Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 221
aktuelno izdanje
Pena leči vene
Uklanjanja proširenih vena
Thinkstock

Osim što proširene vene stvaraju osećaj težine i napetosti u nogama posle dužeg stajanja ili na kraju napornog dana, ponekad izazivaju osećaj žarenja, svrab na koži, oticanje skočnog zgloba i bolne grčeve u mišićima tokom noći, one su i ogroman estetski problem.

Pripadnice lepšeg pola su češće na udaru ove bolesti, čak šest puta više od muškaraca, jer su sklonije rizicima koji doprinose razvoju bolesti (trudnoća, gojaznost, smanjena fizička aktivnost, kontracepcija, obavljanje profesije koja zahteva dugotrajno stajanje).

Srećom, rešenje za ovaj problem postoji, a novina je da se u našoj zemlji radi i popularna metoda „brisanja vena” penom. Iako hirurg nema čarobnu gumicu, već hemijsku supstancu koju uz pomoć vazduha pretvara u penu, efekat koji se postiže je čudesan. I što je najvažnije, radi se ambulantno, nema reza ni anestezije, može da se uradi i za vreme pauze za ručak, a pacijent se odmah nakon intervencije vraća na posao.

- Reč je o hemijskoj ablaciji vena penom, metodi koju je odobrilo naše Ministarstvo zdravlja - kaže asistent dr Dragan Milić, direktor Klinike za vaskularnu hirurgiju KC Niš i predsednik Evropskog udruženja flebologa. - Ova metoda podrazumeva ubrizgavanje posebne pene u venu što dovodi do njene fibrozne promene, nakon čega ona odumire i nestaje. Pena se pravi uz pomoć posebnog sredstva. Može da se koristi ili polidokanol ili STDS (sodium tetra decil sulfat).

Od opreme potrebna su dva šprica i skretnica. U jedan špric se stavlja 1 ml sredstva, a u drugi 4 ml vazduha i naizmeničnim ubrizgavanjem sadržaja jednog šprica u drugi, uz pomoć skretnice nastaje pena. Kako je ona izuzetno nestabilna, mora da se ubrizga u veoma kratkom roku i pravi se neposredno pre intervencije.

Postoje dva načina ubrizgavanja:
* uz pomoć ultrazvuka
* osvetljavanjem vene (vein light)

Prva metoda je poznata kao UGFS (Ultrasound Guided Foam Sclerotherapy) i uglavnom se preporučuje kada se intervencija radi na glavnom stablu u natkolenom delu noge.

Kada je reč o potkolenici, što je češći problem žena, koristi se poseban uređaj „ven lajt”, koji transiluminira venu tako da ona postaje vidljiva kao crna trakica, i u nju se ubrizgava pena.
- Tokom jedne intervencije može da se ubrizga maksimalno 10 ml pene, kako ne bi došlo do senzitivne rakcije - ističe dr Milić.

- Poštujući ovo ograničenje metodu sam primenio na više od 500 žena i nekoliko muškaraca i nije bilo komplikacija. Ako postoji potreba, intervencija može da se ponovi nakon pet ili deset dana, ali ja najviše volim da sačekam 20 dana, da bih video kakav smo efekat postigli prvom - kaže naš sagovornik.

Kada se ubrizga pena, objašnjava on, na venu koja je rađena stavlja se gaza, a preko nje elastični zavoj ili elastična čarapa. Ovako „upakovana” noga mora da bude narednih 20 dana, do kontrole, s tim da prvih 3-4 dana zavoj ne sme da se skine. Tek posle ovog perioda noga može na krako da se odvije, istušira, hladnom ili mlakom vodom, nikako ne toplom.

- Kao i kod karijesa, tako ni u slučaju proširenih vena ne postoje garancije da se problem neće vratiti - ukazuje dr Milić.

- Ali, ako uzmemo sve u obzir, ova metoda je danas izuzetno tražena jer je minimalno invanzivna, izuzetno efikasna, jednostavna za primenu, daje izvanredne kozmetske rezultate i što je takođe važno, jeftina je.

Materijal za jednu intrevenciju košta oko 10 evra, plus „ruke” hirurga i kada se sve sabere realno može da košta najviše do 30 evra. Intervencija traje 10-15 minuta i posle toga pacijent odmah ide kući, a ako želi može iz ambulante da ide na posao. Nema rane, reza, anestezije...


Kada se radi

Indikacija:
* manje proširene vene (ne više od 1 cm u lumenu)

Kontraindikacije:
* debele noge
* akutni celulitis
* alergijske reakcije na sklerozantna sredstva
* nepokretni bolesnici

Ne radi se ni: trudnicama i porodiljama, osobama koje su ranije već imale problem sa trombozom, pacijentima u terminalnim stadijumima bolesti.

B.L.

Broj  221