Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 227
aktuelno izdanje
Put do podsvesti
Holotropsko disanje
Thinkstock

Disanje je, po učenju starih Grka, (uz kretanje i mišljenje), predstavljalo jedan od osnovnih principa življenja i opstanka. Brzi ritam savremenog života često nas dovodi u priliku da i zaboravimo da dišemo na pravi način i ne znajući da bi nam samo nekoliko pravilnih udisaja i izdisaja umanjilo stres, umirilo um i uopšte uticalo na pobiljšanje psihofizičkog zdravlja. Jedna od metoda kojom se ovo postiže jeste holotropsko disanje, bazirano na osvešćivanju skrivenog u nama, a najveću primenu našla je u psihijatriji. Autor je psihijatar dr Stanislav Grof, a njegova učenica Irena Antolić, jedini sertifikovani fascilitator (moderator i terapeut) ove metode na prostorima bivše SFRJ, otkriva za naš časopis kakvoj se terapiji radi i na koji način pomaže zdravlju.
- Ovom metodom pristupamo dubljim nivoima psihe i naše prave prirode. Više svesnosti radikalno menja pogled na život i kvalitet života, a svakom je želja da živi celovitije, zdravije i srećnije. Sam pojam "holotropsko" doslovno i znači "kretati se prema celovitosti". Dr Grof, jedan od najvećih istraživača svesnosti, holotropskim stanjima naziva proširena stanja svesti u kojima dobijamo iskustvene uvide i znanja o sebi i svetu koji nas okružuje, a koja nam najčešće nisu dostupna u svakodnevnoj svesnosti - kaže Irena Antolić.

Duga tradicija

Ona kaže da u holotropskim stanjima imamo pristup vlastitoj podsvesti, onome što Jung naziva kolektivnom nesvesnom, pa čak i dalje - iskustvenoj duhovnosti i univerzalnoj kreativnosti.
- Holotropska stanja čovečanstvu su poznata hiljadama godina: plemenski lekari - šamani, koristili su razne tehnike da se dovedu u ta stanja i da pripadnike svojih plemena leče kroz "kretanje prema celovitosti". Da su te njihove metode vrlo uspešne u lečenju emocionalnih stanja i fizičkih bolesti, možemo videti i danas kroz trend ljudi sa Zapada da odlaze, na primer, u Amazoniju i vrlo uspešno leče teške bolesti, jer zapadna medicina nema mogućnosti.
Inače, precizan prevod naziva tehnike "Holotropic Breathwork" bio bi "holotropski rad dahom", jer se za dolazak u duboka isceljujuća holotropska stanja koristi isključivo izmenjen ritam disanja, podržan odrеdjenom muzikom i tehnikama telesnog rada za to edukovanih facilitatora - terapeuta. Ova metoda izaziva duboka i snažna holotropska stanja i za kratko vreme dovodi do drastičnih transformacija.

Kako se izvodi

Osoba leži na dušeku zatvorenih očiju i posle nekoliko minuta, kad krene muzika, počinje da diše malo brže i dublje nego inače. U jednom trenutku počinje da se menja stanje svesti i klijent doživljava različita iskustva i emocije. Iako izgleda vrlo jednostavno, postoji niz detalja koje je potrebno osigurati da bi se stvorilo sigurno okruženje kako bi klijent mogao potpuno sigurno da zaroni u dubine psihe, što kontrolišu (nadgledaju) edukovani terapeuti.
Važno je da klijent može sigurno i bez zadrške da izrazi bilo koje osećanje ili fizičku reakciju (smeh, ljutnja, tuga, agresija, povraćanje, pljuvanje). Nekom počnu da se pokreću i energije u telu, javljaju se pritisci ili bolovi u pojedinim delovima tela, pa terapeuti pristupaju tehnici neinvazivnog telesnog rada, kako bi im pomogli kroz proces otpuštanja.
Sesija traje oko tri sata, a zatim se osoba upućuje na ekspresivno crtanje, da bi na kraju usledila integracija kroz razgovor o doživljenim iskustvima. Broj terapija je individualan, neko probleme reši kroz jedan ili dva tretmana, dok duboka transformacija zahteva kontinuirani pristup.

Promene u organizmu

Zbog dubljeg i bržeg disanja dolazi do potpunije izmene kiseonika i ugljen - dioksida, što menja pH vrednosti u krvi. Cerebralni korteks, deo mozga koji je odgovoran za naše svesno razmišljanje i voljne akcije, osetljiviji je na uticaje nego stariji delovi mozga, tako da smanjen nivo kiseonika zaustavlja njegove funkcije, istovremeno intenzivirajući aktivnost starijih delova mozga, zbog čega nam nesvesni (podsvesni) sadržaji postaju dostupni.

Šta se postiže

Cilj terapije je da iskustva velike energetske nabijenosti - traume, na primer, kroz ponovno svesno proživljavanje "odradite" oslobađajući suptilnu energiju (bioenergetsku i emocionalnu) i to iskustvo integrišete kao celovito, isceljeno. Najvidljivija dobrobit koju možemo dobiti iz dubokog unutrašnjeg rada s emocijama jeste pristup ogromnom znanju o sebi, drugima i svetu koji nas okružuje. Možemo razumeti pokretačke sile podsvesti i otkriti kako na našu percepciju stvarnosti utiču potisnuta sećanja iz djetinjastva, procesa porođaja ili prenatalne faze.

Kojim stanjima pomaže
Najviše uspeha u terapeutskom smislu holotropsko disanje postiže kod emocionalnih i psihosomatskih poremećaja, poput teških višegodišnjih depresja, fobija, oslobađanja iracionalnih osećanja, migrena ili psihogenske astme. Veoma je efikasno i kod povećanja samopouzdanja i samopoštovanja, ali i kreativnosti. Značajan napredak ili potpuno izlečenje zabeleženo je kod osoba bolesnih od bronhitisa, cistitisa ili artritisa.


Unutrašnji iscelitelj
Šta će osoba doživeti i koje će uvide dobiti nije vođeno spoljašnjim uputstvima terapeuta, već unutrašnjim mehanizmom, koji mi, iz ove struke nazivamo "unutrašnji iscelitelj" ili najdublja mudrost vlastite psihe, koja tačno zna šta je za nas u ovom trenutku najvažnije da osvestimo i šta je spremno da bude isceljeno. To potvrdjuje da ova metoda počiva na uverenju da naše telo i psiha, naše biće nepogrešivo zna šta mu je potrebno, a uloga podrške spolja samo je u tome da nam omogući susret s tom mudrošću...

Grof

Autor metode holotropskog disanja dr Stanislav Grof rođen je u Pragu 1931. godine. Kao mladi psihijatar učestvovao je na istraživanju psihoterapeutskih mogućnosti supstance LSD-25, i od tada više od 50 godina istraživačkog i kliničkog rada, posvetio je istraživanju izmenjenih stanja svesti i njihovih isceljujućih potencijala. Uz A. Maslowoma i A. Sutichema važi za utemeljivača transpersonalne psihologije. Velikani iz struke tvrde da je za razvoj teorije ličnosti učinio više nego svi njegovi savremenici zajedno, a Ken Wilber naziva ga "najvećim živim psihijatrom". Irena Antolić se edukovala kod dr Grofa u organizaciji "Grof Transpersonal Training".

Danijela Kljajić

Broj 227

Za "Bilje i Zdravlje" govore:

Kalina Kovačević, glumica
Igor Blažić, muzičar i pisac

Alternativa
Zeolit leči rak

Fitoterapija
Ovas za muškost

Srećologija
Magija lepe reči

Horoskop za 2013. godinu

Praznična trpeza
Lepi Brka kuva za vas

Pokloni
Spa-vikend u Kanjiži
+ kućni aparati

SREĆNI PRAZNICI