Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 103
aktuelno izdanje
Grlo u vatrenom obruču!
Gorušica

Piše: Ž.Š.

Gotovo da nema čoveka koji nije osetio gorušicu, neprijatno pečenje u grudima koje se javlja zbog vraćanja želudačne kiseline. Ta bolest obično je posledica slabosti mišića donjeg ezofagealnog sfinktera, koji u obliku prstena okružuje donji deo jednjaka. Prilikom gutanja se otvara, omogućavajući prolaz hrane u želudac. Inače mora da bude zatvoren kako se kiselina iz želuca ne bi vraćala u jednjak.
Gorušica nije samo neugodan osećaj već i važan signal da se nešto dešava u sistemu za varanje. Bolest se ponekad teško dijagnostikuje, jer kod endoskopskog pregleda u polovini slučajeva nema promena na jednjaku. Kada se pojave, može da dođe do težih oštećenja, sličnih predkanceroznom stanju jednjaka.
Opuštanje ovih mišića mogu da uzrokuju: pojedini lekovi, određena hrana, emocionalni stres, pušenje, brzo gutanje, neodgovarajuće žvakanje ili ležanje posle jela. Čak i kada je mišić čvrst, gorušica može da se pojavi kao posledica pritiska pretrpanog želuca, tesne odeće, trudnoće ili debljine.
Osnovni simptom je osećaj bolnog pečenja u grudima. Ponekad, bol je jak, kao bol koji prati infarkt miokarda. Obično se razvija u roku od sat vremena nakon jela.
Gorušica se leči takozvanim antacidima - lekovima koji neutrališu želudačnu kiselinu, ublažavaju bol i pečenje u grudima. Ovi lekovi stvaraju i zaštitni sloj koji štiti sluzokožu želuca.
Za terapiju prekomernog lučenja želudačne kiseline i ulkusa (čira) sve više se upotrebljavaju H2 blokatori, u šumećim tabletama. Lekari ga rado preporučuju jer, već nakon 15 minuta, deluje na smanjenje sekrecije želudačne kiseline, a tom prilikom ne remeti sekreciju zaštitne sluzi i enzima u procesu varenja. Ubrzava zarastanje i ublažava tegobe kod peptičkog ulkusa. Savremena terapija sprovodi se uz primenu nove generacije lekova iz grupe takozvanih "inhibitora protonske pumpe". Ti preparati deluju sprečavajući stvaranje kiseline u želucu. Većina bolesnika dobro reaguje na terapiju koja traje 4-8 nedelja, tako što se jedna tableta uzima ujutru, pre jela i u dozi od 40 mg, međutim, kada se prestane sa terapijom simptomi bolesti se veoma često vraćaju. Zato veliki broj bolesnika mora da bude na terapiji održavanja, dnevnog uzimanja nekog iz ove grupe lekova, u dozi od 20-40 mg.

DESET PRAVILA
Prevencija je najbolji način borbe protiv gorušice. Uz nekoliko jednostavnih pravila možete da izbegnete ovaj neprijatan problem
.
* Opustite se maksimalno tokom jela, jer stres povećava proizvodnju želudačne kiseline.
* Sedite i jedite polako, uživajte u svakom zalogaju, slušajte opuštajuću muziku.
* Ne preterujte u količini hrane
* Jedite četiri ili pet manjih obroka umesto tri velika.
* Izbegavajte ljutu hranu
* Izbegavajte beli luk, gazirana pića, začinjenu hranu i hranu na bazi paradajza.
* Nemojte ležati odmah posle jela i ne jedite pred spavanje.
* Prevelika telesna težina dodatno pojačava pritisak na želudac.
* Tesna odeća povećava pritisak na želudac.
* Žvakaće gume pojačavaju lučenje pljuvačke, koja može da ublaži pečenje u jednjaku.

IZBEGAVAJTE
ljute papričice
biber
sirće
paradajz
čokoladu
senf
kečap
južno voće
gazirane sokove
alkoholna pića
kafu
crni čaj


Broj 103

Ivana Knežević
U glumačkom poslu nema bolesti

Sočivo
Uzda za šećer i holesterol

Bahove esencije
Emocije na cvetnoj terapiji

Istine i zablude
Čokolada je lekovita!

Dr Jagoda Jorga
Gojaznost bolest modernog čovečanstva

Dr Vječeslav Marejev
Srce u opasnom mlinu

Krompir
Čuvar srca i raspoloženja

Zeleniš
Za jaču krv

Kamilica
Leči ogledalo duše

Homeopatija
Lek po meri pacijenta

Depresija
Let na krhkim krilima

Celijakija
Kad je strašno i brašno

Štucanje
Hik zbog punog stomaka