Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 104
aktuelno izdanje
Trabunj o jedinstvenosti
Piše: Ljubivoje Ršumović


Dejvid Loson, poštar iz Sterlinga u Škotskoj, rastužio se jednoga dana nad svojom Sudbinom. Bio je sam na svetu i ta Tuga je bila toliko jaka i opasna da je odlučio da se ubije. Pošto nije znao kako se to radi, požalio se jednog jutra svojoj Najdužoj Senci, koja je bila njegov jedini i najverniji pratilac... Senka mu je rekla:
- Budi jedinstven, Dejvide! Proglasi sebe Fanatikom i Kraljem Poštanske Službe, jer takvo zvanje nema niko na svetu!

Dejvid je poslušao svoju Senku. To njegovo samoproglašenje nije ostalo nezapaženo. Ubrzo su počeli da mu se javljaju poštari iz cele Škotske, a zatim iz Irske i Engleske, pa iz Evrope, sa željom da mu se pridruže i budu njegovi podanici. Za samo godinu dana popularnost Dejvida Losona, Fanatika i Kralja Poštanske Službe, proširila se i na zemlje Komonvelta, pa je tako usledio poziv iz Gambije da Kralj lično doputuje, da bi mu vernost izrazili Fanatici Poštanske Službe ove male republike u zapadnoj Africi, na obali Atlanskog okeana. Kralj se rado odazvao pozivu, i uskoro se obreo u Bandžulu, glavnom gradu Gambije. Radost koju je izazvala njegova poseta krunisana je dodelom još jednog priznanja: Loson je dobio titulu Viteza Vrućih Tabana! Ta nova počast tolko ga je uznela da je sad bio sasvim siguran da je definitivno postao Jedinstven. Hteo je da zahvali svojoj Najdužoj Senci, ali bilo je podne i Senka se skvrčila oko njegovih nogu, kao da se stidela. Takvom jadu od Senke nije imao nameru da se zahvaljuje!

Fanatik i Kralj Poštanske Službe ne bi bio Fanatik i Kralj da nije mogao da se snađe u svakoj situaciji. Odlučio je da se zahvali Sam Sebi. Pošto je upravo tada plovio brodom rekom Gambijom, okružen stotinama oduševljenih gambijskih poštara, zatražio je staklenu bocu i jedan pampur od plute. Zatim je napisao vrlo kratko pismo:"Vaše veličanstvo, Dejvide Losone, Vi ste Jedinstveni! Primite pozdrav od Mog veličanstva, Dejvida Losona, Jedinstvenog!" Napisao je i adresu: "Jedinstvenom Dejvidu Losonu, Fanatiku i Kralju Poštanske Službe, Vitezu Vrućih Tabana, grad Batarst, ulica be. be." Pismo je stavio u bocu, čvrsto je zapampurio, i bacio u reku. Bio je siguran da će pismo stići do glavnog grada pre broda, i da će ga čekati na ukrašenom poslužavniku. Nije primetio da je u oduševljenju napravio tragičnu grešku: glavni grad Gambije, Bandžul, gde je bila njegova rezidencija, i trenutna adresa, nazvao je starim imenom Batarst, koje više nije bilio u zvaničnoj upotrebi.

Kada je brod prispeo u Bandžul, Kralj je odmah pitao ima li neke pošte za njega! Pošte nije bilo! Opasna Tuga se ponovo polako ušunjala u njegovo kraljevsko biće, i pretvorila ga u ono staro, poštansko biće, nezadovoljno svojom Sudbinom! Nije bilo potvrde u Jedinstvenosti! Nije bilo Najduže Senke da joj se požali! Njegovo kraljevstvo se srušilo! I Dejvid Loson, poštar iz Sterlinga u Škotskoj, samozvani Fanatik i Kralj Poštanske Službe, presvisnuo je od Tuge! Fanatici, podanici i obožavaoci, sahranili su svog Idola sa svim poštanskim počastima, i vratili se svakodnevnim poslovima.

Ali ovde se priča ne završava!
Osam meseci posle ispričanih događaja, šetajući plažom ispred svoje kuće, Dejvid Loson, poštar iz Batarsta, u Kanadskoj provinciji Novi Brunsvik, razmišljao je kako da se odupre udarima Sudbine, i da pobedi Tugu koja ga je bila obuzela. U džepu je nosio revolver kojim je hteo sve da prekrati. A onda je ugledao flašu, sa pismom, koju su talasi izbaciji na pesak. Pošto je bila adresirana na njegovo ime, pročitao je pismo. Bio je malo zbunjen, ali brzo se povratio i osetio se nekako drukčijim, kao preporođenim. Nekako Jedinstvenim!
Bacio je revolver u talase, i zabavio se razmišljanjem o tome odakle je, i kako je stiglo ovo pismo, iz Atlanskog okeana, pa kroz Kebotov moreuz, u zaliv Sent Lorens, pred njegovu kuću? Ko je taj Dejvid Loson koji mu piše? I dan danas on se još bavi odgonetanjem. Zato žurimo da objavimo ovu priču. Kada je pročita, sve će mu biti jasno!
Ali, i bez nas je, valjda shvatio da samo vragolan Slučaj, udružen sa čovekovim Samopouzdanjem, može da nadigra Opasnu smrtonosnu Tugu, i da joj polomi zube!

RASPRODAJA TUGE

Žaleći veliku Jugu,
od ovog trena pa dovek,
prodavaću svoju Tugu,
i biću bogat čovek.

Ko će mi biti kupci?
Svi šareni ispod duge,
naivni čovekoljupci
željni solidne Tuge.

Obožavaoci humora,
od Nušića do Sterije,
siti demokratskog umora,
biće moje mušterije!

Ko tugu jednom proba
postaje miljenik Muzama,
a moja je ekstra roba
obogaćena suzama!

Kupite moju Tugu!
Dajem upola cene
za vas u poetskom lugu,
razmaštane kretene!

Tamo gde još ima ljudi
dušu uz dušu pribija,
a srcu ne da iz grudi,
Tuga, made in Srbija!

Gde ima smeha i radosti
i gde su emocije jake,
lomi karakter i kosti!
Popust za vojnike i đake!

Zaigrajte u tom krugu,
osetite se jačim i većim,
kupite moju Tugu,
učinite i mene srećnim!

Broj 104
Bosiljak mio srpskom rodu

Seme lana smiruje valunge

Anemija - Tihi pratilac dijeta

Makrobiotika - Maslačak jači od holesterola

Šta donosi proleće
Nekom ljubav, nekom setu

Izmasirajte umorne oči
Jagodice rasteruju maglu

Za "Bilje&Zdravlje" govore i:

Prof. dr Milić Matović:
Neven za plamene vlasi

Saša Bijelić, psiholog
Mirisi da umine bol

Georgij Nazarov, naturolog
Veselje kreće iz tanjira