Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 225
aktuelno izdanje
Pomozite bucku da smrša
Podrška gojaznoj deci
Thinkstock

Gojazna deca imaju sniženo samopouzdanje i samopoštovanje, neka od njih depresivno razmišljaju, a imaju i nizak stepen tolerancije na bilo kakvu frustraciju. Ove psihološke tegobe i poremećaji posledica su socijalne izolacije gojaznih mališana od vršnjaka koji ih vređaju, zadirkuju, na časovima fizičkog poslednje biraju u timove jer ih smatraju sporim i nespretnim što im dodatno urušava veru u sposobnosti.
Kasnije, kao gojazni adolescenti, mnogo teže ostvaruju kontakt, jer ih suprotni pol često manje simpatiše od normalno uhranjenih. Osim toga, emocionalna stabilnost gojazne dece je mnogo niža što ostavlja posledice po ključne životne izbore poput posla, prijatelja, seksualnih i bračnih partnera u odraslom dobu.
Ovako osećanja gojaznih mališana opisuje Jasmina Žeravčić, psiholog iz Užica i podseća da najčešće, zbog ukorenjenog mišljenja da su deca koja su u detinjstvu gojazna - zdrava, tek u školi shvataju da imaju višak kilograma jer ih vršnjaci ponižavaju i vređaju zbog izgleda.
Iako na sistematskim pregledima i roditeljima i mališanima, pedijatri predoče da dete ima višak kilograma, roditelji, nažalost, najčešće ne preduzimaju ništa.
- S godinama, detetu je sve teže i u odnosu sa vršnjacima, ali i zbog brojnih problema u svakodnevnom životu. Preko medija postaju, takođe, svesni standarda i ideala lepote, ali samo u estetskom smislu. Većina, nažalost, nije svesna da ima zdravstveni problem. Zato je važno da se gojaznim mališanima pruži dvostruka podrška: da im se na najbolji način pomogne da vrate samopouzdanje i samopoštovanje, ali i da shvate da je gojaznost zdravstveni problem koji izaziva brojne fizičke i psihološke poremećaje - kaže naša sagovornica.
Osim pomoći roditelja i porodice, rešavanju problema gojazne dece i adolescenata, mnogo pomažu i stručnjaci .
- Ako postoji odgovarajuća saradnja roditelja sa stručnjacima, borba protiv suvišnih kilograma dece uvek može da počne na vreme. Osim toga, deca u školama ili u dispanzerima mogu da se posavetuju sa psiholozima koji će da se posvete problemima gojaznog deteta i sa svakim od njih da planiraju dalji rad - objašnjava naša sagovornica.
Važno je i dati im konkretna uputstva šta je neophodno da promene da bi imali zdrave životne navike, jer se u nekim porodicama pogrešno hrane, u drugim je premalo fizičke aktivnosti, a najčešće oboje.
U rešavanju problema gojazne dece najvažnija je porodica, jer mališani ne bitaju način života. Većina roditelja, međutim, malo radi na socijalizaciji dece. Najčešće ne postoje ni zajedničke aktivnosti kao što su sport i rekreacija, zajedničke šetnje, odlasci u pozorište, bioskop, biblioteku ili razne društvene igre.
- Deca mogu da odlaze i u različita psihološka savetovališa s obzirom na to da su to mesta na kojima mogu da formiraju odgovornost, radne navike, razvijanje kreativnog mišljenja i solidarnosti. Sve ove osobine omogućavaju mališanima da budu samopouzdaniji, disciplinovaniji i istrajniji unameri da smršaju i očuvaju zdravlje - poručuje naša sagovornica.
Prema njenim rečima,za gojaznu decu je veoma važno da se druže "uživo" a ne sa virtuelnim prijateljima.

Pet sati za računarom
Zabrinjavajući podatak da je svako peto dete u Srbije gojazno obelodanjen je na prvom Srpskom kongresu o gojaznosti, nedavno održanom na Zlatiboru.
- Rezultati istraživanja među 379 gojazne dece uzrasta od 12 do 18 godina, polaznika programa "Čigotica", ukazuju da deca koriste kompjuter gotovo pet časova dnevno, dok njihovi roditelji tvrde da je to vreme i duže - kaže naša sagovornica.

J. Matijević

Broj 225

Nenad Okanović, glumac
Jelena Kosjerina, tv voditeljka

Kontrola šećerne bolesti
Insulin nije bauk

Inhalaciona terapija
Lek na udah

Alternativa
Gorki čaj čisti pluća

Gubitak glasa
Govori tiše

Alternativa
Očisti metilj izleči rak

Upala sinusa
Tople obloge na lice!

Tegobe novorođenčadi
Zagrljaj smiruje grčeve

Smanjenje oksidativnog stresa
Svež sok bolji od pilula

Posna jela
Bogato i bez mesa

Ishrana obolelih od raka
Bolja junetina od teletine

Maslac ili margarin?
Umereno u oba slučaja

Fluor - da ili ne?
Otrov čuva zube

Infekcija ešerihijom koli
Opasnost za bebe

Akutni adneksitis
Zahteva hitno lečenje

Lečenje side
Atak na virus

Rejndrop tehnika
Kap po kap do zdrave kičme

Body sds terapija
Podstiče samoizlečenje

Rekreativni turizam/Besna kobila
Za skijanje i šetanje

Priča iz života / Slikarka Marija Jovković
Sama pobedila disleksiju