Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 231
aktuelno izdanje
Obara šećer i topi kamen
Darovi prirode/ Crni koren
Na našim prostorima crni koren (Scorzonera hispanica) i njegovi rođaci češće rastu na sunačnim brežuljcima, livadama i u listopadnim šumama nego u baštama. A, ako se i nađe u bašti razlog je pre svega lep cvet žute boje ove biljke iz porodica glavočika koja vodi poreklo iz južne Evrope i Bliskog istoka.

Stručnjaci za fitoterapiju ističu da je crni koren neopravdano zapostavljen kao lekovita biljka i u prilog tome navode rezultate brojnih istraživanja. Ona su potvrdila da koren ove biljke sadrži oko 20% polisaharida inulina koji snižava nivo šećera u krvi, pospešuje razmnožavanje korisnih anaerobnih bakterija u debelom crevu pa smanjuju koncentraciju štetnih, leči zatvor i jača imuni sistem.

Crni koren, takođe, pospešuje izlučivanje mokraće i preporučuje se bubrežnim bolesnicima, zbog toga što sadrži cink onima koji imaju probleme sa prostatom, dok bogatstvo vlaknima pospešuje varenje. S obzirom na to da, među brojnim mineralima, sadrži i bakar crni koren pospešuje rast i čuva folikul dlake, intenzivira boju i sprečava da se pre vremena pojave sede.
Od ostalih hranljivih materija crni koren sadrži minerale (natrijum, kalijum, magnezijum, kalcijum, gvožđe, fosfor...) vitamine (C, PP, K, E, B1, B2), enzime, bioflavonoide, koji jačaju srčani mišić i regulišu krvni pritisak, kao i supstance koje mogu da razgrade neke vrste kamena u bubregu i žučnoj kesi.
Kada je reč o tiaminu ili vitaminu B1 u crnom korenu on blagotvorno utiče na rad sistema za varenje, nervnog sistema i mišića, pospešuje metabolizam ugljenih hidrata, kao i u proizvodnji hlorovodonične kiseline u želucu neophodne za varenje. S obzirom na to da je, kako godine prolaze, sve manje hlorovodonične koseline u želucu preporuka je da stariji na trepzi imaju crni koren. Osim toga obilje kalijuma, kao i u banani, trebalo da se nađe na jelovniku jer pospešuje funkcionisanje mišića, jača kosti, smanjuje rizik da se oboli od osteoporoze, a posebno se preporučuje onima koji češće jedu slanu hranu. Reč je, inače, o niskokaloričnoj namirnici jer 100 g nekuvanog crnog korena sadrži samo 73 kalorije.

Kao što po nazivu može da se pretpostavi, prekriven je nejestivom crnom ili tamno smeđom kožom pa je neophodno da se oguli. Ako se oguli sirov potrebno je da se potopi u vodu sa malo sirćeta ili limunovog soka da „meso” ostane belo. Može da se jede svež, da se kuva, pohuje.., ali i da se spremi pire, supa, varivo ili salata.

BiZ

Jači od žen šena

Crni koren se koristio u vreme Aleksandra Velikog kao poslastica na jelovniku kraljeva, dok tibetanski sveštenici čuvaju tajne lečenja bolesti crnim korenom ispod sedam pečata. Prve studije lekovitih osobina crnog korena urađene su početkom dvadeset veka a nešto kasnije je ruski biolog Simbirtcev eksperimentima dokazao da je crni koren lekovitiji od žen šena.

Salata

Ogulite oko 250 g crnog korena, što sitnije narendajte, poprskajte sokom limuna da ne potamni, pomešajte sa dve glavice sitno seckanog crnog luka, 3 kašike majoneza ili pavlaka i pospite seckanim peršunom ili mirođijom.

RECEPTI
Za dijabetičare


Ogulite crni koren i sitno iseckajte pa 2 kašike mase sipajte 2 dl vode, kuvajte 15 minuta na laganoj vatri, sklonite sa ringle sačekajte 45 minuta, procedite i pijte pola šolje 3 puta dnevno.
Savet plus: za efikasnije lečenje osim ispijanja čaja jedite 50 do 100 g narendanog crnog korena dnevno.

Obloge protiv reume

Ogulite crni koren, sitno narendajte i pola šolje sipajte u litar domaće rakije, zatvorite i nedelju dana čuvajte na tamnom mestu uz povremeno mućkanje. Na gazu sipijate malo tečnosti i privijte na bolne zglobove u slučaju artritisa i reumatizma.

Broj 231
Za "Bilje i Zdravlje" govore:

Mirjana Bobić Mojsilović, pisac

Milan Gromilić, solista baleta

Alternativa
*Jova - majstor za bebe

*Petrolej čisti ćelije raka

Fitoterapija
Biljem protiv niskog pritiska

Fiziognomija
Lice otkriva bolest

Ordinacija
-Živeti sa bolom

-Žučna kesa
Masno je opasno

Antibiotici
Leče upalu
kvare stomak

Brašno od tikve
Lek iz uljane pogače

Libanska kuhinja
Za meze 54 vrste jela

Deca/Seksualnost
Objasni i ne brani

Psihologija
Strah odlaže akciju

Dijabetes
Slatkiši vode u bolest

Cirkulacija
Bez šetnje nema zdravlja

Očne infekcije
Oko leči samo lekar

Lečenje biljem
Prva pomoć iz prirodne apoteke

Aktuelno/Zaražene ribe
Crv sumnje na stolu

Treći krajnik
Rez leči infekcije

Deca/Seksualnost
Objasni i ne brani

Hepatitis E
Bolest prljavih ruku

Prirodna kozmetika
Za zdrav i baršunast ten

Rekreativni balet
Figura iz snova

Mataruška banja
Lekoviti izvori na obali Ibra

Savetovalište za obolele od kancera
Podrška u pravi čas

Kristaloterapija
Kamenčići štite i leče