Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 236
aktuelno izdanje
Pogled zdravlja vredan
Jutarnji sunčevi zraci ubrzavaju bioritmove, a večernji ih usporavaju
Thinkstock

Sunčevi zraci mogu toliko da vam oštete kožu da dobijete rak, a sangejzeri ili pristalice teorije lečenja gledanjem u Sunce tvde da to može da vas reši brojnih tegoba!
- Gledanje u Sunce i uzemljavanje može da bude lekovito - kaže Miroslav Kiš, majstor sangejzinga iz Novog Sada koji je na osnovu učenja Hira Ratana Maneka napravio vlastitu, malo izmenjenu metodu lečenja. - Važno je samo da se uradi bezbedan sangejzing, a to znači da morate da gledate u Sunce samo u sigurnom periodu - sat i po od izlaska i sat i po do zalaska, dok su zimi sigurni 2 do 3 sata od izlaska i isto toliko do zalaska.
Kada, uzemljeni, primate Sunčevu i Zemljinu energiju postajete provodnik obeju, objašnjava naš sagovornik i ističe da je Sunčeva energija jaka - vruća, dok je Zemljina slaba - hladna. Ali obe energije su potrebne i zajedno čine čuda.
- Obe energije aktiviraju bio ritmove u vama koji se zovu simpatikus i parasimpatikus. Jutarnji sunčevi zraci ubrzavaju bio ritmove, a večernji ih usporavaju - ističe Kiš. On navodi da se lečenje gledanjem u Sunce radi samostalno, bez učitelja ili gurua, što je veoma važno, jer je svako sebi učitelj.
Tokom gledanja u Sunce trebalo bi da imate pozitivne misli, da vizuelizujete ono što želite da vam se dogodi, ili umu govorite šta da uradi sa telom. Osim toga ne bi trebalo da nosite ništa na glavi da bi sunčeva i kosmička energija mogle bez problema da prođu kroz nju (krunske čakre) i, dalje, kroz celo telo. Trebalo bi, takođe, da izbegavate da stojite na mokroj i vlažnoj zemlji.
- Svi koji rade sigurno gledanje u sunce imaće uspeha - kaže Kiš.- Treba samo da istraju do kraja postupka i preporodićete se umno, telesno i duhovno.

Kako gledati u sunce
Naš sagovornik je za čitaoce „Bilja i zdravlja” dao uputstva kako bezbedno da gledaju u sunce i leče se.
1. Nađite prijatno mesto odakle lepo možete da vidite izlazak ili zalazak Sunca i opušteno gledajte u njega bez naočara ili sočiva (sem ako nisu hirurški ugrađena). Stanite, ruke opustite uz telo i uživajte gledajući u Sunce uzimajući njegovu energiju. Ako vam odgovara možete i da sedite ili ležite, ali kičma bi trebalo da je ispravljena. Dik gledate u Sunce možete i da radite vežbe.
2. Posle svakog gledanja u Sunce protrljajte dlanove, pokrijte njima oči i sačekajte dok vidite boje ili slike pred očima. Što duže držite zatvorene oči pokrivene dlanovima to će rezultati da budu brži i jači.
3. Ako gledate u Sunce do 10 minuta ne morate da se uzemljavate, ali u slučaju da sangejzing duže traje uzemljavanje je obavezno zbog ravnomernog protoka energija u telu i kontrolisanja ega. A, uzemljavate se tako što stanete bosonogi na zemlju bez trave i gledate u sunce. Ako nemate uslova da stojite bosonogi nabavite neki od prizemljivača sa kristalima i orgonitima, koje možete da koristite
i u stanu.
4. Prvi sangejzing ne bi trebalo da traje duže od 10 sekundi direktnog gledanja u Sunce do sat i po po izlasku i isto toliko pre zalaska. Sledećeg dana gledajte u Sunce 20 sekundi u sigurnim satima, trećeg dana 30 sekundi... Svakog narednog produžujte gledanje dok ne dostignete 5 minuta neprestanog gledanja (sve vreme gledate u Sunce i ujutru i uveče). Kada dostignete 5 minuta sangejzinga radite ga od tada samo jednom dnevno ali produžujući gledanje svaki dan po 10 sekundi (jednom ujutro, jednom uveče!) A, kad dostignete 45 minuta neprestalnog gledanja to radite najduže sedam dana. Posle toga skraćujte gledanje dok ne dođete do 5 minuta. Pritom vreme gledanja možete da podelite - malo ujutro, malo uveče.
5. Možete slobodno da trepćete, kružite očima oko Sunca, stavljate ruke iznad očiju, gledate kroz krošnju drveća ili rupičaste naočare dok vam se oči ne priviknu. Ako ste okruženi zgradama ili brdima možete da gledate i u odsjaj vode iz lavora (kadice) u podne.
6. Ako Sunce nestane iza oblaka nastavite da gledate u tom pravcu a u slučaju da su oblaci crni i ne osećate energiju prestanite i nastavite tokom dana.

Solarna voda
Preporuka Hira Ratana Maneka je da se koristi i sunčana ili solarna voda. Pijaća voda trebalo bi da se sipa u staklenu (ne plastičnu!) flašu od 2 litra, boca pokrije manjom staklenom čašom ili providnim poklopcem da bi sunčevi zraci mogli da dopru. Stavi se napolje, na golu zemlju, i puni se sunčevom svetlošću pet sati. Voda može da se pije odmah posle toga.

D.D.

Broj 236
Za "Bilje i Zdravlje" govore:

Anita Lazić Todorović, PR stručnjak
Dr Vojislav Ćurčić, psihijatar

Alternativa
Lečenje gledanjem u Sunce

Lečenje biljem
Čajevi tope celulit

Oscilacije pritiska
Noć otkriva
hipertenziju

Holesterol i trigliceridi
Preventiva iz tanjira

Bolovi u potiljku
Strahovi koče vrat

Uskšnje čarolije
Prirodne boje za jaja

Začini u hrani
Više od ukusa

Dečje alergije
Omega 3 za lakše disanje

Kondilomi
Zaštita i lečenje

Magnezijum hlorid
Recept za podmlađivanje

Seboreja
Peri kosu
dva puta nedeljno