Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 104
aktuelno izdanje
Jači i od kamena
Maslačak

Mnogi smatraju da je maslačak (Tardžacum officinale) korov od kojeg je jedina korist što žutim cvetovima u proleće ulepša livade i parkove. Ali, varaju se! Reč je o biljci za čije lekovite osobine su znali još stari Grci i Arapi i koristili su je da umire stomačne bolove dok su u srednjem veku cedili belu tečnost iz stabljike i koristili je da leče bolesti očiju. U zvaničnoj farmakoligiji koristi se biljka dok cveta (od marta do maja) a u narodnoj medicini se upotrebljava i cvet. Maslačak pospešuje lučenje žuči i rad bubrega, služi kao diuretik, čisti krv i pomaže u lečenju gihta, reumatizma i otvara apetit. Od hranljivih materija obiluje kalijumom a u listovima ima vitamina C i gvožđa više nego u spanaću. Sve ovo se odnosi na biljke koje rastu na livadama udaljenim od zagađivača a ne na one iz parkova i pored saobraćajnica! Čaj od listova * Prelijte kašičicu osušenih listova maslačka sa 2 dl vrele vode, poklopite, posle 10-15 minuta procedite i pijte tri puta dnevno 3 meseca, napravite mesec dana pauze, pa nastavite. NAPOMENA: Ovaj čaj pomaže pacijentima koji često boluje od upale bešike. Čaj od korena * U 2 dl mlake vode sipajte 3-5 g suvog i usitnjenog korena maslačka, zagrevajte i kad voda provri kuvajte još 10 minuta, procedite i pijte 2-3 dnevno 1/2 sata pre obroka. NAPOMENA: Ovaj napitak pomaže u slučaju malokrvnosti, gihta, reume i kamena u žuči. Za dijabetičare Uz čaj od maslačka dijabetičarima se preporučuje da svakodnevno sažvaću 5-10 šupljih stabljika maslačka. Sirup Sveže cvetove (3-4 šake) prelijte sa 2 l vrele vode, prokuvajte, procedite, dodajte 1,5 kg šećera i sok od 2 limuna, pa kuvajte na tihoj vatri dok ne dobije gustoću sirupa. Uzimajte po 1 kašiku pre obroka da pročistite organizam, regulišete varenje i pospešite apetit. Salata Mlade listove maslačka operite u hladnoj vodi, "iscepkajte" i stavite u činiju, dodajte rotkvicu isečenu na kolutiće, sitno seckane orahe, začinite maslinovim uljem i jabukovim sirćetom i posolite. NAPOMENA: Ova salata se preporučuje pacijentima koji pate od anemije.

Broj 104
Bosiljak mio srpskom rodu

Seme lana smiruje valunge

Anemija - Tihi pratilac dijeta

Makrobiotika - Maslačak jači od holesterola

Šta donosi proleće
Nekom ljubav, nekom setu

Izmasirajte umorne oči
Jagodice rasteruju maglu

Za "Bilje&Zdravlje" govore i:

Prof. dr Milić Matović:
Neven za plamene vlasi

Saša Bijelić, psiholog
Mirisi da umine bol

Georgij Nazarov, naturolog
Veselje kreće iz tanjira