Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 228
aktuelno izdanje
Crtež otvara dušu
Art terapija
Art terapija




Nigde se bolje ne prikazujemo svetu nego u umetnosti i nigde se bolje ne skrivamo od sveta nego opet u umetnosti. Sledeći ovu Geteovu misao stručnjaci su razvili art terapiju, koja podrazumeva upotrebu umetnosti u terapeutskom kontekstu, odnosno neverbalnu komunikaciju za one koji imaju poteškoća da se izraze rečima. Ova metoda počela je da se koristi u Evropi i Americi sredinom 20. veka, a nastala je kao dijagnostičko sredstvo da bi se ustanovilo kako se oseća pacijent, da li i u kojoj meri njegovo izlečenje napreduje. U Srbiji, ovu metodu pokrenule su dr Andjelka Kolarević iz Specijalne psihijatrijske bolnice u Vršcu i umetnice Mina Aleksić i Matija Kućan, art terapeutkinje studija "Prostor".
- Umetnički aspekt art terapije je da je ekspresija, stvaralaštvo samo po sebi - lekovito. Iako je po definiciji art terapija psihoterapija koja primenjuje stvaralački likovni proces kao sredstvo izražavanja i komunikacije, nju ne koriste samo bolesni, sve više se preporučuje preventivno, jer deluje antistresno, umiruje, povećava koncentraciju - priča za "Bilje i zdravlje" Mina Aleksić, diplomirana slikarka, na masters studijama iz art terapije u Rimu.
Za decu
- Art terapija se koristi u terapiji stidljive ili hiperaktivne dece. Da bi se fokusirala pažnja, hiperaktivnom detetu se dopusti da šara, brlja po papiru, crta šta želi, četkom i bojama, čak i rukama, a zatim se lagano, kroz čas ili dva svodi na fino crtanje bojama ili crteže u olovci, saciljem dase usredsredi na jednu stvar. Kod stidljive dece, kreće se od njihovog crteža na malom prostoru, sa minimalnom količinom materijala, jer je samo dete takvo. Onda se polako oslobadja i dobija sve više prostora za kreativnost. Simbolično, dajete mu šansu da se otvara i ono takav model usvaja kroz život: nije više stidljivo, povučeno, "skučeno" - objašnjava mlada slikarka.
Ovaj metod, ističe ona, naročito je koristan za autističnu decu, koja nemaju sredstvo komunikacije, pa se art terapija pokazala kao najdelotvornija od svih vrsta psihoterapije, jer je veoma teško prići takvoj deci. Svako od njih nadje vrstu umetnosti koja mu odgovara kao terapija: muziku, ples, crtanje, slikanje, a i mali pomaci su značajni. Terapija pomaže i deci sa posebnim potrebama i iz sirotišta, mališanima obolelim od raka ili deci ulice.

Psihijatrija

Terapija psihijatrijskih bolesnika je složenija od drugih, jer se njima ne mogu davati "zadaci". Sa njima se radi indirektno kako bi sami došli do suštine svog problema. Iako treba vremena da se vide konkretni rezultati, vedrije boje i crteži su znaci značajnog pomaka.
- U početku su njihovi crteži tamnijih boja, nejasnih prizora i najčešće objašnjenje je da oni na taj način isteruju svoje demone i predstavljaju ono što duboko u sebi proživljavaju: misli koje ih muče, glasove koje čuju i koji ih progone. Papir vide kao najbolje sredstvo za izbacivanje. Već pri prvim kontaktima sa nama, takvi pacijenti počinju da se otvaraju, doživljavajući art terapiju kao socijalno prihvatanje i sami se trude da naprave bolje, vedrije crteže, da se polako oslobadjaju problema kroz ovaj umetnički izraz. Psihijatrijski bolesnici se ipak ne mogu izlečiti ovom metodom, ali im ona može pomoći u boljoj komunikaciji sa okolinom.

Ciljevi

Cilj terapije nije lep rad, već da onaj ko ga crta ostvari odnos sa crtežom ili umetničkim izrazom uopšte, da izbaci svoje potisnute emotivne ili podsvesne sadržaje na nivou crteža. Dakle, terapeut ne interpretira rad, već to čini samo autor. On govori šta je nacrtao, tumači crtež. Praktično - intervencija najpre nastaje na crtežu, a zatim i u životu osobe koja ga je nacrtala. Značajnija od motiva i od boja, kažu naše sagovornice, jeste volja da se od pola rada na prvoj sesiji, stigne do tri, četiri rada na času za mesec ili dva. Dešava se da se od kolaža stigne do slika na platnu, što je uspeh!
- Dobar napredak je kada se dete ulice od nedisciplinovanog mališana pretvori u onog koji sedi, crta, samo pere četkicu, pakuje boje ili kada se psihijatrijski pacijenti otvore ka spoljnom svetu. Kod zdravih ljudi ova terapija osvešćuje skrivene sposobnosti ili talente - to je način da osoba porazgovara sa sobom: nesvesne sadržaje i emocije, kojih se plaši ili beži od njih godinama, stavlja na crtež i kroz priču sa art terapeutom dolazi do novih spoznaja sopstvene ličnosti - poručuje Mina Aleksić.

Ples za žene-žrtve

Ova terapija obuhvata likovno izražavanje, vizuelnu umetnost, muzikoterapiju -slušanje muzike ili sviranje nekog instrumenta, drama terapiju. Za likovni izraz u ponudi su: flomasteri, boje, platno, akrilne boje, kolaž,pasteli. Inače,art terapija je pokazala dobre efekte kod delikvenata i zatvorenika, ali i kod žena žrtava nasilja i trgovine ljudima.
- Kod tih žena bitan je rad na prihvatanju sopstvenog tela posle svega što im se desilo, pa se uvodi terapija plesom i pokretima, da povrate samopoštovanje, samopouzdanje, da im umetnost pruži drugačiju svest o sebi i sopstvenim vrednostima - kaže Marija Kućan, koja je od 2009. godine, sa Minom Aleksić u radionici art terapije primila oko 300 ljudi.

Posle traume

Ako je neko doživeo traumu, svako verbalno pominjanje te traume izaziva ponovo telesne reakcije i ide se u začaran krug, a kod art terapije, osoba osećanja u trenutku izbaci na papir, kao svojevrsni zaštićeni prostor i ne dolazi ponovo do aktivacije, nego se govori samo o crtežu. Crtež je zapravo posrednik, zaštićeniji ambijent za pacijenta nego kad bi morao da govori o traumi.

Danijela Kljajić

Broj 228
Za "Bilje i Zdravlje" govore:

Dragana Dabović, glumica
Miloš Pavlović, automobilista

Provereno
Đumbir skida šećer

Alternativa
Prana za
vitalnost
UV zračenje
Na snegu 8 osam puta jače

Matične ćelije
Lepota iz
masnog tkiva