Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 228
aktuelno izdanje
Oslobodite telo otrova
Detoksikacija
Cvekla (Beta vulgaris)

Tokom zime, a naročito za vreme praznika organizam je često opterećen probavljanjem teške, masne i nezdrave hrane. Osim toga, često se bori i protiv otrova koji na različite načine svakodnevno dospevaju u telo. Kada se sve to „začini” stresom, brzim načinom života i fizičkom neaktivnošću, jasno je da je u ovo doba godine organizam preopterećen i oslabljen, a njegov rad poremećen. Posledice su najpre umor, pospanost i nedostatak energije, a kasnije se ispoljavaju depresija i različite bolesti.
Zato čišćenje organizma (detoksikacija) pomaže telu da vrati prirodnu ravnotežu, a podrazumeva da se “pročiste” krv, jetra, bubrezi i creva. Postoji više načina kao što su različite dijete i uzimanje presne hrane, dok travari tvrde da su biljni čajevi i sokovi nekih namirnica najjednostavniji, najprirodniji i jedan od najefikasnijih načina detoksikacije. Predlažemo nekoliko čajeva i sokova koje su za čišćenje organizma preporučivali Vasa Pelagić i akademik Jovan Tucakov.

Pitoma nana (Mentha piperita)
Za lečenje jetre i žučnih puteva, pitoma nana daje najbolje rezultate. Osim etarskog ulja prijatnog mirisa, list sadrži i malo tanina i gorkih materija.

Koristi se:
* za čišćenje organizma
* da oporavi jetru
* protiv bolova uzrokovanih kamenom u žuči

Oporavite jetru

- 50 g pitome nane
- 50 g matičnjaka
- 50 g ruse (rosopasa)
- 50 g krušine
Mešavinu trava prelijte litrom i po proključale vode, odmah poklopite i sačekajte tri sata. Čaj procedite i tokom dana pijte nezaslađen umesto vode.

Cvekla (Beta vulgaris)
Sadrži gotovo sve mineralne sastojke: kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, fluor, mangan, bakar, jod, sumpor, litijum, stroncijum i brom. Bogata je vitaminima B1, B2, C, kao i vitaminom B12, izuzetno retkim u namernicama biljnog porekla. Osim toga, sadrži betanin i betain, jedinjenja za koja stručnjaci tvrde da su osnova lekovitosti cvekle.

Koristi se:
* da podstakne razmenu materija
* podstiče rad jetre
* protiv povišenog holesterola
* da uspori starenje

Izbacite otrove

- 3 srednje cvekle
- 3 kašike pšeničnog brašna
- 500 g + 4 šoljice šećera
- 700 g suvog grožđa
- 1/2 l vode
Dobro operanu, neoljuštenu cveklu iseckajte, stavite u teglu od tri litra, dodajte brašno i 500 g šećera, zatvorite i stavite na tamno mesto zagrejano do sobne temperature. Posle dva dana dodajte suvo grožđe, preostali šećer i vodu, poklopite i sačekajte sedam dana (svaki dan promešajte varjačom). Smesu potom procedite kroz dva sloja gaze i dobijeni sok (oko litar) naspite u flašu. Uzimajte po kašiku soka tri puta dnevno pola sata pre jela.
SAVET PLUS: Kada sok potrošite, pauzirajte tri meseca, a posle pauze ponovite uzimanje soka, sa tromesečnom pauzom, još dva puta.

Peršun (Petroselinum sativum)
List ovog začina obiluje vitaminom C (do 250 mg u 100 g lišća). Sadrži i mnogo folne kiseline kao i etarsko ulje, apiol i miristicin, elemente koji pojačavaju mokrenje.

Koristi se:
* za stvaranje crvenih krvnih zrnaca
* da očisti bubrege i mokraćne puteve
* za izbacivanje otrova iz tela
* da poboljša metabolizam

Poboljšajte metabolizam

- 75 g suvog peršunovog lista
- litar proključale vode
Peršunov list prelijte vodom i odmah poklopite. Posle 10 minuta procedite i tokom dana popijte u četiri doze (po dva i po decilitra).

Poljski rastavić (Equisetum arvense)
Od svih vrsta ovog roda, lekovit je samo poljski rastavić, dok se slične vrste “velikih rastavića” ne koriste, opasne su i mogu da izazovu trovanje. Prepoznaju se po listićima koji su vodoravni i vise, dok su na neotrovnim vrhom okrenuti nagore. Poljski rastavić obiluje saponinom, a sadrži i vitamin C, kremenu, oksalnu i jabučnu kiselinu, tanine, pektin i silicijum.

Koristi se:
* za čićenje bubrega i mokraćnih puteva
* da olakša varenje

Da bubrezi odahnu

- 50 g poljskog rastavića
- 50 g kukuruzne svile
- 50 g cvetova nevena
U četiri decilitra proključale vodu dodajte kašiku mešavine, kuvajte na tihoj vatri dva minuta, sklonite sa šporeta i poklopite. Posle 30-40 minuta procedite i popijte po pola čaše tri puta dnevno posle jela. Čaj pijte tri sedmice, pauzirajte sedam dana i uzimanje ponovite još jednu nedelju.

Zeleni čaj (Camellia sinensis)
Sadrži polifenole, katehine (posebna vrsta antioksidanata), fluorin kao i minerale važne za zdravlje poput kalijuma, bakra, gvožđa i mangana.

Koristi se:
* za izbacivanje otrove iz organizma
* da poveća funkciju jetre
* protiv štetnog delovanja slobodnih radikala
* za snižavanje masnoća u krvi
* da okrepi telo

Okrepite telo

* kašičica zelenog čaja
* 2,5 dl vode
Čaj prelijte vrelom vodom i odmah poklopite. Posle tri minuta procedite i pijte topao čaj. Preporuka je da se dnevno popiju tri šolje sveže pripremljenog čaja.

Broj 228
Za "Bilje i Zdravlje" govore:

Dragana Dabović, glumica
Miloš Pavlović, automobilista

Provereno
Đumbir skida šećer

Alternativa
Prana za
vitalnost
UV zračenje
Na snegu 8 osam puta jače

Matične ćelije
Lepota iz
masnog tkiva