva injekcija se posebnim špricevima odmah daje u bolno mesto, a preostale četiri doze se zamrzavaju na temperaturi od minus 15 do minus 20 stepeni. U zavisnosti od tegoba i razvoja bolesti one mogu da se ubrizgaju u sledećih 7, 15 ili 30 dana, a po potrebi druga doza može da se da i u naredna 3-4 dana. Smrznuta plazma može da se upotrebi do godinu dana.
- Efekat terapije se oseti već nakon nekoliko dana, pokreti postanu podnošljivi i nisu toliko bolni, a ovakvo poboljšanje može da potraje, u zavisnosti od slučaja do slučaja , od šest meseci do godinu dana - ističe dr Drašković.

KOME JE NAMENJENA

Ortokin terapija koja se u stručnim krugovima ubraja u prehirurške metode može da pomogne kod svih osteoartroza (hroničnih i akutnih bolova u zglobovima), akutnih i hroničnih bolova u leđima (Išijalgija), povreda i bolova u ligamentima, mišićima, tetivama.
- Ovaj tretman se ne radi ako pacijent boluje od akutne infekcije ili ima temperaturu, ako je imao proliv u prethodna tri dana, ako je uzimao antibiotike u sedmici koja prethodi intervenciji, ili je od vakcinacije prošlo manje od 30 dana - upozorava dr Vlajko Drašković.

Broj 220