Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 225
aktuelno izdanje
Porodica je stub života
Na čaju sa...Nenad Okanović, glumac
Nenad Okanović

Posle više pozorišnih i filmskih uloga, najpoznatiji srpski sin pored glavne uloge bio je i producent u nedavno premijerno prikazanom domaćem filmu „Vir”. Uvek raspoloženog i nasmejanog, ali ozbiljnog biznismena i glumaca Dragana Okanovića pitamo kakva su očekivanja od ovog filma u režiji Bojana Vuka Kosovčevića:
- Očekivanja rastu. Najbitnije je da su razume sadržaj priče o tri mlada čoveka u teškim devedesetim godinama, o viru koji nas je tada uhvatio i još nas ne pušta.
* Poruka filma?
- Ozbiljne su poruke da se kriminal ne isplati, da ljudi treba da se pozabave vaspitanjem u porodici, ne samo stanjem u državi.Porodica je presudna za svakog čoveka. Iako je tematika filma teška, ima i optimizma i nade.
* Hoćete li, posle Beograda, uspeh proslaviti i u rodnom Vrhpolju, nadomak Ljubovije?
- Samo da nađem vremena. Posle premijere u Srbiji, ekipa filma putuje u Los Anđeles da naše ostvarenje pokažemo članovima „Golden globa”, koji je posle Oskara najveći filmski festival na svetu. Oni su nas pozvali i biće to prvi srpski film tamo prikazan.
* Pobegnete li ponekad od popularnosti na staze detinjstva?
- Nema dana da ne pomislim na moju baku Slobodanku koja me je pazila kao oči u glavi i pravila mi za doručak najlepša jaja sa sirom na svetu. Lepe su to uspomene. Moja baka je živa, ali je bolesna i zato mi je teško, jer je mnogo volim. Ona nije školovana, ali je tako mudra da me je obeležila za ceo život.
* Oženili ste se mladi Željanom, ljubavlju iz gimnazije?
- Mi smo u braku osam godina, a u vezi smo više od 15. Zavoleli smo se u drugom razredu gimnazije i tad nam niko nije davao šansu. Željana je bila uzoran đak, a ja pomalo školska baraba. Imali smo sreću da se razumemo. Znali smo da ćemo se uzeti. I nije presudna samo ljubav, nego i poštovanje koje imamo i danas. Ne svađamo se, nikad se nije desilo da ne razgovaramo. Smatram da su takvo poštovanje i razumevanje presudni za dobar brak.
* Da li sinove Danila (7) i Trifuna (5) vaspitavate u duhu vrednosti u kojima ste Vi odrasli?
- Apsolutno. Porodica je stub života. Ispešan je samo onaj koji dete izvede na pravi put i nauči ga da bude dobro. Sinove učim da budu burazeri kao što smo moj brat i ja. Stalno smo na vezi. I kad imamo problem i kad smo srećni. Poželeo bih svakome da ima takav odnos sa bratom.
* U čemu je razlika odrastanja na selu i u gradu?
- Prednost sela je u tome što se manje zla vidi. Odrastao sam na selu i mislio sam do dolaska u Beograd da sam doživeo `ludilo`. Kad sam upoznao generaciju iz grada i čuo njihove priče, shvatio koliko sam bio zaštićen.
* Vaši sinovi treniraju?
- Treniraju pomalo aikido i ozbiljno vaterpolo u „Zvezdi”, bez želje da budu profesionalni sportisti, ali znam da će mi biti zahvalni sutra.
* Bavite li se Vi kakvom reakreacijom?
- Trčao sam beogradski polumaraton. Trebalo je istrčati 21 kilometar. Trenirao sam pet puta nedeljno tri meseca sa čuvenim profesorom Duškom Jakovljevićem iz specijalne jedinice `Kobre`. Fizička aktivnost je presudna za zdravlje.
* Pomažete li supruzi u kućnim poslovima?
- Trudim se da sve stavim na svoje mesto. Sad mi je žao što majci nisam pomagao.
* Šta volite da jedete i pazite li na kalorije?
- Imam promenljive faze, zdravu, pa nezdravu i tako. Gurman sam i volim da jedem sve. Svestan sam da treba da pazim, pa sam za početak isključio brzu hranu.
* Bije Vas glas da volite noćne izlaske?
- Tačno. I znam da preteram sa alkoholom, ali se sve više kontrolišem. To ide sa godinama.
* Domaća ili strana muzika?
- Ljubitelj sam elektronske, ali i srpske narodne, kao i sevdalinki.
* Koju pesmu naručujete u kafani?
- „Moj dilbere”. To je pesma za koju ne žalim pare i uz nju uživam.
* Smeta li Vam što Vas i dalje zovu sin Dragan?
- Čak mi je drago, jer mi je otvorio mnoga vrata. Srećan sam što se dogodila tako upečatljiva uloga. Kao da sam dobio drugo ime.

* Da li ste više glumac ili biznismen?
- Pored „Vira” igram ozbiljnu ulogu kod Radoša u seriji „Ravna gora”. Suvlasnik sam porodične fabrike za proizvodnju peleta, ali gluma mi je u srcu i od toga želim da živim. Od prvih para koje sam zaradio u seriji „Selo gori...” kupio sam zemlju u Ljuboviji ito baš ispod stene na planini Nemić sa 790 m nadmorske vidine. Sa te stene puca božanstven pogled na pola Bosne. Kad god dođem u Ljuboviju, sedam na motor i pravac na moju planinu. To je Kalifornija i tek će da procveta.

*Sinu Danilu ste dali ime po...?
- Po Danilu Lazoviću, fenomenalnom čoveku i glumcu. Danilo Lazović i Miša Janketić su izvodili monodramu u Ljuboviji kad sam bio u gimnaziji. Sačekao sam Danila i molio ga za telefon, i kad mi ga je konačno dao upisao sam ga na unutrašnjoj strani ormana, jer ormar neće da se izgubi, mislio sam. Pozvao me pred prijemni. Došao sam na Avalu kod njega sa roditeljima, poslušao je šta sam spremio i odlučio da mi pomogne. Mesec dana me spremao, postali smo prijatelji, porodica. Moj sin Danilo je poneo njegovo ime. Javio sam mu, bio je srećan. Lepo je ime, lepe uspomene. Njegovu i dobrotu njegove porodice nikada neću da zaboravim.

Željka Radulović



Broj 225

Nenad Okanović, glumac
Jelena Kosjerina, tv voditeljka

Kontrola šećerne bolesti
Insulin nije bauk

Inhalaciona terapija
Lek na udah

Alternativa
Gorki čaj čisti pluća

Gubitak glasa
Govori tiše

Alternativa
Očisti metilj izleči rak

Upala sinusa
Tople obloge na lice!

Tegobe novorođenčadi
Zagrljaj smiruje grčeve

Smanjenje oksidativnog stresa
Svež sok bolji od pilula

Posna jela
Bogato i bez mesa

Ishrana obolelih od raka
Bolja junetina od teletine

Maslac ili margarin?
Umereno u oba slučaja

Fluor - da ili ne?
Otrov čuva zube

Infekcija ešerihijom koli
Opasnost za bebe

Akutni adneksitis
Zahteva hitno lečenje

Lečenje side
Atak na virus

Rejndrop tehnika
Kap po kap do zdrave kičme

Body sds terapija
Podstiče samoizlečenje

Rekreativni turizam/Besna kobila
Za skijanje i šetanje

Priča iz života / Slikarka Marija Jovković
Sama pobedila disleksiju