Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 226
aktuelno izdanje
Igračke najbolji izbor
Praznični pokloni deci
Thinkstock

Kako da ga upakujem? Da li da poklon detetu uručim lično, uz poljubac i zagrljaj ili da za to angažujemo Deda Mraz? Ili je možda bolje, da samo spustimo poklon ispod jelke i uživamo u detetovom ushićenju kada ga pronađe?
Kako da u prepunoj prodavnici igračaka odaberem najbolji poklon?
Kako da ga upakujem? Da li da poklon detetu uručim lično, uz poljubac i zagrljaj ili da za to angažujemo Deda Mraz? Ili je možda bolje, da samo spustimo poklon ispod jelke i uživamo u detetovom ushićenju kada ga pronađe?

Ovo su po rečima Majde Janežić, dečjeg psihologa iz Beograda najčešća pitanja o kojima ovih dana razmišljaju roditelji i oni koji žele da obraduju dete savršenim novogodišnjim poklonom. S obzirom na to da im je radost deteta na prvom mestu, a da mnogobrojni činioci utiču na konačan odabir, sigurno im nije lako. Ipak, onima koji su u različitim dilemama naša sagovornica daje nekoliko praktičnih saveta koji će im olakšaju i pomognu da pravilno odluče.

Izbor
Kada ste u dilemi oko izbora poklona, najbolje je da najpre uzmtete u obzir uzrast jer mališani, zavisno od godina, imaju različita interesovanja i mnogo se razlikuju po onome šta ih privlači.
- Deca koja ne idu u školu, po pravilu, najviše se raduju igračkama, tako da druge mogućnosti, kao što su garderoba, obuća ili nakit nisu pravi izbor za ovaj uzrast. Ali i u različitim uzrastima predškolskih mališana interesovanja su različita. Za one najmlađe, do godinu, pravi izbor su mekane igračke, koje se lako peru i koje su napravljene od kvalitetnog materijala budući da bebe sve "čega se dohvate" stavljaju u usta i bacaju na pod. Zato je najbolje opredeliti se za, na primer, razne krugove koji se slažu jedan na drugi, "čašice" od kojih može da se napravi piramida ili koje se stavljaju jedna u drugu kao i prostirke ili table sa dodacima koji na pritisak, pomeranje ili okretanje pojedinih delova proizvode zvuk ili neki svetlosni efekat - kaže Janežićeva i podseća da bi u tom slučaju trebalo da se vodi računa da zvuci i melodije budu nežni kao i da svetla imaju prijatne boje i da se smenjuju umereno, bez bljeskova i bliceva.
Za mališane od prve do treće godine pogodne su mekane, gumirane kocke velikih dimenzija koje se lako slažu, prostirke za podove sa raznim motivima (grad, ulica) po kojima deca mogu da "voze" autiće ili da ređaju igračke. Osim toga, pogodna su i različiti automobili, građevinske mašine, kolica za vožnju lutke i ona koja nalikuju velikim korpama u supermarketima kao i guralice koje dete pokreće nogama dok sedi na ili u njima.
- Od treće do pete godine, deca se najčešće igraju igara koje imitiraju život odraslih. Zato im odgovaraju igračke poput kase za prodavnicu, kompleta za friziranje ili šminkanje, mini kuhinje ili kompleti za igre doktora i majstora. Ne bi bilo loše da ovakvi pokloni budu spakovani u neki oblik kofera ili torbice jer deca omiljene igračke često vole da nose u vrtić ili kada sa roditeljima odlaze u posete - objašnjava naša sagovornica.
Decu od pete do sedme godine obradovaćete raznim društvenim igrama, složenijim varijantama kocki, slagalica, bockalica kao i kreativnim igrama po principu "uradi sam".
- Ove kreativne igre sadrže delove od kojih dete pomoću razvijenih veština i mašte može da, na primer, oslika majicu, napravi komad nakita, ram za sliku. Za decu školskog uzrasta pogodne su razne istraživačke igre, kompleti kao što su "mali hemičar", teleskopi i mikroskopi. Pogodne su i komplikovanije igračke kojima mogu da upravljaju daljinskim upravljačem poput helikoptera, aviona, vozila ili robota - poručuje naša sagovornica i dodaje da ukoliko, pak, birate poklon za tinejdžera, najbolje je da se dogovorite, pošto se njihovom ukusu veoma teško može ugoditi, ili im dajte novac kojim sami mogu nešto da kupe.

Uručivanje
Kada dođe vreme davanja poklona, za mališane do dve godine najsigurnije je da uručivanje bude u kući i da oni prvog januarskog dana sa porodicom otvaraju poklone.
- Deci od druge do treće godine, pravo zadovoljstvo biće ako Deda Mraz dođe u kuću. Ali, u ovom slučaju, roditelji bi trebalo da očekuju da i u kućnim uslovima dete može da se uplaši i da odbije da priđe Deda Mrazu i uzme poklon, ma kako primamljivo izgledao. U takvim situacijama najbolje je da roditelji preuzmu poklon umesto mališana, jer smisao praznika nije fotografija mališana koji uplakan sedi Deda Mrazu u krilu, već da dete doživi nešto lepo i prijatno - naglašava Janežićeva.
Roditelji često u okviru preduzeća u kojima rade imaju organizovane novogodišnje dečje predstave sa Deda Mrazom, ali naša sagovornica ove priredbe preporučuje mališanima starijim od tri godine.
- Deca su tek u tom uzrastu sposobna da podnesu gužvu i prigušeno svetlo u sali, ali da s pažnjom gledaju predstavu. Kada je reč o prilaženju Deda Mrazu, iznenađenja su uvek moguća, pa budite spremni na mogućnost da, inače slobodno i komunikativno dete, dobije "blokadu" i odbije "bliski susret" sa sedim dekicom u crvenom kostimu - upozorava Janežićeva i preporučuje da i u ovom slučaju, umesto deteta poklon preuzme roditelj koji će, potom, uz osmeh i zagrljaj da ga preda detetu.

Pakovanje poklona
- Kako će poklon da bude upakovan, najviše zavisi od maštovitosti i spretnosti darodavca. Za stariju decu mogu da odaberu ukrasne papire sa novogodišnjim motivima dok je za najmlađe koji sami ne umeju da otvaraju poklone pogodnija ukrasna kesa - savetuje Majda Janežić.


J. Matijević

Broj 226
Za "Bilje i Zdravlje" govore:

Jadranka Jovanović, primadona
Dr Zoran Krivokapić, akademik

Čudesna moć zeolita
Čisti zemlju, vodu, telo

Biljne kupke
Leče i opuštaju

Gojaznost
Obim struka mera zdravlja

Edem pluća
Samo lekar spasava život

Oboljenja pankreasa
Obuzdaj apetit

Vitamini B grupe
Za mentalnu i fizičku snagu

Lekovi i hrana
Izbegnite opasne veze

Alternativa
Kad zabole kukovi...

Crna rotkva
Zatvara vrata prehladi

Tajne dugovečnosti
Vedar duh, dug život

Domaći hlebovi
Sam svoj pekar

Pokloni za decu
Igračke najbolji izbor

Uvećanje limfnih žlezda dece
Znak za uzbunu

Polne infekcije žena
Oprez zdravlje čuva

Kozmetika na bazi biljnih ulja
Za nežan i baršunast ten

Lepota
Bez bora na 8 načina

Šiacu tretman
Oslobodite puteve energije

Rekreacija
Tibetanske vežbe za večnu mladost

Seoski turizam
"Kraljica voća" kod Sente

Odmor u ritmu tambura

Zračenja
Ubi nas "život na dugme”

Impotencija
Bez stida do leka

Feng šui/Boje i mršavljenje
Plava kuhinja čuva liniju