Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 234
aktuelno izdanje
Dijetom do zdrave bebe
Ordinacija / Dijabetes tip 1 i trudnoća
-Žene obolele od dijabetesa tip 1 (insulin zavisnog) nekada nisu mogle da razmišljaju o trudnoći, jer zbog poremećenog metabolizma šećera automatski gube menstruaciju. Otkrićem i uvođenjem insulina u terapiju postalo je moguće da se mesečni ciklus reguliše, a uz precizno određenu dozu omogućena je i ovulacija. To znači da i ove žene mogu da ostanu u drugom stanju kao i zdrave žene. Pravo je zadovoljstvo reći da obolele od dijabetesa tip 1, zahvaljujući napretku medicine, danas rađaju zdravu decu.

Ovako o mogućnostima trudnoće i rađanja zdravog potomstva, pacijentkinja obolelih od insulin zavisnog dijabetesa govori profesor dr Gordana Lazović-Radonjić, ginekolog endokrinolog, načelnik Odeljenja ginekološke endokrinologije Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS i podseća da su, ipak, do pre tridesetak godina, i pored uzimanja propisane doze insulina ove pacijentkinje rađale mnogo krupniju decu, često sa velikim poremećajima srca i centralnog nervnog sistema (CNS). Ali, naučno saznanje da i trudnoća deluje dijabetogeno omogućilo je da se insulinska terapija trudnica obolelih od dijabetesa tip 1 koriguje.

- Da bi trudnoća protekla bez komplikacija i da bi rodile zdrave potomke, ove pacijentkinje bi, čim saznaju da su u drugom stanju, trebalo da pregleda endokrinolog da bi im promenio dozu insulina. Zato je neophodno da u bolnici ostanu nekoliko dana i da im se prati količina šećera u krvi posle svakog obroka. Rezultati ovih ispitivanja, endokrinologu pomažu da ovim trudnicama propiše odgovarajući način ishrane, to jest dijetu - objašnjava naša sagovornica i naglašava da je dijeta zapravo presudni deo terapije trudnica obolelih od šećerne bolesti tip 1.

Za trudnoću bez rizika, neophodni su adekvatna doza insulina i redovni ultrazvučni pregledi.
- Osim preparata poput folne kiseline i ultrazvučnih pregleda propisanih zdravim trudnicama, one koje boluju od dijabetesa tip 1 imaju i obavezne dodatne ultrazvučne preglede. Prvi je čim saznaju da su trudne, a potom u 12, 16, 24, 26 i 28. nedelji, jer su to kritične sedmice koje `traže` posebna posmatranja. Ukoliko su nalazi ovih pregleda uredni, porođaj bi trebalo da protekne bez poteškoća i komplikacija - kaže profesorka Lazović-Radonjić.

Da bi se izbegle komplikacije u trudnoći, ona podseća da se mora voditi računa i o tome koliko dugo trudnica boluje od ovog tipa dijabetesa. Ukoliko se ispoljio mnogo pre trudnoće, sigurno je izazvao organske promene, pre svega u krvnim sudovima centralnog nervnog sistema, srca i bubrega pa su sklonije hipertenziji u trudnoći.
- Važno je da ih pregleda i očni lekar, jer stanje krvnih sudova mrežnjače daje dobru informaciju o krvnim sudovima CNS. Neophodno je i praćenje rada bubrega, koji su, inače, zbog trudnoće fiziološki, uobičajeno opterećeni - kaže profesorka i naglašava da sve moguće komplikacije trudnica obolelih od dijabetesa tip 1 kao i njihovih beba mogu da se spreče ukoliko se primenjuje propisana terapija.

Nezgodniji tip 2

- Dijabetes tip 2 je mnogo nezgodniji naročito ako se ispolji tek u trudnoći, a ukoliko je nedijagnostikovan pre trudnoće i nelečen, ugroženi su i majka i beba - upozorava profesorka Lazović-Radonjić i naglašava da ako uzimaju terapiju i one rađaju zdrave bebe.

J. Matijević



Broj 234
Lečenje biljem
Najbolji čistači krvi
Lincura pumpa gvožđe

Prolećni umor
Tromi od loše hrane

Karcinomi
Kose rak dojke i pluća

Psihologija
Deca nisu naša kopija

Akne
Bubuljice do 60.

Fitoterapija
Od kantariona
i lek za rak

Alternativa
Bez parazita za 41 dan