Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 103
aktuelno izdanje
Šepur o udovici i bubnju
Kavati


Piše Ljubivoje Ršumović

Ova priča ne počinje sa "Bila jednom jedna udovica...", jer se odnosi na sve udovice iz zabačenog afričkog plemena Kavati. Ne počinje ni sa "Bio jednom jedan bubanj...", jer taj jedan bubanj se zamenjivao novim bubnjem svaki put kad bi se odigrao ritualni običaj o kome priča ova priča. Možda bi mogla da počne sa "Bio jednom jedan običaj u zabačenom afričkom plemenu Kavati..." Ali da bi se priči verovalo moraju se izneti dokazi, pismeni ili u nekom drugom obliku, a ova priča te dokaze nema, jer je pleme Kavati nepismeno, a ritualnom običaju, o kome priča raspreda, nije prisustvovala ni jedna od poznatih pismenih ekspedicija.
Pa neka priča počne ovako: Bilo jednom jedno zabačeno afričko pleme Kavati, a možda i nije bilo, nego ga mi sad, šepureći se, sanjamo!

I dogodi se da jednog dana lovac Bo Kavati krene u lov, i pogine u savani od strele sa oznakama susednog plemena Songai, sa kojim je pleme Kavati bilo u dugogodišnjem neprijateljstvu. Bo je bio hrabar i poštovan, pa je sahranjen sa svim plemenskim počastima. Njegova udovica Ba Kavati, poštujući ritualni običaj, položi na grob porodični bubanj, plačući obrisa prašinu sa njega, i odmah poče bubnjati. Plemenski vrač joj nacrta na čelu crveni krug, što je značilo da je Ba Kavati udovica, i da udaranjem po bubnju žali jednoga, mrtvog, a želi i doziva drugoga, živog muža, koji će osvetiti mrtvoga!

Pleme se, posle sahrane, raziđe u dvostrukoj žalosti: ostali su bez lovca koji je hranio celo pleme, i drugo - moraće da slušaju bubnjanje i danju i noću, sve dok to bubnjanje nekom ne dosadi, pa se oženi sa Ba Kavati, da bi je ućutkao!
Nekako u to vreme po okolnoj savani, bogatoj antilopama i gazelama, lovio je poglavica plemena Songai, koje je bilo u neprijateljstvu sa plemenom Kavati. Nije mogao uloviti ništa, jer je nesnosno bubnjanje opominjalo antilope i gazele da budu na oprezu! Bežale su brže od poglavičinih strela! A i poglavica je od nervoze promašivao sve što je gađao! Njegovo pleme je čekalo hranu, deca plakala, žene su strepele da se poglavici nije dogodilo ono najgore, a ostali lovci su turobno ćutali, jer bilo je pitanje časti: ne ići u pomoć, jer to bi uvredilo poglavicu koji lovi!

Poglavica Tai Songai bio je praktičan čovek, i lukav lovac. Odlučio je da ode do poglavice plemena Kavati, položi mu pred noge svoj luk i strele, i kaže da će se oženiti udovicom koja bubnja na groblju, i da će kazniti smrću lovca koji je ustrelio Bo Kavatija! Tako je i učinio. Poglavica plemena Kavati je prihvatio poklonjenje, a to je značilo i prekid neprijateljstava između dva plemena, ali pre svega prekid dosadnog danonoćnog bubnjanja. Međutim, u razgovoru, uz prijateljski ručak, ispostavilo se da je Bo Kavatija ustrelio sam poglavica Tai Songai. Njegovo obećanje da će ubicu, znači sebe, kazniti smrću mogla je ukinuti samo osoba kojoj je naneta šteta, a to je bila Bo Kavatijeva udovica.! Ba Songai, udovičko prezime Kavati, nije mogla podneti da ostane odmah i bez drugog muža, a i dopao joj se poglavica Tai, pa je odmah, pred celim plemenom, poništila to njegovo obećanje. Veselo se preselila u susedno pleme, ruku pod ruku sa poglavicom, i uselila u njihovu kuću, koja je imala oblik prevrnutog čamca.
Plemena Kavati i Songai i dan danas žive i love u prijateljstvu!


SUDBINA

Pred Sudbinom se može žmiriti,
ili se sa njom lepo pomiriti!

Ako zažmiriš - nećeš videti
šansu koja ti se mogla svideti!

Ako se pomiriš - čeka te muka,
to jest Sudbinina čvrsta ruka.

A Sudbina, ili skraćeno Sudba,
ko neka tvoja privatna Udba,

odrediće ti - kako ?!?!š se vladati,
i da l?!?! ćeš opstati, il nastradati?

Sa Sudbinom se uvek osećaš bedno:
žmiri, il se pomiri, sve ti je jedno!

Broj 103

Ivana Knežević
U glumačkom poslu nema bolesti

Sočivo
Uzda za šećer i holesterol

Bahove esencije
Emocije na cvetnoj terapiji

Istine i zablude
Čokolada je lekovita!

Dr Jagoda Jorga
Gojaznost bolest modernog čovečanstva

Dr Vječeslav Marejev
Srce u opasnom mlinu

Krompir
Čuvar srca i raspoloženja

Zeleniš
Za jaču krv

Kamilica
Leči ogledalo duše

Homeopatija
Lek po meri pacijenta

Depresija
Let na krhkim krilima

Celijakija
Kad je strašno i brašno

Štucanje
Hik zbog punog stomaka