Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 221
aktuelno izdanje
Pomažu i tople i hladne
Lečenje biljem-obloge
Crni luk (Allium cepa)

S obzirom na to da, u slučaju nekih oboljenja, olakšavaju tegobe i ubrzavaju oporavak, obloge se odavno i često koriste u narodnoj medicini. Pripremaju se na različite načine, a travari ih svrstavaju u biljne, hladne ili tople.

Biljne podrazumevaju da se lekoviti deo biljke, izgnječen presan ili osušen pomešan sa vodom, jabukovim sirćetom ili maslinovim uljem, stavi direktno na kožu. Ova vrsta obloga privija se na bolna mesta ili rane, obično nekoliko puta dnevno.

Hladne i tople obloge podrazumevaju da se pamučna ili lanena tkanina natopi hladnim ili vrućim biljnim čajem, ocedi i stavi na obolelo mesto.

Ako se obloga pokrije suvim peškirom, duže će ostati topla ili hladna, a kada se temperatura obloga promeni, tkaninu ponovo potopite u čaj i privijte. Hladne obloge, travari preporučuju protiv upala, otoka ili glavobolje, a tople za lečenje bola u leđima, upaljenih zglobova i protiv grlobolje. Podsećamo na neke biljke koje se za pripremanje obloga u našoj narodnoj medicini koriste vekovima.

Kupus (Brassica oleracea)

Bere se od maja do novembra. Gaji se beli i crveni kupus, koji je kvalitetniji. Bogat mineralima, posebno kalijumom i kalcijumom, a sadrži i gvožđe, magnezijum, sumpor, bakar i fosfor. Vitamina C ima koliko limun ili pomorandža, a sadrži i vitamine U, B, B1, B6 i B12 kao i provitamin A. Kada je reč o lekovitim svojstvima, ako se uzima svež kupus leči čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, sprečava skorbut, jača imunitet, leči hronični zatvor, malokrvnost, plućne bolesti, artritis i proširene vene. Pokazalo se, međutim, da su posebno delotvorne i obloge od listova kupusa.

Obloge se koriste protiv:
* glavobolje
* išijasa i reume
* rana i čireva
* proširenih i upaljenih vena
* opekotina
* uboda insekata

Smirite upalu vena

- glavica kupusa
List kupusa prislonite na proširenu i(li) upaljenu venu i pričvrstite tankim, elastičnim zavojem. Kad se list osuši stavite sveži. Koliko često je potrebno zameniti list zavisi svježine kupusa, godišnjeg doba, stepena upale... Posebno je važno da oblog na venama bude i noću.
SAVET PLUS: Već početkom tretmana oseća se olakšanje jer se smanjuju bol, peckanje i otek, a posle duže primene proširene vene će se znatno povući, a upaljena i crvena koža postaće nežna i svetla.

Crni luk (Allium cepa)

U narodnoj medicini vekovima se koristi za lečenje brojnih bolesti, bilo da se uzima ili se upotrebljava za pripremanje melema i obloga. Obiluje sumpornim heterozidima čiji proizvodi hidrolize obnavljaju tkiva, sprečavaju razmnožavanje bakterija i olakšavaju iskašljavanje. Sušenjem luk gubi lekovite osobine pa travari preporučuju da se koristi presan.

Obloge se koriste:
* za zarastanje rana
* protiv uboja
* za lečenje čireva na telu

Uboji

- glavica luka
- maslinovo ulje
- hleb
- sapun
Luk sitno iseckajte i pomešajte sa malo ulja, hleba i sapuna. Smesu rasporedite na lanenu krpu, stavite na uboj i učvrstite zavojem. Za kratko vreme uboj će proći.

Zob ili ovas (Avena sativa)

Zrno ove žitarice obiluje skrobom, a sadrži i ulje, lecitin, alkaloid trigonelin, holin, fosfate i kalcijum. Kuvanjem u mleku ili vode, od zrna zobi priprema se kašica koja se osim za ishranu upotrebljava i za pripremanje čajeva i obloga.

Obloge se korista:
* protiv opekotina i upala kože
* da olakša reumatske bolove
* za lečenje išijasa
* protiv gihta

Izlečite išijas

- kilogram zobi
- voda
Zob prelijte vodom da ogrezne i kuvajte na tihoj vatri. Šupljom kašikom izvadite deo gotovog, vrelog zrnevlja, stavite u platnenu kesicu i stavite na bolno mesto (preostalu zob čuvajte Ukraj šporeta” u vodi u kojoj se kuvala). Obloge menjajte svaki četvrti sat.
SAVET PLUS: Uz obloge obavezno pijte i čaj pripremljen od kašike zobi kuvane 15 minuta u dva decilitra vode. Proceđen čaj pijte tri puta dnevno pre jela.

Bršljan (Hedera helix)

Lekoviti su i sveži i osušeni listovi. Sadrže mnogo saponozida koji su „izvor” i lekovitost i otrovnost bršljana. Osim toga, ima i pektin i različite kiseline.

Obloge se koriste:
* za lečenje kožnih bolesti
* protiv reume
* da odstrane bradavice

Kad „stegne” reuma

- šaka listova bršljana
- litar vode
Listove prelijte vodom, kuvajte pet minuta, poklopite, sčekajte pola sata i procedite. Čajem natopite pamučne ili lanene krpe i privijte na bolna mesta.

Petrovac (Agrimonia eupatoria)

Raste svuda a prepoznatljiv je po sitnim žutim cvetovima. Lekovite osobine ima cela biljka, a obiluje taninima.

Obloge se koriste:
* da ojačaju mokraćnu bešiku
* za lečenje rana i posekotina
* protiv kožnih bolesti

Ojačajte mokraćnu bešiku

- 6 kašika suvog petrovca
- 3 čaše vode
Usitnjen petrovac prelijte proključalom vodom i na tihoj vatri kuvajte još tri minuta. Sklonite sa šporeta, poklopite i posle četiri sata procedite, a pre upotrebe tečnost zagrejte. U topao čaj potopite pamučnu tkaninu, ocedite i stavite oblog u predelu bešike. Preko mokre stavite suvu tkaninu, a čim se obloga ohladi, stavite novu, toplu.

Broj  221