Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 237
aktuelno izdanje
Zažmuri i probaj
Puževi: zaboravljena zdrava hrana
U nutricionističkom smislu - izbor je pun pogodak. Samo ako se savladaju predrasude i gadljivost. Meso ovih mekušaca gotovo da nema holesterola, odličan je izvor magnezijuma i omega 3 masnih kiselina, sadrži kalcijum i vitamin C i malo masti. Lako je svarljivo a porcija od 100 gr sadrži samo 70 kilokalorija.
- Meso puža obiluje belančevinama, ima mnogo mineralnih soli i esencijalnih aminokiselina - kaže Ante Sikarica nutricionista sa farme puževa u Košutama u Hrvatskoj gde je uzgoj ovih mekušaca dostigao zavidan nivo.- Puž je izuzetno niskokalorična hrana i svaki dijetolog i nutricionista će preporučiti njihovo meso tokom raznih dijeta ili oporavka. Osim toga, mesu puževa pripisuju se i afrodizijačka svojstva.
Za sluz puža je poslednjih godina ustanovljeno da je izuzetno lekovita, blagotvorna za organizam i da ima mogućnost da zaceljuje rane, zbog čega je na velika vrata ušla u farmaceutsku industriju. U nekim svetskim salonima pravi je hit tretman puževima koji "peglaju" bore puzeći po koži pacijenta.
Meso puža je idealno za ljudsku upotrebu i zbog toga što puž ne prenosi nikakve bolesti. Puževi se hrane lišćem cvekle, repe, radiča, uljane repice i žitaricama. Meso je zdravo i ukusno može se kupiti u prodavnici smrznuto. U prirodi, puževi se mogu naći na livadama, obično posle kiše. Pripremaju se tako što se stave u vodu sa solju i sirćetom da ostoje najmanje 2 sata i operu se od sluzi. Zatim se puževi ubace u zagrejanu vodu i bare desetak minuta. Meso od kućice se odvaja iglom za heklanje, a makazama se odseca sav crni deo mesa, ostavljajući samo rogove i belo meso.

RECEPT
Paprikaš

*1,5 kg pripremljenih (obarenih) puževa
*3 glavice crnog luka
*0,5 dl ulja
*3 veće paprike babure
*4 paradajza
*so i biber
*kašičica brašna
*kašičica aleve paprike

Obarene puževe izvadite iz kućica. Sitno nasecite luk i lagano ga dinstajte na ulju dok potpuno ne omekša. Potom dodajte puževe, naseckanu baburu i oljušten i na kockice seckan paradajz. Začinite po ukusu i kuvajte dok meso ne omekša. Po potrebi nalivajte vodom. Na kraju u malo vode umešajte brašno i alevu papriku, dodajte u paprikaš i mešajte dok se ne zgusne. Kad proključa, sklonite sa vatre i poslužite toplo uz knedle, makarone ili kačamak.


Ko ih voli
Puževe su jeli i uzgajali stari Grci i Rimljani, a danas u njihovom mesu uživaju najviše Francuzi, Italijani, Nemci, istočnjački i afrički narodi.
Brojka
*100 g puževa sadrži samo 70 kilokalorija

D.D.

Broj 237
Za "Bilje i Zdravlje" govore:

Kaliopi Bukle, pevačica
Zoran Bognar, pesnik

Cvet bagrema
Mirisni čuvar zdravlja

Lečenje biljem
Da lice zablista

Oboljenja tireoidee
Jedna žlezda, sto problema

Voda i zdravlje
Bez vode gušća krv

Alergije
Od ekcema do astme

Nadutost i gasovi
Balon u stomaku

Starenje
Treće doba u tri faze

Noćni rad i zdravlje
Svetlost daje ritam