Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 226
aktuelno izdanje
Bez stida do leka
Impotencija
Thinkstock

Većina muškaraca se pre ili kasnije u životu suoči sa problemima vezanim za potenciju. Stres koji nose savremeni uslovi života - nezaposlenost i neizvesna egzistencija ovaj problem kod jačeg pola samo uvećavaju. Zato sve ređe i teže prilaze devojkama, a kada to urade i dožive neuspeh u razmeni nežnosti, padaju u očajanje, apatiju i depresiju. Mnogi ćute i trpe, verujući da će sve da se reši samo od sebe. Zašto im je toliko teško da priznaju da imaju problem i da potraže stručnu pomoć i na koji načim mogu da se reše poremećaji seksualne funkcije, pitali smo dr Gordana Popovića, urologa i seksologa iz ordinacije "Potencijal" u Beogradu:
- Većini je veoma teško da razgovara o toj temi i potrebno je dosta vremena da priznaju da imaju problem. Često provedu mesece i godine u ćutanju i zabrinutosti. Za to vreme problem sa potencijom obično postaje sve veći, a nada da rešenje postoji sve više bledi. Muškarci su naučili da treba da budu u stanju da sve drže pod kontrolom, da su moćni i efikasni u svim oblastima u životu. Svoju potenciju doživljavaju kao direktan pokazatelj njihove ličnosti i muškosti. Kada ih ona izda često sebe doživljavaju potpuno bezvrednim, gube sigurnost u sebe, veoma su zabrinuti i nesrećni. Na sreću, vremena se menjaju pa i svest muškaraca po tom pitanju kao i njihova obaveštenost o mogućnostima lečenja.
* Koji su sve uzroci impotencije?
- Psihološki faktor je uvek prisutan, ali je za početak mnogo važnije otkrivanje eventualnih organskih poremećaja: vaskularni - slabija cirkulacija krvi u predelu polnog organa, neurološki itd. Posebna pažnja se obraća na nivo hormona koji su bitni za potenciju i libido. Postojanje drugih bolesti, poput dijabetesa, takođe može dovesti do problema, kao i uzimanje pojedinih lekova, na primer, za sniženje pritiska.
* Na koji način se impotencija može lečiti i koliko efikasno?
- Danas gotovo svi muškaraci mogu da poboljšaju svoju potenciju. Postoji više mogućnosti, počev od lekova, dijetetskih suplemenata, injekcija, vakuum aparata, operativnih zahvata itd. Osim dijetetskih suplemenata ili vakuum aparata koji su potpuno sigurni po zdravlje, za sve drugo je apsolutno potrebna konsultacija urologa - seksologa jer samoinicijativno uzimanje lekova može biti veoma opasno.
* Da li oboljenje prostate može da utiče na pojavu ovog problema?
- Obično muškarci nisu ni svesni njenog postojanja sve dok ne počne da pravi probleme, najčešće u formi zapaljenja (prostatitis) ili benignog uvećanja (BHP). Rak prostate takođe je jedno od najčešćih malignih oboljenja muškaraca. Medicinska nauka smatra da prostata ne utiče direktno na potenciju, ali svakodnevna praksa urologa - seksologa to ipak demantuje. Veliki broj muškaraca kojima oboli prostata pre ili kasnije ima problema sa potencijom - kaže dr Gordan Popović.

Seks i godine

* Da li nemanje seksualnih odnosa u dužem periodu može da izazove problem sa potencijom?
- Može, i to je čest slučaj. Za muškarca je važno da ima seksualne odnose onoliko često koliko to njemu odgovara. Duže pauze čak i kod potpuno zdravih i mladih muškaraca dovode do nestabilnosti seksualne funkcije pa i do neuspešnih seksualnih odnosa što vremenom može da postane ozbiljan problem.
* Koliko starenje utiče na seksualnu funkciju polnih organa muškarca?
- Muškarac može imati seksualne odnose dok je živ. Moj nastariji pacijent je imao 89 godina kada je došao zbog problema sa potencijom koji smo brzo rešili pa je nastavio sa redovnim seksualnim odnosima. Dakle godine imaju uticaja, menjaju seksualno ponašanje muškaraca u smislu učestalosti ali kvalitet se u priličnoj meri može zadržati.

Oprez sa pilulama

* Da li su preparati za potenciju koji se mogu kupiti u slobodnoj prodaji bezbedni?

- Muškarci često požele da pojačaju svoju potenciju i samopouzdanje uzimanjem sredstava za potenciju. Ipak opasnosti po zdravlje postoje. Uvek preporučujem prvo pregled i konsultaciju.



Željka Radulović

Broj 226
Za "Bilje i Zdravlje" govore:

Jadranka Jovanović, primadona
Dr Zoran Krivokapić, akademik

Čudesna moć zeolita
Čisti zemlju, vodu, telo

Biljne kupke
Leče i opuštaju

Gojaznost
Obim struka mera zdravlja

Edem pluća
Samo lekar spasava život

Oboljenja pankreasa
Obuzdaj apetit

Vitamini B grupe
Za mentalnu i fizičku snagu

Lekovi i hrana
Izbegnite opasne veze

Alternativa
Kad zabole kukovi...

Crna rotkva
Zatvara vrata prehladi

Tajne dugovečnosti
Vedar duh, dug život

Domaći hlebovi
Sam svoj pekar

Pokloni za decu
Igračke najbolji izbor

Uvećanje limfnih žlezda dece
Znak za uzbunu

Polne infekcije žena
Oprez zdravlje čuva

Kozmetika na bazi biljnih ulja
Za nežan i baršunast ten

Lepota
Bez bora na 8 načina

Šiacu tretman
Oslobodite puteve energije

Rekreacija
Tibetanske vežbe za večnu mladost

Seoski turizam
"Kraljica voća" kod Sente

Odmor u ritmu tambura

Zračenja
Ubi nas "život na dugme”

Impotencija
Bez stida do leka

Feng šui/Boje i mršavljenje
Plava kuhinja čuva liniju