Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 222
aktuelno izdanje
Veštački hormoni obavezni
Endokrinologija...Život posle uklanjanja reproduktivnih organa žene
Thinkstock

Nadoknada hormona trebalo bi da se uvede najkasnije dve nedelje posle intervencije

Mnoga ginekološka oboljenja završavaju se hiruškim uklanjanjem reproduktivnih organa - materice i jajnika, bez obzira na to što je žena u reproduktivnom periodu, odnosno, još nije u menopauzi. Posle takve intervencije žensko telo ne proizvodi polne hormone i ona ulazi u veštačku menopauzu koja se odražava na celokupno zdravlje, kao i na seksualnost.

Zato bi nadoknada hormona trebalo da se uvede najkasnije dve nedelje posle hiruške intervencije - objašnjava za "Bilje i zdravlje" prof.dr Svetlana Vujović sa Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KCS.

- Seksulanost je kompleksan fenomen pod uticajem bioloških, psiholoških i fizioloških činilaca - kaže dr Vujović. - Ona se menja zavisno od iskustva, interesa i kultura, a pod uticajem želja, verovanja i toga koliko su partneri inspirativni jedno drugom.

Kulturološki uticaj je veoma bitan, jer u pojedinim kulturama se razmišljanje o seksualnim odnosima posle pedesete godine smatra nepristojnim. Ali, s obzirom na to da se život čoveka znatno produžio i da je prosečan vek u Srbiji 78 godina, nije neprimereno razmišljati o kvalitetu života u takozvanom trećem životnom dobu.

Naša sagovornica navodi da se poremećaj seksualnosti odlikuje odsustvom seksulane želje, razmišljanja, fantazija i malom motivacijom za seksualno uzbuđenje. Osim navedenog, kvalitet seksualnog života na prvom mestu određuje opšte zdravstveno stanje .

- Oboleli od raznih vrsta artritisa,ljudi koji imaju neregulisan šećer, kardiovaskularna oboljenja, povišen krvni pritisak, preživeli posle infarkta ili moždanog udara, ne mogu da imaju normalan seksualni život. Uz to, ekovi za povišeni krvni pritisak, protiv čira na želucu, antidepresivi i antipsihotici smanjuju seksualnu želju - napominje naša sagovornica.

Međutim, među brojnim uslovima za normalan seksulani život, hormoni imaju presudnu ulogu. Žena je onakva kakva je zahvaljujući polnim hormonima - estradiolu, progesteronu i testosteronu. Sva ova tri hormona imaju beskrajno veliki značaj za izgled žene i za njenu sekuslanost i zato se postavlja pitanje šta se dešava kada usled najčešće dobroćudnih tumora ženi odstrane matericu i jajnike?

- Njeno telo tada ostaje bez hormona koja su osim za seksualnost važna za kompletno zdravstveno stanje i ona je izložena brojnim bolestima-objašnjava dr Vujović.- Velika je razlika između prirodnog i veštačkog ulaska u menopauzu, jer u prvom slučaju hormoni opadaju postepeno, blaže i nežnije. U veštačkoj menopauzi posle operacije u kratkom vremenskom intervalu počinju promene na svim organima i sistemima, koje daju sledeće manifestacije i simptome:
- razdražljivost
- nervoza
- preosteljivost
- loša koncentracija
- talasi vrućine ili valunzi
- nesanica ili isprekidan san
- depresivnost ili opšta nezainteresovanost
- počinju lagano i promene u krvnom pritisku, jer estradiol reguliše širinu krvnog suda, suzbijajući skokove pritiska
- koža postaje suvlja nego što je bila
- javljaju se bolovi u kostima, mišićima i zglobovima
- vagina postaje suva u smislu da joj je narušena kiselost, što pogoduje razvoju bakterija pa su česte infekcije mokraćnih puteva
Posle operacije acijentkinja gotovo preko noći počinje da se susreće sa brojnim zdravstvenim problemima, zbog čega će postepeno sve više gubiti na značaju kako u partnerskim odnosima, tako i na poslu, u društvu, u odnosu sa decom...

- U stanju veštačke menopauze pomoć lekara je presudna - kaže dr Svetlana Vujović. Posle operacije odstranjenja materice i jajnika hormonska nadoknada trebalo bi da se uvede najkasnije dve nedelje od operacije. Cilj hormonske supstitucione terapije je da nadoknadi ono štp telo više ne proizvodi - hormone. U suprotnom, žena je izložena rizicima kao što su:
- infarkt
- osteoporoza
- brojne psihijatrijske bolesti
- povišen pritisak
- česte urinarne i vaginalne infekcije
- potpuno sklanjanje od partnera
- skraćenje dužine života

Hormonska susptituciona terapija nije skupa i obično se dobija u injekcijama, flasterima i raznim želeima za mazanje kože. Ona je posebno značajna za žene koje su pre 40-te godine doživele radikalno hiruško lečenje. Po uzimanju terapije žena se sasvim vraća u hormonsku ravnotežu što se pozitivno odražava na njeno psihofizičko zdravlje i seksualni život.

Naša sagovornica savetuje da se pre uzimanja hormona moraju uraditi osnovni lekarski pregledi, kao što su: biohemijska analiza krvi, ginekološki pregled, ultrazvuk dojki, stomaka i male karlice.


Samo za zdrave

Hormonska suspstituciona terapija namenjena je isključivo zdravim ženama. Kontraindikovana je ako neko ima karcinom, ako prestane rad jetre ili bubrega, nije dozvoljena u drugom stanju, osobama obolelim od krvnih sudova i kod nekih urođenih bolesti, kao što je porfirija.


Šta je normalno

Naučna istraživanja potvrdila su da se pod normalnom seksualnom aktivnošću podrazumeva 4 do 8 seksualnih odnosa mesečno, odnosno jednom do dva puta nedeljno - kaže prof.dr Svetlana Vujović.

I.Kovačić

Broj 222
Apitoksinoterapija
Ubod pčele protiv raka(glavni naslov)

Gojaznost
*Zašto se gojite
*Kako da smršate

Kostobolja
Čajevi i obloge

Čudo u Guči
Hrastovi zrače zdravlje

Laringitis
Nekad važni i minuti

Rana histerektomija
Veštački hormoni obavezni

Ishrana
Crni luk
Svaka glavica pravi melem


Ulje
Neko godi
neko škodi

Deca
Doručak za pet

Lepota
Egipatska masaža

Vežbe
Da vrat ne boli

Psihologija
Mitovi o ljubavi


Dijagnostika
Hod otkriva bolest





Poznati za "Bilje i zdravlje"

Aleksandra Radović, pevačica

Georgij Nazarov, naturolog



Poklon
Vikend za dvoje i Gornjoj Trepči