Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 235
aktuelno izdanje
Ni kap alkohola
Alkoholna epilepsija
Piše: J. Matijević

U Srbiji ne postoji precizna evidencija o broju obolelih od alkoholne epilepsije, ali neurolozi upozoravaju da je pacijenata sve više. Među njima je, nažalost, sve više mladih, najčešće muškaraca, koji vrlo rano počinju da piju i već posle tri-četiri godine imaju prvi epileptični napad. O uzrocima, ispoljavanju i posledicama ove bolesti, kao i o načinu lečenja i mogućnostima izlečenja, za „Bilje&Zdravlje” govori dr Dragoslava Jovanović, načelnik Službe za neurologiju KBC „Zemun”.

Ona objašnjava da je alkoholna epilepsija posledica štetnog dejstva alkohola na moždane nervne ćelije, da se javlja zbog višegodišnjeg, nekontrolisanog ispijanja alkohola i da se najčešće ispoljava:

* u periodima neuzimanja alkohola, to jest kad dugo i mnogo piju, pa potom dva-tri dana prekinu
* u fazi intoksikacije, kada uzmu velike količine alkohola da izazovu trovanje
* nekoliko godina posle samoinicijativnog prekidanja uzimanja alkohola (kada više nisu alkoholičari)

Kada je reč o samom napadu, naša sagovornica kaže da su oni najčešće vrlo dramatični i obično traju minut-dva, mada može da se dogodi i nekoliko uzastopnih.

- Pacijent, nažalost, ne može da predoseti napad, i to je veliki problem jer ne može da se zaštiti, a životno je ugrožen. Sve se dešava drastično, odjednom, iznenada, pa pacijent može da se povredi, nekada i smrtno. Imaju grčeve po telu, trzaje ruku i nogu, vilica je u grču, teško i vrlo čujno dišu boreći se za vazduh, a mogu da se umokravaju i(li) da imaju stolicu. Osim toga, zbog obilne pluvačke i takozvanog zapadanja jezika pacijent može da se uguši, a i srce može da stane - pojašnjava dr Jovanović i kaže da je napad alkoholne epilepsije veoma traumatično i alarmantno iskustvo i za one koji se nađu sa pacijentom, ali trebalo bi da reaguju brzo.

Važno je da pacijenta okrenu na bok i da mu u usta stave što tvrđi predmet da ne bi tokom napada grizao jezik, ozledio ga i izazvao njegovo oticanje.

- Kada dođe u bolnicu, obolelom mora da se uradi elektroencelografija to jest da se ispita funkcija mozga, a neophodni su i skener glave, pregled očnog lekara, biohemijske analize krvi, kao i ultrazvučni pregled stomaka. Ipak, najvažnije je da se ovim pacijentima može pomoći iako je lečenje opsežno i podrazumeva da oboleli, pre svega, bude svestan činjenice da su, zbog alkohola, u velikom problemu i on i njegova porodica. Zato je neophodno da potpuno prekine da pije, dakle nikada više ni kap alkohola. Osim toga, oboleli od alkoholne epilepsije mora da promeni i životne navike, da se hrani redovno i zdravo i da dovoljno spava. Ritam spavanja je izuzetno važan, poželjno je da se na spavanje odlazi pre ponoći i da se spava šest do osam sati - naglašava naša sagovornica.

Ona poručuje i da je za oporavak i lečenje važno da pacijent nema velikih psihofizičkih iscrpljivanja i iznurivanja, dok je osim terapije antiepilepticima neophodna i potpora psihijatra i porodice.
- S obzirom na to da vremenom alkohol uništava moždane nervne ćelije, nikad se ne zna da li će neki alkoholičar dobiti epilepsiju ili ne, ali su svi u visokom riziku.
Na ispoljavanje prvog napada ne utiču godine alkoholizma, nego udruživanje niza loših činilaca i okolnosti. Ipak,iskustvo je potvrdilo štetan uticaj alkohola na mlade, to jest na njihove moždane ćelije s obzirom na to da su osetljivije. Zato mlađi od 20 godina već posle četiri-pet godina alkoholizma dobijaju prve napade, a ne posle deceniju dve što je slučaj sa pacijentima koji se odaju alkoholu posle tridesete - upozorava dr Jovanović i podseća da su mladi ugroženiji i zbog nekvalitetne i neuredne ishrane, noćnih izlazaka, nespavanja i narušenog biološkog ritma organizma.


Nije urođena

- Od drugih oblika epilepsije, alkoholna se razlikuje po uzroku koji nije urođeno oštećenje mozga, već je izazvano dugotrajnih dejstvom alkohola na moždane nervne ćelije. Zato je za lečenje važno da znamo da je pacijent alkoholičar ili bivši alkoholičar - naglašava dr Jovanović.

Broj 235
Za "Bilje i Zdravlje" govore:

Milena Vasić, glumica

Brana Radović, atletski trener


Lečenje biljem
Čajevima protiv alergije


Fizička aktivnost

Puls bira vežbe


Pankreas
Diriguje zdravljem iz stomaka


Lečenje bola
Uzmi lek čim zaboli


Zelenousna školjka

Jača zglobove
štiti želudac

Fizioterapeut Radomir Antić
Namešta bez greške

Detoksikacija
Glina čisti otrove

Darovi prirode
Bambus kao hrana

Za i protiv gladovanja

Od čišćenja
do trovanja

Vaspitanje
Učite dete dobrim delima


Psihologija
Čitanje i pisanje kao terapija