Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
broj 230
aktuelno izdanje
Umereno je zdravo
Dr Ana Gifing


Može li starenje da se zausutavi, odloži, uspori? Odgovor na ovo pitanje ljudima je oduvek bio važan, a u našem dobu gotovo da postaje imperativ. Koliko je važno da ostarimo zdravi ili što zdraviji govori pojava nove grane medicine koja se i u Srbiji formulisala kao aktiejdžing. Jedan od lekara koji se ovom naukom veoma uspešno bavi je dr Ana Ginfing, anesteziolog, poznati zagovornik hrononutricije, ishrane u određeno vreme i pravilnog kombinovanja namirnica.
Koliko veruje u ono što radi svedoči izjava za naš časopis:
Ja sam "militantni" zagovornik zdravih navika i već dugo godina ih se pridržavam. Program hronoishrane je i nastao tako što sam ga najpre primenjivala na sebi i na svojoj porodici. Tako da se u potpunosti pridražavam svega onogo što savetujem i pacijentima. To nači da vodim računa kada jedem, kako kombinujem namirnice, pijem suplemente, bavim se rekreacijom.

* Šta je uticalo da cenjeno zanimanje anesteziologa sa dugogodišnjim iskustvom zamenite radom na preventivi?
- Medicina mi je bila bliska još od detinjstva, jer je moj deda bio lekar na Institutu za higijenu u Novom Sadu. Bavio se preventivom. Odlazio je u brojne kućne posete i često sam mu pravila društvo. Tako da sam već od osnovne škole znala da ću da studiram medicinu. Želela sam da budem pedijatar, ali postala sam anesteziolog. A, lečenje teško bolesnih sa neizvesnim ishodom je veoma težak posao. Zato sam u jednom trenutku shvatila da je mnogo bolje da znanje i iskustvo iskoristim u radu sa onima koji mogu da očuvaju zdravlje. Smatram da medicina treba mnogo više da pruži zdravima, da do bolesti nikada ne dođe. Tako sam ušla u antiejdžing koji podrazumeva i pravilnu ishranu, uzimanje dodataka ishrani ako je potrebno, hormonsku supstitucionu terapiju i širok spektar dijagnostičkih metoda kojima se otkriva da li ima nekih nepravilnosti u funkcionisanju organizma. Dakle, pogrešno je mišljenje da antiejdžing ima veze sa ulepašavanjem ili kozmetikom.

* Čvrsto verujete u stil života koji preporučujete pacijentima. Da li vam u poštovanju zdravih navika nešto teško pada?
- Kada je ishrana u pitanju ništa mi ne pada teško. Jer, oni koji poznaju hronoishranu znaju da nije reč ni o kakvoj dijeti koja zahteva odricanja, već samo usvajanje određenih znanja i pravila. Ono što je meni problem, kao i većini ljudi, jeste radno vreme, odnosno nemogućnost da odvojim dovoljno vremena da se bavim rekreacijom koja bi bila kvalitetnija od trčanja na traci ili vožnje kućnog bicikla. Volela bih da češće mogu da idem na planinarenje i pešačim u prirodi, primenjujem nešto što daje više duhovne i fizičke slobode.

* Da li verujete u fitoterpiju?
- Budući da sam počela karijeru kao lekar koji je radio sa jakim i ozbiljnim lekovima, mislila sam da samo oni daju rezultate. Međutim, kada sam počela da proučavam integrativnu medicinu shvatila sam da fitoterapija itekako ima efekta i u prevenciji i u lečenju. Inače, suplementi koje preporučujem su upravo na bazi bilja.

* Šta smatrate lažnim u svetu alternativne medicine i zašto?
- To je izuzetno teško pitanje jer ja ne poznajem dovoljno alternativnu medicinu. Ipak, ono što ne mogu da prihvatim je da isključivo alternativnom medicinom možemo da rešimo sve zdravstvene probleme. To nije moguće. Na sreću, danas postoji integrativna medicina koja spaja najbolje dijagnostičke metode iz zvanične medicine i alternativne terapije. U radu sa pacijentima, iz prakse, vidim da mnogi imaju uspeha u primeni homeopatije, akupunkture, akupresure.

* U čemu je tajna dugovečnosti, tačnije koja je u najkraćem poruka vaše knjige „Alhemija mladosti”?
- Kada bismo mogli da to izrazimo kao formulu, ona bi glasila "umerenost u svemu i odsustvo stresa". To zvuči prilično jednostavno ali je u suštini teško ostvarivo, mada treba da radimo na tome.

* Koji su najveći rizici po zdravlje?
- Ono što ja znam iz prakse, a što potvrđuju i neke kliničke studije su genetika na prvom mestu, zatim pogrešna ishrana, nivo stresa, apsolutno odsustvo bilo kakve fizičke aktivnosti, zagađenje iz vazduha, buka, zemljišta...

* Da li smatrate da čovek može da bude vitalan i u poznom dobu i šta je tu presudno?
- Naravno da je moguće i to opet govorim iz iskustva. Poznajem pojedine osamdesetogodišnjake koji su veoma vitalni i fizički i mentalno. Još žive bez ikakvih ograničenja. Reč je o ljudima koji sistematski vode računa o zdravlju. U našoj zemlji zdravstvene kulture praktično i da nema, jer kod nas ljudi već u 60-toj imaju brojne probleme zbog kojih se osećaju prilično staro.U tom dobu su obično prisutne nevolje sa zglobovima, gojaznost, povišen šećer, krvni pritisak. Do svega toga u stvari i nije trebalo da dođe da su se bavili prevencijom. Naravno, od značaja je i bioidentična hormonska supstituciona terapija koja podrazumeva nadoknadu hormona nanošenjem krema ili gelova. Sve u svemu mogla bih da zaključim da nije bitno koliki je životni vek, već je važan kvalitet življenja.

* Da li smatrate da je fizičko zdravlje uslov za zdravu psihu?
- Rekla bih da jeste, mada pitanje je šta navodi zdravog čoveka da postane, recimo, narkoman. Mislim da je sigurnije reći da jedno vuče drugo i obrnuto.

* Kako da se „zaštitimo” od obilnih obroka?
- Pravilna kombinacija namirnica je od najvećeg značaja. Moji pacijenti znaju da ne treba da jedu meso sa hlebom ili krompirom. Znaju da uveče ne treba da jedu prebranac već nešto laganije salate sa povrćem i ribom. Tako da primenom tih pravila čuvaju zdravlje, dobru liniju, a opet uživaju za trpezom.

* Smatrate li da je antiejdž medicina budućnost lečenja?
- Nemci već antiejdž medicinu nazivaju medicinom novog doba. Samo što ona ne podrazumeva lečenje, već prevenciju.



Samo ponekad...

* Da li bi mogli za sebe da kažete da imate neke poroke?
- Ponekada volim da popijem čašu crnog vina i zapalim cigaretu. Dakle samo ponekad, ključ je u umerenosti.

* Kako volite da provodite slobodno vreme i kako se opuštate?
- Najčešće sa porodicom, koja je hvala Bogu velika.

* Šta najčešće ponavljate?
- Kada vidim hiperaktivno ili bučno, nemirno i neposlušno dete obično kažem da je to samo od mnogo šećera.

Ivana Kovačić
foto: Vojilsav Danilov

broj 230
Termoterapija
Ruski recept za čeličenje

Alternativa
Čaj topi kamen

Lekovita jezgra
Koštica protiv raka

Hidrogen
Leči i truje

Za "Bilje i Zdravlje" govore:

Ivan Milinković, pevač u grupi "Legende"

Dr Ana Gifing, stručnjak za antiejdžing medicinu

.........................................

Urinoterapija
Prastari lek za hrabre

Zarastanje rane
Samo da se ne inficira

Lekovita jezgra
Koštica protiv raka

Protiv holesterola
Rusi piju šipurak

Kako protiv plesni
Vitamin ubija toksin

Četinari
Iglicama protiv bacila

Jela od pirinča
I slano i slatko

Vitamin C
Najbolji čuvar zdravlja

Bez glutena
Oprez čuva stomak

Deca/ Virusne infekcije
Voćkom protiv bolesti

Suvoća vagine
Prirodno, ali se leči

Vežbe za stopala
Koraci bez bola