Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 222
aktuelno izdanje
Melem protiv kijanja
Darovi prirode....Crni luk
Thinkstock

Bogat vitaminima, mineralima, enzimima i esencijalnim uljima, crni luk je od davnina bio cenjen ne samo zbog svoje hranljivosti nego i zbog izuzetne lekovitosti. Nutricionisti tvrde da sadrži preko 150 aktivnih sastojaka i upravo zbog toga, crni luk smatraju jednom od najzdravijih namirnica. Ujedno savetuju da ova namirnica bude što češće zastupljena u jelovniku, naročito s jeseni i zimi kada je povećana opasnost od prehlada. Ali, osim što efikasno uništava sve mikroorganizme i ublažava kašalj, crni luk ima i druga lekovita svojstva:

1.Razbija šlajm

Dokazano je da crni luk ima jako antibiotsko dejstvo, ali i da olakšava iskašljavanje zbog čega se posebno preporučuje onima koji pate od bronhitisa ili imaju kijavicu. Crni luk takođe sprečava upalu sluzokože disajnih organa zahvaljujući tome što njegovi etanolni ekstrakti ublažavaju alergijske reakcije, dok istovremeno tiosulfinati pospešuju širenje bronhija. Ako želite da proverite njegovu efikasnost, napravite sirup od luka. Recept: Isecite 3 do 4 glavice glavicu crnog luka na tanke kolutove, rasporedite jednu tećinu na dnu dubokog tanjira i premažite kašikom meda. Preko poređajte drugi i treći sloj luka i dodajte med (kao da slažete tortu). Ostavite da odstoji 24 sata, potom sakupite dobijeni sirup i uzimajte po 3-4 kašičice dnevno. Sirup od meda i luka efikasno razbija šlajm i ublažava kijavicu i simptome prehlade.

Bogat cinkom i selenijumom usporava ćelijsko starenje

2.Sprečava pojavu tumora

Crni luk sadrži cink i selenijum, moćne antioksidanse koji usporavaju starenje ćelija. S druge strane, smatra se da zahvaljujući udruženom dejstvu terpena i flavonoida (kvercetina) crni luk sprečava pojavu tumora jer ovi sastojci sprečavaju stvaranje nitrozamina, koji kako je poznato ima kancerogeno dejstvo.

3.Čisti bubrege

"Ako imate kamenčiće u bubrezima, probajte da ih "razbijete" tako što ćete u salate dodati po 50 g crnog luka. Crni luk sadrži mineralne soli i glikolnu kiselinu, sastojke koji udruženim dejstvom pospešuju izbacivanje hlora i uree, odgovornih za stvaranje kamena. Time ćete takođe sprečiti pojavu gihta u zglobovima", objašnjava dr Ana D Euđenio, italijanski stručnjak za ishranu.

4.Čuva srce

Zahvaljujući naglašenom dijuretičkom dejstvu, crni luk stimuliše čišćenje organizma, ublažava nadutost, snižava krvni pritisak i blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem. Osim toga, crni luk poboljšava cirkulaciju (jer sadrži adenozin koji povećava fluidnost krvi), smanjuje nivo holesterola i triglicerida i sprečava stvaranje ugrušaka.

Izbegavajte ga ako patite od gastritisa

Crni luk je najhranljiviji u sirovom obliku ali se ne preporučuje osobama koje pate od gastritisa jer stimuliše lučenje želudačnih sokova i povećava nivo kiselosti u želucu. Kuvani luk se lakše vari, ali podstiče stvaranje gasova.

Hranljiva vrednost

100 g sirovog crnog luka sadrži:
*26 kalorija
*5,7 g šećera
*1 g vlakana
*140 mg kalijuma
*5 mg vitamina C

Savet

Da se lakše vari

Ako teško podnosite luk, isecite ga na kriške, stavite u šolju, prelijte hladnom vodom i ostavite da odstoji par sati pre nego što ga koristite za jelo. U vodi će luk izgubiti deo hranljivih sastojaka, ali će, s druge strane, biti lakše svarljiv.
Ako vam smeta jak miris crnog luka, pre upotrebe ga marinirajte u mešavini maslinovog ulja i limunovog soka.

Broj 222
Apitoksinoterapija
Ubod pčele protiv raka(glavni naslov)

Gojaznost
*Zašto se gojite
*Kako da smršate

Kostobolja
Čajevi i obloge

Čudo u Guči
Hrastovi zrače zdravlje

Laringitis
Nekad važni i minuti

Rana histerektomija
Veštački hormoni obavezni

Ishrana
Crni luk
Svaka glavica pravi melem


Ulje
Neko godi
neko škodi

Deca
Doručak za pet

Lepota
Egipatska masaža

Vežbe
Da vrat ne boli

Psihologija
Mitovi o ljubavi


Dijagnostika
Hod otkriva bolest





Poznati za "Bilje i zdravlje"

Aleksandra Radović, pevačica

Georgij Nazarov, naturolog



Poklon
Vikend za dvoje i Gornjoj Trepči