Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 104
aktuelno izdanje
Ni dana bez vežbi
Ana Maljević


Piše: Biljana Soldatović
Kako joj je u poslu krenulo prošle godine, tako se nastavlja i ove. Ana Maljević kaže da je "baš zadovoljna". Igra u Pozorištu na Terazijama u hit predstavama Čikago i Kabare, posle filma Čarlston za Ognjenku usledio je Na lepom plavom Dunavu, uskoro bi za RTS trebalo da snimi nove epizode serije Mansarda. Svoju karijeru gradi polako, ali sigurno, temeljno planirajući svoju budućnost.

- Ima ljudi koji su "na jedan" i onih koji su "na dva ili tri". Ja sam od ovih drugih. Ne znam koliko je to dobro za posao kojim se bavim, ali je tako. Meni treba malo više vremena da se snađem, možda sam malo oprezna, ali trudim se da to izmenim kod sebe. Veoma sam odgovorna, savesna, radna, temeljna, dosledna i uporna, pre svega svesna sebe i svojih kvaliteta.
Anina prva ljubav bila je balet. Sa 14 godina je otišla u Francusku, gde je završila gimnaziju St. Marie u Kanu i pohađala srednju i višu baletsku školu Rosele Hajtauer. U tom periodu je godinu dana radila kao predprofesionalac u trupi Rosele Hajtauer, u kojoj je uspela da ostvari nekoliko uloga u savremenom plesu, iako je školu završila na odseku za klasičan balet. Po povratku u zemlju, 1997. godine, zadovoljava i svoju drugu ljubav i drugi talenat, upisuje Fakultet dramskih umetnosti, na kome diplomira 2001. u klasi profesorke Biljane Mašić-Aleksić.
Rani "odlazak u svet" umnogome je uticao na njen život, njeno formiranje.

- Francuska me je oblikovala, pre svega u smislu discipline. Ja sam postavljena na noge u Francuskoj, a sada sam na putu kada se sve kockice sklapaju, kada se sve sistematizuje, kada stvari dolaze na svoje mesto. U poslednje vreme razmišljam o tome da opet krenem u svet. Jednostavno, želim da budem i ovde i negde drugde. Volim toplinu, vredrinu, bliskost s ljudima i sav taj raspon emocija koji mi imamo ovde, ali mislim da čovek to može da ima i ako živi negde drugde. Život je dug. Volim da budem ovde zbog svoje baze, korena, porodice, ali želim i da putujem, da živim.
Potvrda činjenice da voli da putuje je i to što je obišla veliki deo Evrope, što bi volela da upozna čari Afrike i - što se nedavno vratila iz Argentine. Osim što je za tih mesec dana u ovoj dalekoj zemlji pohađala časove tanga, uspela je i da obiđe jedan njen deo.
- Priroda u Argentini je fantastična, neopisiva, nestvarna. Iznajmila sam auto i četiri dana obilazila severni deo Argentine. Kamenje, stene narandžaste i ljubičaste boje su fenomenalni. Ni slike koje sam snimala nisu dovoljno verne. Nadahnula me je tamošnja priroda. Oprala sam dušu tamo.
U Argentini nije mogla da odoli tamošnjoj poslastici po imenu "dulce deleche".

- Taj njihov karamel šećer je za mene bio otkriće. Zažalila sam što sam ga probala, jer ne možeš da mu odoliš, a šećer ne prija mom organizmu i trudim se da ga izbegavam.
A za sve one koji ne mogu da ga izbegnu, Anin savet je - budite disciplinovani u ishrani.
- Takođe, primetila sam da kad unosim proteine (ribu ili meso) u dva obroka tokom dana, manje mi se jede slatko. A ako mi se baš jede nešto slatko, ili jedem sušeno voće sa semenkama, ili kupim makrobiotičke slatkiše sa ječmenim sladom. To mi mnogo više prija, čak i od čokolade. Naravno, volim ja da pojedem i sladoled ili da častim sebe nekim kolačima, jer čoveku je potrebno ponekad da sebe nagradi, da se opusti. Najbolje je biti dosledan, u čemu god to bilo, a onda sebe nagraditi nečim za tu doslednost.

Inače, Ana voli da gricka peršun, sveže listiće nane, prepečen lešnik. U poslednje vreme, ruzmarin joj je omiljeni začin. Priprema jednostavna, lagana jela.
- Na primer, piletinu ili ribu sa paradajzom, nanom ili ruzmarinom, i limunom. Otkrila sam da riba ima noebičan, dobar ukus kada se kuva na pari, i kada se u vodu doda limun. I đumbir volim da dodam. Uživam u hrani, u različitim ukusima, u eksperimentisanju. Zaključila sam, takođe, da mi raspoloženje zavisi od toga kako se hranim. Ako 2-3 dana ne jedem normalno, nešto se poremeti u mom organizmu, tako da moram redovno i zdravo da se hranim.
Posebno voli čajeve. Za sebe kaže da je "čajopija".
- Najviše volim da pijem puer imeprial, a volim i beli čaj. Onda, volim oolong čajeve, to je kombinacija crnog i zelenog. Ili, kombinaciju crnih dimljenih čajeva sa zelenim. Volim i sama da pravim mešavine, od domaćih biljnih čajeva. Ne uspevaju mi uvek te mešavine ali, recimo, uspele su mi kombinacije majčine dušice, kantariona i kamilice, ili nane i kantariona, s malo limuna. U poslednje vreme mi prijaju i voćni čajevi, koji mi ranije nisu bili zanimljivi. Sipam u šolju i voće i čaj, pa to voće posle pojedem. U Argentini sam pila njihov poznati čaj, mate, odličan je. Ponela sam ga i kući, pa ga ponekad napravim.

Ana je, inače, jedna veoma disciplinovana devojka.
- Ustajem u 8 ujutro, ležem najkasnije oko ponoći. Život mi se sastoji iz 101 vežbe. Nijedan dan ne prođe, a da ne vežbam. Ujutro, prvo vežbam glas, pa onda odem na vežbe u pozorište, a radim i neke svoje vežbe, na primer jogu, pa vežbe disanja. Takođe, osim vežbi za glas i telo, radim i vežbe koncentracije. Vrlo sam disciplinovana. Uostalom, bavim se trima ozbiljnim disciplinama, pevanjem, igranjem, glumom. One traže odricanja, one me obavezuju na zdrav život, na pravilnu ishranu, na dosta sna tokom noći.
To, naravno, ne znači da nema dana kada ne dozvoli sebi malo opuštanja. Tada ne vežba, malo duže spava ujutro, voli da prošeta do pijace. Ali, i tada se pravilno hrani.
Tih dana je, kako kaže, razdraganijeg duha, više se druži sa prijateljima.
Ana voli i da što više vremena provodi u prirodi.

- U prirodi mogu beskrajno da boravim. Izrazito volim planinu. Volim da vozim bicikl i rolere, rano ujutro na Adi. Volim da hodam. Puno godina unazad sam jednom godišnje boravila na Zlatiboru, to je nezaobilazna planina za mene. Sada bih volela da odem na Durmitor, kažu da je tamo magično.
I njen "savršeni dan" podrazumeva odlazak u prirodu. Pa i kupanje u reci, ako je lepo vreme, druženje sa prijateljicama, čitanje. Ali, čak i u zamišljenom idealnom danu, Ana bi ujutro prvo odradila svoje vežbe, a uveče stigla kući da na vreme legne. I da sanja. Kaže, u poslednje vreme intenzivno sanja i zapisuje svoje snove.
- Često pronađem neke zanimljivosti u snovima. Desi mi se da me san upozori na nešto što mi se desi u danu, pa onda drugačije reagujem, jer mi je san to najavio.



VOLIM?!?!
Prirodu
Vazduh
Modu
Prirodnu šminku
Bez ljubavi ne mogu, a ko može
Putovanja
Društvenost
Iskrenost

NE VOLIM?!?!
Zadimljene prostorije
Laž
Isključivost
Odbacivanje
Ismevanje drugih ljudi
Nestrpljivost


KUPKA ZA OPUŠTANJE
- Za dodatnu energiju, stavim 500-800g soli za kupanje u kadu i zagnjurim se u vodu, samo mi nos viri. Tako ostanem 20 minuta. Postoji verovanje da se na ovaj način pročišćava i aura.
Ili, stavim nekoliko kapi esencijalnog ulja lavande ili ruzmarina, malo soli, latice ruža. Takođe, volim da tokom kupanja trljam kožu limunom, posle toga koža postane mekana i glatka.

ZA SVE JE POTREBNO VREME
- Uživam u građenju odnosa sa svojom starijom sestrom. (Poznatom glumicom Bojanom Maljević. prim. red.) Jer, koliko god da si blizak s nekim, potrebno je vreme da se nešto izgradi, i prijateljstvo, i ljubav?!?! - objašnjava Ana.

Broj 104
Bosiljak mio srpskom rodu

Seme lana smiruje valunge

Anemija - Tihi pratilac dijeta

Makrobiotika - Maslačak jači od holesterola

Šta donosi proleće
Nekom ljubav, nekom setu

Izmasirajte umorne oči
Jagodice rasteruju maglu

Za "Bilje&Zdravlje" govore i:

Prof. dr Milić Matović:
Neven za plamene vlasi

Saša Bijelić, psiholog
Mirisi da umine bol

Georgij Nazarov, naturolog
Veselje kreće iz tanjira