Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 225
aktuelno izdanje
Telo pati kad duša boli
Psihosomatske bolesti i fitoterapija
Thinkstock

Većina zaljubljenih neretko će reći da ih `boli duša`, menadžeri uglas najavljuju da će zbog posla da im `proradi čir`, a pojedini da su se `osuli` od nervoze. Svako od ovih stanja u neposrednoj je vezi sa emicijama, psihom, pa ih lekari nazivaju psihosomatskim oboljenjima. Koja osećanja pokreću pojedine bolesti i kako možemo da ih lečimo na prirodan način, uz pomoć biljaka, otkriva dr Dušanka Stevović Gojgić, specijalista opšte medicine i ultrazvuka u kliničkoj medicini.
- Dugotrajne neprijatne emocije, strahovanja, trajne napregnutosti, veliko osećanje odgovornosti, vremenom mogu izazvati i organske poremećaje. Tako nastaju psihosomatski poremećaji kardiovaskularnog sistema (neuroza srca, arterioskleroza, povišen krvi pritisak), bolesti organa za disanje (astmatička oboljenja), za varenje (čir na želucu)- kaže naša sagovornica.
Prema njenim rečima, najčešća psihosomatska oboljenja su gastritis, ulcerozni kolitis, neki oblici gušavosti, ulkus (čir) na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, u pojedinim slučajevima dijabetes, hipertenzija, migrena, bronhijalna astma, urtikarija, pruritus (svrab kože) i druge. U većini slučajeva psihosomatske bolesti se leče u isto vreme medikamentima i psihoterapijom.
Naša sagovornica kaže da pod `udarcima duše` najosetljivije reaguju leđa, disajni organi i organi za varenje.

Bol u leđima-gnev
- Česta izjava `bole me leđa`, ima veoma relativno značenje, jer je vrlo teško tačno utvrditi da li nekoga stvarno bole leđaili je to odraz psihičkog stanja - kaže dr Stevović Gojgić. - Ali, doktor treba da obrati pažnju na pacijenta koji otežano hoda, zauzima prinudni stav, teško ustaje iz ležećeg u sedeći stav, ili narodnim jezikom kaže `mnogo mi skaču po kičmi`, što može da znači da dugo živi i radi pod pritiskom i da ne može da trpi osećanje potištenosti i akumuliranog nezadovoljstva, gneva i apatije, što uzrokuje bolove u leđima.

Gubitak-astma
Bronhije i pluća su pod velikim uticajem spoljašnjih problema. Astmatičari kao glavnu tegobu ističu osećaj da ih `nešto guši` ili `pritiska u grudima`. Osim organskih razloga koji dovode do suženja disajnih puteva, psihološka podloga је prejaka emocionalna reakcija. Njih `guše` određeni ljudi, situacije ili događaji. Takođe postoji strah od emocionalnog odvajanja koje se moglo dogoditi u ranom detinjstvu (gubitak roditelja zbog smrti ili razvoda), koje se kasnije ispoljava u trenutku kad važna osoba odlazi u inostranstvo, kad se rastaju od partnera zbog razvoda ili smrti, kad izgube posao.

Oklevanje-loša probava
Osobe koje su okrenute sebiimaju velikih problema sa probavnim sistemom. Naročito oni koji teško komuniciraju sa okolinom najčešće boluju od gastritisa ili čira. Ovakve osobe ne izražavaju glasno svoju radost ili muku. Kod njih dolazi do probavnih smetnji, praćenih bolom u predelu želuca koji može trajati po nekoliko sati. Čak i kad obole od čira koji je najtipičnija psihosomatska bolest, ćute i trpe po više meseci pre nego se jave lekaru.
Takođe navodimo kao ozbiljan problem učestale krvavo sluzave stolice koje se javljaju kod ulceroznog kolitisa.
Gasovi u stomaku, nadutost praćena opstipacijom je takođe oboljenje uslovljeno psihičkim uzrocima. Nerešavanje životnih problema i oklevanje da se razreši mučna situacija dovode do tegoba.Ovakvom pacijentu je od velike pomoći i psihijatar uz gastroeneterologa.

Osip i svrab - bolna duša
Ospa po koži, crvenilo praćeno svrabom, perutanje ili prejako vlaženje kože takođe pokazuju da se osoba ne oseća dobro u svojoj koži, a još više da joj je `duša bolna`. Često nam različita kožna oboljenja indirektno ukazuju da želimo da odbacimo neke ljude ili situaciju u kojoj živimo. Lečeći mnoge alergijske reakcije pomogli smo pacijentu da bolje reaguje na sredinu u kojoj živi i da okruženju pristupi sa više poverenja, kao i da se ne oseća odbačenim.

Oči sevaju od ljutnje
Drevna istina je da su oči `ogledalo duše`. Čovek mnogo toga može da nauči i da sakrije svojim ponašanjem, izjavama ili izgledom, ali nikad ne može da sakrije `odraz duše u očima`. Treba poznavati veštinu `gledanja u oči`, jer zenice nam se šire ili skupljaju onda kada smo izloženi strahu, besu ili ljutnji, kad nam se neko dopada ili ne dopada. Sjaj u očima uvek odaje naše psihičko i emocionalno stanje.

Čajevi za psihosomatske bolesti
*Od hajdučke trave - za bolove u želucu i za ulkusnu bolest. Lekoviti sastav ove biljke pomaže zaceljenju sluzokože želuca, dvanaestopalačnog creva, tankog i debelog creva. Svako jutro pre jela, popiti jedan decilitar prohlađenog čaja od hajdučke trave.

*Od matičnjaka- za sve one koji su pod stresom, jer, osim što je dobar antiseptik, deluje opuštajuće i umirujuće. Svake večeri pre spavanja popiti šolju čaja od matičnjaka. Za stres, ali i inače za organe za varenje, ovaj čaj je dobar i u kombinaciji sa čajem od kamilice i nane.

*Od nane - za one koji imaju problema sa žučnom kesom. Pije se na prazan stomak ili pola sata pre svakog jačeg obroka, da bi se dovoljno žuči izlučilo u creva i da ne ostane prepunjena žučna kesa, kako bi se olakšalo varenje.

*Od kantariona i majčine dušice - za visok pritisak ili bilo kakve tegobe sa srcem

*Od koprive ili sveže isceđen sok od koprive- za anemiju

*Mlado zelje ili kiselica za kompletno jačanje organizma

Savet plus
Mešavina čajeva od nane, kantariona, matičnjaka, majčine dušice, hajdučke trave, posebno je preporučljiva, jer čisti organizam od toksina i pomaže revitalizacije sluzokože digestivnog sistema. Nekad je dovoljno da mirisne biljke poput riuzmarina i bosiljka samo protrljmo među dlanovima, da nam se vrati raspoloženje.

Tinkture i šetnja
Osim čajevа od lekovitog bilja, za lečenje psihosomatskih bolesti koriste se melemi za kožne bolesti i tinkture za lečenje promena po koži. Preporučuju se i kretanje u prirodi, kuvanje s ljubavlju, druženje sa ukućanima tokom spremanja hrane. Dobro je оrganizovati hobije kao što su gajenje cveća, voća, kućni ljubimci. Preporučuju se odlasci na mesta gde se ljudi raduju, pozorišne i bioskopske predstave, druženja sa planinarima, sportistima, pecarošima, onima koji imaju smisla za `čišćenje duše`. Učiti decu i omladinu da se kroz rad i sport može oslobađati stresa.

Danijela Kljajić

Broj 225

Nenad Okanović, glumac
Jelena Kosjerina, tv voditeljka

Kontrola šećerne bolesti
Insulin nije bauk

Inhalaciona terapija
Lek na udah

Alternativa
Gorki čaj čisti pluća

Gubitak glasa
Govori tiše

Alternativa
Očisti metilj izleči rak

Upala sinusa
Tople obloge na lice!

Tegobe novorođenčadi
Zagrljaj smiruje grčeve

Smanjenje oksidativnog stresa
Svež sok bolji od pilula

Posna jela
Bogato i bez mesa

Ishrana obolelih od raka
Bolja junetina od teletine

Maslac ili margarin?
Umereno u oba slučaja

Fluor - da ili ne?
Otrov čuva zube

Infekcija ešerihijom koli
Opasnost za bebe

Akutni adneksitis
Zahteva hitno lečenje

Lečenje side
Atak na virus

Rejndrop tehnika
Kap po kap do zdrave kičme

Body sds terapija
Podstiče samoizlečenje

Rekreativni turizam/Besna kobila
Za skijanje i šetanje

Priča iz života / Slikarka Marija Jovković
Sama pobedila disleksiju