Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 229
aktuelno izdanje
Bliskost rađa poverenje
Kako da regujemo na dečije probleme
Thinkstock

Poznato je da lepa reč, pohvala, podsticaj i razumevanje i "gvozdena vrata" otvaraju, a roditelji na taj način mogu da otvore vrata duše svoje dece. Na to se nažalost često zaboravlja jer savremeni tempo života većini ostavlja malo vremena da se posvete deci. A, godine neumitno prolaze i dogodi se da otac ili majka dovoljno ne upoznaju potomke niti uspeju da im se približe, pa se nađu u čudu kad dete neće da im se poveri.

Kako da se pravilno reaguje na dečije probleme za "Bilje i zdravlje" govori psiholog Merica Buj-Bjelogrlić.

- Dete bi trebalo pažljivo da se prati tokom čitavog razvoja i da se učestvuje i u njegovim radostima i tugama. Osim toga, dete mora neprestano da se motiviše, podstiče, da se razgovara sa njim, da se pokaže razumevanje i kad uradi nešto loše. Sve u svemu, roditelj mora da nauči da sluša dete, čak i kad je po prirodi ćutljivo ili zatvoreno, da prati njegove emocije, da oseti kada je neraspoloženo i prepozna uzroke - ističe naša sagovornica.

Suptilno i indirektno
Prema njenim rečima tek kada stekne dovoljno poverenje, dete će, bez obzira na uzrast, početi samo da se "otvara" i poverava roditeljima čak i najintimnije stvari. Ako za problem koji ima dete i koji mu se čini ogroman, roditelj smatra da je nebitan i ne obraća pažnju na njega, dete se povlači u sebe, nestaje bliskost i ono podsvesno misli da ni samo nije važno roditelju.

- Bez obzira na uzrast, deci bi trebalo da se prilazi suptilno i s mnogo takta, a najbolje nekom indirektnom pričom. Bilo da ide u vrtić ili školu, pitajte ga šta se dogodilo tog dana, ali neposredno! Ne šta se njemu dogodilo, jer neće uvek da kaže, već šta se dogodilo drugu ili drugarici, nekom ko je bio kažnjen, ko je dobio lošu ocenu i zašto...

A, u slučaju da je ono nešto loše uradilo, nemojte da ga kritikujete već pokušajte da mu objasnite problem na drugi način - da to nije primereno njegovom uzrastu, da više neće biti omiljen u društvu...

Navodi Merica Buj Bjelogrlić da su istraživanja pokazala da su kritikovanje, ponižavanje i ismevanje mališana destruktivni za komunikaciju roditelja i dece ali za njihov doživljaj samih sebe. Zato, ako dete nešto ne upamti ili ne uradi dobro, nikad mu ne bi trebalo strogo reći: "kako to nisi naučio, uradio?!", već strpljivo i s razumevanjem preformulisati rečenicu, kritikujući postupak, a ne dete. U tom slučaju bi trebalo u dovoljnoj meri biti i autoritet i drugar.

- Decu ne treba ni potcenjivati uzimajući mu igru ili domaći zadatak iz ruku da bi vi uradili umesto njega. Jer, na taj način pokazujete nedostatak vere u sposobnost deteta, a sebi stvarate problem da mu budete "stalna zamena" kad nešto ne uradi. Takvo dete, kad odraste, lako može da postane nesamostalno i nesigurno.

Emocije za identitet
Naša sagovornica navodi da se roditelji često smeju ili ismevaju dečije izlive gneva, što je veoma pogrešno. Neka istraživanja pokazala su da su takvi mališani imali viši nivo stresnih hormona i česće su bili bolesni.

- Moramo da budemo svesni dečijih osećanja, jer svako malo biće traži svoj identitet kroz roditelje, pa veruje u ono što otac ili majka kažu o njemu. Ako ga roditelj ponižava šalama i kritikama, dete mu se neće poveriti, a bez poverenja nema ni bliskosti, pa ni zajedničkog rešavanja problema.
Vrlo je važno i da roditelji, u komunikaciji sa decom, bar na trenutak, zaborave svoje emocije i usredsrede se na emocije deteta! Da majka, na primer, ne razmišlja zašto je dete ljuto i "duri" se što je ona došla kasnije, već da ga pita da li je bio zabrinut.

- Dakle, roditelji razgovor o nedisciplinovanom ponašanju deteta mogu da odlože posle razgovora o njegovim osećanjima koja su prethodila takvom ponašanju. Nekada grešimo i kada detetov problem vidimo kao deo trajne karakterne mane - da je neko tvrdoglav, preosetljiv, stidljiv.., pa dete teži da potvrdi takvo viđenje roditelja. Umesto da kažemo: "ti si neuredan", trebalo bi reći "tvoje igračke su rasute po celoj sobi", umesto: "što si lenj" reći "ako se malo potrudiš, možeš stići da naučiš".

Za pravilno emocionalno usmeravanje deteta i stvaranje međusobne bliskosti sa detetom roditelj mora i da pokazuje iskrene emocije - da sluša kad mu dete nešto govori, da bude dosledan i da svaka njegova reč ili savet dolaze iz srca! Jer, deca lako osete laži ili fraze!

- Bilo da se radi o problemu kada je o izgledu ili višku kilograma reč, što je u slučaju devojčica javlja već u petom ili šestom razredu, ili teškoćama razniih vrsta - od obimnog gradiva, odnosa sa drugovima, stidljivosti da simpatiji izjavi ljubav.., dete ne traži ali podsvesno očekuje podršku roditelja. Zato je važno da prоvodite što više vremena sa decom jer ćete na taj način da ih opustite, da im se približite i doći će trenutak do vam se povere. A do tada, razgovarajte o svakodnevnim stvarima, komentarišite vesti, svoje kolege, komšije, vrline i mane, prave i one druge vrednosti... Deca sve hoće, samo im to treba ponuditi na pravi način!

Dodir zlata vredan
Da bi se izrazilo razumevanje nisu uvek potrebne samo reči. Spremnost roditelja da bude sa detetom kad je tužno ili uplašeno već čini dobar podsticaj i uliva poverenje detetu. U zavisnosti od vrste problema, i dodir je zlata vredan! Zagrljaj, milovanje po glavi ili tapšanje po leđima tužnom ili uplašenom mališanu govori više od reči.

Problemi prate uzrast
Iako problemi mogu da se prepliću ili ponavljaju neki prate uzrast deteta:
* rani uzrast (vrtić) - odvajanje od roditelja, stidljivost
* predškolski uzrast - pripreme za polazak u školu
* četvrti, peti razred - pubertet, početak predmetne nastave, prilagođavanje zahtevima novog nastavnog programa
* šesti, sedmi razred - pubertet, opterećenost izgledom i težinom, pritisak težeg nastavnog programa
* osmi razred - priprema za polaganje završnog ispita

D. Kljajić

Broj 229
Za "Bilje i Zdravlje" govore:

Staša Radulović, glumica
Dr Mila Alečković Nikolić, klinički psiholog i antropolog

Anosmija
Bez mirisa nema čari

Trzajna povreda vrata

Opasni nagli pokreti

Povećanje usana
Senzualnost pod lupom

Alternativa
Kozmetika od industrijske konoplje

Kuglanje
Topi kalorije i zateže mišiće

Minhauzenov sindrom
Bolest jedini
smisao života

Izbor četkice za zube
Po meri vilice i zuba

Prirodno protiv gripa
Origano i kičica kao antibiotici

Alternativa
Ishrana po ajurvedi

Sterilitet
Podmlađivanje jajnika

Hrana
Za i protiv GMO