Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 224
aktuelno izdanje
Leči od glave do pete
Apiterapija/ Isceliteljska primena meda
Piše: J. M.

Tokom promenjljivih jesenjih i hladnih zimskih dana kada, kada na svakom koraku vrebaju različite infekcije, mnogi posežu za različitim sintetičkim preparatima verujući da će tako ojačati imunitet i zaštititi se od uobičajenih sezonskih bolesti.
Većina, nažalost, zaboravlja na blagodeti meda i drugih pčelinjih proizvoda koji su odlični i za prevenciju i za lečenje brojnih oboljenja. Jer, dokazano je da imaju izvanredne protivmikrobne, a naročito protivvirusne osobine koje, na primer, antibiotici nemaju. Osim toga, pčelinji proizvodi i preparati obiluju vitaminima, oligoelementima i mineralima koji učestvuju u svim vitalnim procesima.
- I teorijska i praktična saznanja nedvosmisleno ukazuju da su pčelinji proizvodi kao i preparati meda i pčelinjih proizvoda najefikasniji u slučaju hroničnih bolesti uzrokovanih slabljenjem imuniteta - otkriva za "Bilje&Zdravlje" mr Žarko Stepanović, apiterapeut iz Beograda. - Pčelinji proizvodi, osim vitamina, minerala i oligoelemenata, sadrže i druge, za otpornost organizma, važne komponente. Med je, na primer, jedna od namirnica najbogatijih enzimima, dok matični mleč sadrži gamaglobulin, protein koji usporava starenje i štiti organizam od virusa i bakterija. Propolis, pak, sadrži 40 raznih fenolnih jedinjenja, uglavnom flavonoida, koji se svrstavaju među najbolje "pojačavače" imuniteta. Pčelinji vosak je bogat biološki aktivnim vitaminom F suštinski važnim za uspostavljanje odbrambene ravnoteže organizma.
Ipak, kaže naš sagovornik, iako redovno uzimaju med i(li) pčelinje proizvode brojni su oni koji ih koriste nepravilno. Način kako se uzimaju za ishranu, prevenciju i isceljenje zavisi od vrste budući da svaki pčelinji proizvod ima poseban fizički i hemijski sastav i osobine. Kada je reč o načinu isceliteljske primene meda, mr Stepanović kaže da najčešće primenjuje i podseća na savete i preporuke profesora dr Stojmira Mladenova iz Bugarske.


Uzimanje meda

* Zbog protivmikrobnog i protivupalnog delovanja u slučaju zapaljenja sluzokože usne duplje, jezika ili sluzokože grkljanja, angine, sinuzitisa i oštećenja usne duplje, med se uzima pomalo, najbolje po kašičicu svaki drugi-treći sat. Važno je da se med što duže topi u ustima da bi sluzokoža usne duplje mogla da upije materije koje deluju protiv mikroba. Protiv ovih oboljenja najpodesniji su kristalisani, u saću ili med sa voštanim poklopčićima.

* Ako se koristi za lečenje upalnih stomačnih i crevnih oboljenja kao što su zapaljenja tankog ili sluzokože debelog creva, preporučuje se da se, pre uzimanja, med rastvori u čaši vode.

* Ukoliko se uzima za iskašljavanje, med se rastvara u toplom mleku, vodi ili čaju koji preporuči lekar ili fitoterapeut.

Spoljna primena

* U slučaju oboljenja nosa, krajnika ili sinusa, kao i zapaljenja ždrela ili grkljana, grudvice kristalisanog meda se štapićem stavljaju u obe nozdrve dok pacijent leži na leđima. Zbog temperature tela med se rastapa i curi po sluzokoži nosa i ždrela, a kada med dospe do grla oboleli može da ustane. Ipak, neophodno je da ostane u sobi dok ne prođu blage reakcije poput kratkotrajnog bola ili lučenja sekreta iz nosa. Terapija se primenjuje ujutro i uveče, pet do 10 dana.

* Za isceljenje ginekoloških oboljenja koristi se čist kristalni med, a mogu da mu se dodaju i drugi pčelinji proizvodi. Ove terapije su vrlo delotvorne, prirodne, bez kontraindikacija i neželjenih posledica, osim moguće alergije.

* Protiv gnojnih i drugih rana na koži i potkožnim tkivima, koriste se čist meda, rastvori meda, medna mast ili kapi (med rastvoren u destilovanoj vodi). Osim toga, rastvori meda se koriste za obloge i kupke.


Inhalacija

* Aerosolne inhalacije kompresorskim ili ultrazvučnim inhalatorima preporučuju se za isceljenje hroničnih disajnih tegoba (alergije, hronični bronhitis, bronhijalna astma...). Svakodnevno se priprema svež rastvor preparata meda u destilovanoj ili mineralnoj vodi. Tokom 30 do 40 dana, preporučuju se dve inhalacije dnevno, po 15-20 minuta ujutru i posle podne.

* Inhalacija medom pomoću ultrazvuka obezbeđuje finije raspršivanje rastvora, dok je koncentracija rastvora ista kao u slučaju aerosolne inhalacije.

* Za parne inhalacije medom u kućnim uslovima koriste se čajnici, posude ili parni inhalatori. Ova inhalacija se primenjuje slično aerosolnoj, ali se propisuje manje koncentrovan preparat meda.


Elektroforeza

* Lekoviti sastojci meda dospevaju u organizam, do obolelog mesta pomoću elektromedicinskog aparata za galvansku struju.



Apiterapija među koricama

Korisnike meda i pčelinjih proizvoda, kao i one koji tek izučavaju ili primenjuju apiterapiju, obradovaće nova knjiga našeg saradnika mr Žarka Stepanovića "Darovi medonosne pčele - apiterapijski pristup (pristup isceljenju)" koju je objavilo beogradsko Izdavačko grafičko preduzeće "Grafikom uno".

Broj 224
Poznati o zdravlju:


Ivana Maksimović, sportistkinja

Jovana Balašević, glumica

....................


Genetika i gojaznosti
Navike jače od gena


Lečenje biljem
*Inhalacije


Bolesti prljavih ruku
Pre i posle-sapun

Kašalj
Reagujte na vreme

Vakcina protiv gripa
Ubod za imunitet

Rejnoov fenomen
Hladnoća boji prste

Travar Darko Mandić
Bilje deluje "mic po mic"

Dr Mira Omerzel-Mirit, etnomuzikolog i iscelitelj o lekovitosti muzike
Drevni zvuci kao hirurzi

Soda bikarbona
Moćni borac protiv gljivica

Kupus
U glavici 100 lekova

Suplementi protiv osteoporoze
I magnezijum kosti čuva

Ordinacija
Kako se leče osteofiti?

Pečurke
Bude čula i apetit


Začini
Čuvaju zdravlje i liniju

Dečja glavobolja
Znak za uzbunu


Škola roditeljstva/ Istine i laži
Poverenje na kocki

Endometrioza
Ne odlažite rađanje!

Ajurvedska kozmetika
Tajne lepote sa Istoka

Hipoksi terapija
Višak ostaje u kapsuli

Vrnjačka banja
I zadovoljstvo i oporavak

Alternativa
Lečenje energijom drveća

Kako preboleti gubitak
-Žalost traži vreme

Aviva metod
Vežbe za hormone