Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 234
aktuelno izdanje
Budi želju i podstiče plodnost
Aminokiselina L-arginin od neprocenjive važnosti za zdravlje
Čarobni molekul azot monoksid, koji u medicinskoj nauci i praksi važi za prirodnu vijagru, organizam ne bi mogao da proizvodi bez esencijalne aminokiseline L - arginina. Оvo jedinjenje prvi je 1886. godine izlovao švajcarski hemičar Ernst Šulce, a koliko je značajno govori i činjenica da je seksualno i reproduktivno zdravlje u direktnoj zavisnosti od L-arginina. Sa povećanim unosom ove aminokiseline u značajnoj meri `raste` reproduktivna sposobnost žene i poboljšava se erektilna funkcija muškarca. O blagodetima L- arginina na naš organizam za `Bilje i zdravlje` govori prof. dr Tomislav Jovanović, klinički fiziolog i profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Seksualnost
- Istraživanja su pokazala da skoro 50 odsto muškaraca starijih od 40 godina ima smanjen protok krvi u arterijama genitalnog područja. Pravilnim unosom samog L-arginina ili hrane bogate ovom aminokiselinom povećava se protok krvi u predelu genitalija, obezbeđuje se veća i bolja distribucija testosterona (muškog polnog hormona) i povećava se vitalnost spermatozoida. Takođe, pojačava se seksulana želja oba pola kao i senzibilitet pre, u toku i posle samog seksualnog čina - kaže prof. dr Jovanović.
On podseća da seksualno zdravlje u fiziološkim granicama ima niz bioloških `kaskadnih` komponenti, te da su L-arginin i azot monoksid učesnici u svakoj kaskadi, pa je i njihova uloga od presudnog značaja za dobro seksualno zdravlje.
- S obzirom na to da je L-arginin esencijalna aminokiselina, naša hrana i program ishrane moraju da se obogate ovom aminokiselinom. U suprotnom preporuka je da se koriste suplementi- kaže naš sagovornik.

Sterilitet
L- arginin je neophodan za normalno funkcionisanje endokrine žlezde i hipofize, koju stimuliše na sekreciju hormona rasta. Ispitivanja su pokazala da sat vremena posle uzimanja jednog grama ovog jedinjenja nivo hormona rasta se poveća tri puta, bez nuspojava. Potreba za L- argininom naročito je velika kod muškaraca, pošto semena tečnost sadrži čak 80 procenata ove aminokiseline, a nedostatak može da dovede do neplodnosti. Danas gotovo svaka terapija protiv steriliteta sadrži i suplement L- arginina. Naročito je važan podatak da posle tridesete godine dolazi do skoro potpunog prestanka lučenja arginina iz hipofize, pa se tada u velikom procentu mora nadoknaditi dodacima u ishrani.

Dejstvo
L- arginin ima brojne funkcije u biohemiji tela: jača imunitet, poboljšava lučenje hormona i izbacivanjе amonijaka iz tela. Preporučuje se protiv bolesti srca, visokog krvnog pritiska, za povećano lučenje hormona rasta (u antiejdžing tretmanima), za brže zaceljivanje rana. Osim što učestvuje i prozvodnji keratina, ova aminokiselina ublažava simptome dijabetesa i migrene, snižava holesterol, povećava mišićnu masu i jača mišićna tkiva, čuva ćelije i usporava proces starenja, pomaže u lečenju oboljenja jetre i bubrega, protiv stresova i trauma, u deobi ćelija. Utiče na smanjenje bola u grudima usled angine pektoris, grčeva i slabosti u nogama zbog problema sa arterijama, kod hladnih ruku i nogu. Budući da poboljšava imunološki sistem, dobra je preventiva i za maligne tumore i sidu.

Doza
Kao suplement L-arginin se preporučuje u količini od 2 do 5 grama dnevno (podeljeno u tri doze). Dostupan je u obliku kapsula, tableta ili praška, а ne preporučuju se doze iznad 20 g dnevno.Za lečenje muške neplodnosti preporučena dnevna doza je 4 g (4000 mg). Uzima se na prazan želudac ili pre spavanja. Previše l- arginina u telu može izazvati nuspojave: smanjenje krvnog pritiska, glavobolje i pojačano nastajanje gastrina, hormona koji povećava proizvodnju želudačne kiseline.
Efekat L-arginina dodatno može da se pojača prisustvom ekstrakta kore francuskog primorskog bora(zaštićen pod imenom pycnogenol) koji povećava propustljivost kapilara i tako poboljšava mikrocirkulaciju.
L-arginin ne smeju da uzimaju oni koji su doživeli srčani udar, dijabetičari, deca u razvoju, trudnice ili dojilje, svi koji imaju genitalni herpes i šizifreniju.

U hrani
L - arginin sadrže: meso (svinjetina, teletina, divljač, morska hrana, perad), mlečni proizvodi, semenke (suncokret, susam, bundeva), orašasti plodovi, posebno kikiriki, čokolada, integralni pirinač, lubenica, suvo grožđe, susam. Imaju ga i: zeleno povrće, šargarepa, celer, luk, soja, kokice, rogač, želatinski slatkiši.

Danijela Kljajić

Broj 234
Lečenje biljem
Najbolji čistači krvi
Lincura pumpa gvožđe

Prolećni umor
Tromi od loše hrane

Karcinomi
Kose rak dojke i pluća

Psihologija
Deca nisu naša kopija

Akne
Bubuljice do 60.

Fitoterapija
Od kantariona
i lek za rak

Alternativa
Bez parazita za 41 dan