Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 235
aktuelno izdanje
Spremi se za odbranu
Lečenje biljem/ Alergije
Pitoma nana

Odavno lekari upozoravaju da povećanje broja obolelih od različitih alergija u suštini ukazuje koliko je zapravo onih oslabljenog imuniteta, jer su alergije siguran znak smanjene otpornosti. Po mestu ispoljavanja mogu da budu kožne i(li) na disajnim organima, a kada je reč o intenzitetu mogu da budu slabe, umerene i jake alergije, dok su najjače, poput anafilaktičkog šoka, opasne po život.
Uzroci mogu da budu mnogobrojni (hrana, lekovi, prašina...), a najčešće alergije su polenska, od uboda insekata, na voće i neke vrste hrane, kao i na kućne ljubimce, naročito dok se linjaju. Stručnjaci kažu da univerzalni lek protiv alergija ne postoji, a da medicinski preparati samo ublažavaju simptome. Ipak, moguće je da se preduprede.
Najbolje je da se, ako je moguće, potpuno izbegavaju alargeni, ali ne bi trebalo da se zaboravi ni na lekovito bilje, sveže ili sušeno, jer može da bude od velike pomoći u prevenciji alergija kao i za ublažavanju tegoba koje izazivaju. Podsećamo na nekoliko biljaka koje su se u narodnoj medicini potvrdile kao dobri borci protiv alergijskih tegoba.

Pitoma nana (Mentha piperita)

Vrlo je mirisna, naročito list, jer sadrži najviše etarskog ulja, od kog potiču lekovitost i prijatan miris ove korisne biljke. Osim etarskog ulja koje osvežava i hladi, u listu nane ima i tanina kao i gorkih materija.

Koristi se:
* za olakšavanje disanja
* protiv prehlade
* da ublaži upale disajnih puteva

Olakšajte disanje

- 10 kapi etarskog ulja nane ili 2 šake suvog lista
- 2 l vode
Proključaloj vodi dodajte ulje ili list nane i isparenja udišite desetak minuta, dok se nosni kanali ne otčepe i ne počnete lakše da dišete.

Kopriva (Urtica dioica)

Kao narodni lek i hrana cenjena je još u doba Rimljana. Lekovite osobine imaju sveži ili osušeni vrhovi grančica ubrani u proleće. Obiluju vitaminima C i K, a sadrži i tanine, soli, hlorofil, mravlju, sirćetnu i maslačnu kiselinu, karotin, fitosterol i lecitin. U žarama kopriva ima acetilholina i histamina koji žare i peku.

Koristi se:
* za prevenciju alergija
* da olakša alergijske tegobe
* protiv malokrvnosti
* za bolji imunitet

Ojačajte imunitet

- 50 g usitnjenih listova koprive
- litar vode
Koprivu prelijte hladnom vodom, poklopite i kuvajte 15 minuta na tihoj vatri. Sklonite sa šporeta, posle sat procedite i pijte tokom dana umesto vode.

Pasdren (Rhamnus fallax)

Ovaj grm raste po našim bukovim šumama iznad 800 metara nadmorske visine prepoznatljiv je po kori koja je spolja sivomrka, a iznutra cimetnožuta. Sadrži mnogo antrahinona i malo sluzi, tanina i etarskog ulja. Plod je okrugla, skoro crna i sjajna bobica. Osim antrahinona sadrži antranol, flavonske heterozide, šećer, gumu, sluz i pektin.

Koristi se:
* za lečenje kožnih oboljenja, najčešće ekcema

Izlečite ekceme

- 40 g plodova pasdrena
- 20 g cvetova dan-i-noć
- 20 g lista gorke deteline
- 20 g plodova morača
U pola litra proključale vode dodajte tri kašike mešavine i kuvajte na tihoj vatri dva minuta. Sklonite s vatre, poklopite, posle dva sata procedite, podelite u tri doze i po jednu popijte pre jela.

Žalfija (Salvia officinalis)

Jedna je od najstarijih takozvanih “medicinskih” biljaka čiji je lekoviti list nezaobilazan sastojak brojnih lekova. Obiluje etarskim uljem i taninima, a sadrži i gorke materije.

Koristi se:
* protiv upala sluzokože
* za ispiranje usta i grla
* da jačaju sluzokožu
* za inhalaciju protiv alergijskog rinitisa

Inhalacija

- kašičica žalfije
- kašičica kamilice
- 1/2 l vode
- kašičica eukaliptusovog ulja
Žalfiju i kamilicu prelijte ključalom vodom, dodajte eukaliptusovo ulje i inhalirajte se desetak minuta, uveče pre spavanja.

Kantarion (Hypericum perforatum)

U narodu se odvajkada ceni i mnogo upotrebljava, naročito ulje. Sadrži mešoviti tanin, etarsko ulje, karotin, antocijan, hipericin, vitamin C i flavonoidne heterozide.

Koristi se:
* za lečenje kože zahvaćene alergijom
* protiv koprivnjače
* da ublaže svrab i otok posle uboda insekata

Ulje

- 100 g kantariona
- litar maslinovog ulja
Ulje uspite u staklenu flašu, dodajte kantarion, zatvorite i stavite na sunčano mest sve dok ne dobije prepoznatljivu crvenu boju. Potom procedite i ulje koristite protiv plikova i oteklina na koži izazvanih alergijom.

Broj 235
Za "Bilje i Zdravlje" govore:

Milena Vasić, glumica

Brana Radović, atletski trener


Lečenje biljem
Čajevima protiv alergije


Fizička aktivnost

Puls bira vežbe


Pankreas
Diriguje zdravljem iz stomaka


Lečenje bola
Uzmi lek čim zaboli


Zelenousna školjka

Jača zglobove
štiti želudac

Fizioterapeut Radomir Antić
Namešta bez greške

Detoksikacija
Glina čisti otrove

Darovi prirode
Bambus kao hrana

Za i protiv gladovanja

Od čišćenja
do trovanja

Vaspitanje
Učite dete dobrim delima


Psihologija
Čitanje i pisanje kao terapija