Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 224
aktuelno izdanje
Znak za uzbunu
Ordinacija / Dečja glavobolja
Piše: D.Kljajić
Glavobolje ne pogađaju samo odrasle, a kako najnoviji podaci pokazuju, i deca i adolescenti sve češće pate od migrenskih glavobolja. Različite infekcije, povrede glave, tumori, ali i nedostatak sna i nepravilna ishrana najčešći su uzroci glavobolja. Kako se manifestuju, pravilno dijagnostikuju i leče glavobolje u dečjem i adolescentnom dobu, za "Bilje i zdravlje" govori docent dr Jasna Jančić, specijalista neuropsihijatrije Klinike za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
- Podaci govore da svaki deseti stanovnik planete pati od ponavljanih napada migrene, a znatan procenat odnosi se i na decu. Glavobolja se može javiti u najranijem uzrastu, kada dete ne ume da saopšti svoje tegobe i možemo je prepoznati samo po ponašanju. Bol u glavi se javlja u sklopu raznih infektivnih sindroma: infekcije respiratornih puteva, stomačnih infekcija, često u stanjima povišene telesne temperature. Lekari opšte prakse, pre svega pedijatri, neretko greše šaljući detе neurologu, čim se požali na glavobolju koja se javlja tokom različitih viremija, infekcija ili febrilnosti. Ne zaboravimo da je glavobolja normalan prateći simptom u stanjima povišene telesne temperature i tada nema razloga za brigu.

Migrenska glavobolja
Kada je u pitanju migrenska glavobolja, ona se može "najaviti", čak i 24 sata ranije. Dete tada može ispoljiti promene raspoloženja, od ravnodušnosti, povučenosti i depresije do uznemirenosti, euforije i hiperaktivnosti.
- Ne treba brinuti ako se u tom periodu dete ili adolescent žali na pospanost, zamor, pad koncentracije, žedj, želju za odredjenom hranom, gubitak apetita ili hladnoću, jer su sve to preteći simptomi da glavobolja stiže. U dečjem i adolescentnom dobu, ona se može javiti u bilo koje doba dana, češće u ranim jutarnjim časovima, budeći dete iz sna. Pulsirajućeg je karaktera, češće obostrano čeono i slepoočno lokalizovana, što je razlikuje od migrene odraslog doba. Ove epizode najkraće traju 20 minuta, ali ponekad, bez adekvatne terapije, mogu se prolongirati i na 48 ili 72 časa, a prate ih mučnina, povraćanje i preterana osetljivost na svetlost i jake zvuke. Dete radije ostaje u postelji, traži da se prostorija zamrači i utiša televizor, smetaju mu jaki mirisi, a bol se pojačava pri svakom pokretu glave, objašnjava dr Jančić.
Po rečima naše sagovornice, mnogo ozbiljnije stanje za dete i roditelje predstavlja migrena sa aurom, od koje pati 18 odsto dece sa migrenom. Aura predstavlja poremećaje koji predhode ili se odigravaju uporedo sa glavoboljom, razvijaju se oko pola sata pre glavobolje, a podrazumevaju pojavu svetlećih tačkica, cik-cak linija, privid udaljavanja ili približavanja predmeta. Aura se može ispoljavati i kao osećaj utrnulosti i mravinjanja, najčešće šake i lica. Glavobolje migrenskog tipa se najčešće javljaju kod dečaka između 10. i 12. godine, a kod devojčica od 14. do 16. godine.

Dijagnostika

- Kada se dete žali na glavobolju, treba posmatrati periodičnost i učestalost, ustanoviti da li je povezana sa nekim infektivnim sindromom. Ukoliko se javlja jednokratno, u sklopu povišene telesne temperature, ne treba joj pridavati značaj. Kada roditelji primete da glavobolje duže traju i postaju učestale, treba ispitati njeno poreklo. Glavobolja nekad može biti uzrokovana poremećajem vida, neadekvatnim propisanim staklima naočara, teškoćama sa zubima ili sinusima... Ako se glavobolja ponavlja, obavezno se treba javiti pedijatru ili lekaru opšte prakse.

Lečenje

- Nisam pristalica da roditelji sami daju lekove, ali ako dete ima glavobolju, ne treba po svaku cenu bežati od paracetamola ili ibuprofena. Mogu se koristiti oni lekovi koji se inače primenjuju za snižavanje telesne temperature. Odgovarajuću terapiju treba da propiše lekar nakon što izvrši potrebna ispitivanja i postavi dijagnozu, naglašava dr Jančić.
Preventiva
- Dovoljno, ali ne i previše spavanja, izbegavanje stresa, fizička aktivnost, promena životnih navika i pravilna ishrana, najbolja su prevencija migrenskih glavobolja dece i adolescenata. Vrlo koristan može biti i magnezijum, kao dodatak ishrani, kao i biljka povratić, koja se, nažalost, ne može koristiti u obliku čaja, ali se pakuje u vidu kapsula.

Hrana i piće

- Ishrana ima uticaja na pojavu glavobolje kod dece, naročito kada se radi o preskakanju obroka, što nije retkost, naročito kod adolescenata. Uz naviku da kasno ležu, a rano ustaju, da dugo sede uz računar, a malo vremena posvećuju fizičkoj aktivnosti, oni su više nego ostali prijemčivi za glavobolje, posebno one migrenskog tipa. Osim neusklađenog ritma života, tu su i trepćuća svetla i boravak u zagušljivim prostorijama, sedenje za kompjuterom i specifičan položaj glave i vrata, što predstavlja osnov za razvoj glavobolje.
Nikako ne treba zanemariti negativan uticaj raznih vrsta hrane i pića: energetskih napitaka, koka-kole, gaziranih sokova, alkohola, ali i cigareta. Nekada glavobolje dečjeg i adolescentnog doba mogu biti prvi alarm da postoji zloupotreba nekih psihoaktivnih supstanci.
Istraživanja pokazuju da su "glavne osumnjičene" namirnice koje provociraju napad migrene: crna čokolada, kakao i proizvodi od kakaoa (milk šejk od čokolade, čokoladno mleko), koka-kola, stari sirevi (tipa čedar, ementaler), suhomesnati proizvodi prepuni raznih aditiva (konzervansi, poboljšivači ukusa, visok procenat soli). Nasuprot tome, glavi prija sveža, zdrava hrana, bez velikog procenta masnoće i naravno voće! Preporuka: banana – jer sadrži dosta magnezijuma!


Psihološki faktori

- O psihološkim faktorima treba govoriti tek kada eliminišemo sve druge faktore u nastanku glavobolje. Kao neuropsihijatar, kompetentno tvrdim da treba isključiti druge uzroke pre nego što kažemo da je glavobolja uzrokovana tenzijom, napetošću ili pomislimo da dete simulira - kaže dr Jančić. Tenzione glavobolje nisu retkost kada su u pitanju deca i adolescenti. Naprotiv, glavobolja kao simptom nekada predstavlja samo vrh ledenog brega u moru problema iz porodičnog i školskog okruženja.


Periodični sindromi

1.Ciklično povraćanje, abdominalna migrena (koja često zbunjuje pedijatre) i iznenadne epizode vrtoglavice, spadaju u periodične sindrome detinjstva koji obično predhode migreni.
2.Napadi iznenadnog, neobjašnjivog povraćanja najčešće se javljaju kod dece predškolskog uzrasta, počinju noću ili rano ujutro, periodično na desetak minuta, a udruženi su sa bolovima u stomaku, dijarejom i glavoboljom. Epizode povraćanja traju po nekoliko sati, a u ekstremnim slučajevima i nekoliko dana.
3.Abdominalna migrena manifestuje se bolom u srednjem stomaku, bol je tup, ali dovoljno jak da onemogući aktivnost deteta. Često je praćen gubitkom apetita, mučninom i povraćanjem. Napadi traju oko 12 sati, pogađaju decu oko 10. godine života i kod 70 odsto ovih pacijenata razvija se migrena u starijem uzrastu. Neretko se zbog ovih tegoba postavlja sumnja na upalu slepog creva.
4.Iznenadne epizode vrtoglavice (stručno BPV - Benigni paroksizmalni vertigo), prati izraziti osećaj straha i nemogućnosti deteta da stoji ili hoda, zbog čega traži roditeljski zagrljaj i podršku. Obično se ispoljava u periodu od 2. do 6. godine. Ove napade prati znojenje, osetljivost na svetlost i zvuke, mogu trajati od nekoliko sekundi do pet minuta.

Broj 224
Poznati o zdravlju:


Ivana Maksimović, sportistkinja

Jovana Balašević, glumica

....................


Genetika i gojaznosti
Navike jače od gena


Lečenje biljem
*Inhalacije


Bolesti prljavih ruku
Pre i posle-sapun

Kašalj
Reagujte na vreme

Vakcina protiv gripa
Ubod za imunitet

Rejnoov fenomen
Hladnoća boji prste

Travar Darko Mandić
Bilje deluje "mic po mic"

Dr Mira Omerzel-Mirit, etnomuzikolog i iscelitelj o lekovitosti muzike
Drevni zvuci kao hirurzi

Soda bikarbona
Moćni borac protiv gljivica

Kupus
U glavici 100 lekova

Suplementi protiv osteoporoze
I magnezijum kosti čuva

Ordinacija
Kako se leče osteofiti?

Pečurke
Bude čula i apetit


Začini
Čuvaju zdravlje i liniju

Dečja glavobolja
Znak za uzbunu


Škola roditeljstva/ Istine i laži
Poverenje na kocki

Endometrioza
Ne odlažite rađanje!

Ajurvedska kozmetika
Tajne lepote sa Istoka

Hipoksi terapija
Višak ostaje u kapsuli

Vrnjačka banja
I zadovoljstvo i oporavak

Alternativa
Lečenje energijom drveća

Kako preboleti gubitak
-Žalost traži vreme

Aviva metod
Vežbe za hormone