Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 238
aktuelno izdanje
U potrazi za greškom
Ovakve analize rade se i u Srbiji, za maligne tumore na više organa
Dr Zoran Rakočević

Pacijenti čiji su bliski članovi porodice bolovali od karcinoma, analize DNK za sklonost nasleđivanja nekih vrsta malignih tumora, mogu da urade u Srbiji - kaže profesor dr Zoran Rakočević, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, predsednik radne grupe Ministarstva zdravlja za sprovođenje programa ranog otkrivanja i skrininga raka dojke.
Kao i za druge analize, kaže doktor, uzme se uzorak krvi iz vene, koji se potom pregleda uz pomoć specijalnog aparata-sekvenatora. Ispitivanjem ovog lanca se, sa vrlo visokom pouzdanošću, utvrđuje koliko neko, izraženo u procentima, ima rizika da oboli od maligne bolesti. Analiza se odnosi samo na vrste malignih bolesti za koje je nasleđe važan činilac obolevanja, a sekvenator praktično traži defekte na DNK lancu to jest pretražuje na kom paru hromozoma ima oštećenja.
U Institutu se ove vrste DNK analize, po rečima našeg sagovornika, ne rade samo u slučaju raka dojke već i za maligne tumore jetre, prostate, jajnika, kože (melanom), štitaste žlezde i debelog creva. Ispitivanja su dosad radili uglavnom oni koji imaju pozitivnu porodičnu anamnezu, najčešće žene čije su majke, sestre, bake ili tetke obolevale od karcinoma dojke.
- Sekvenator u Institutu je starije generacije i godinama je u upotrebi, pa od davanja uzorka do dobijanja rezultata prođe dva i po do tri meseca. Poslednjih meseci zahvaljujući donatorima i sredstvima Instituta pokušavamo da nabavimo novi sekvenator koji rezultate analiza daje za oko 10 dana, a košta oko 110.000 evra - kaže prof. Rakočević i naglašava da je korist od ovih analiza nemerljiva s obzirom na to da njihovi rezultati povećavaju svest građana da redovno i(li) učestalije odlaze na preventivne preglede.
Naš sagovornik, takođe, otkriva da preventivne analize DNK koštaju do 130.000 dinara i da Republički fond za zdravstveno osiguranje (RZZO) ne pokriva troškove jer još ne postoji šifra za ovu vrstu pregleda.
- Ipak, u slučaju preventivnih analiza DNK za karcinom dojke, u Srbiji se, na primer, godišnje testira 50 do 70 žena koje imaju izraženu, pozitivnu porodičnu anamnezu, ali su sve analize, dosad urađene besplatno zahvaljujući dogovoru sa nadležnim ministarstvom i RZZO. Troškovi tih analiza, bili su deo istraživačkih projekata našeg Instituta - kaže prof. Rakočević i naglašava da veruje da će zbog koristi koje bi imali i pacijenti i društvo, RZZO u narednom periodu omogućiti besplatne preventivne DNK analize pacijentima za koje lekari smatraju da imaju povećane genetske predispozicije da obole od malignih bolesti.
S obzirom na to da je zbog raka izgubila majku i da je smatrala da ima genetske predispozicije da oboli od opake bolesti, glumica Anđelina Džoli se podvrgla genetskom testiranju rizika obolevanja. Kada su analize DNK potvrdile da nosi mutirani gen BRCA1 i da su rizici da oboli od raka dojke odnosno jajnika 87 i 50 odsto, odlučila je da preventivno odstrani obe dojke (dvostruka mastektomija). Sada je, smatraju stručnjaci, rizik da oboli od raka oko pet odsto, jer se razvoj opake bolesti može sprečiti ranim otkrivanjem genetske mutacije.
Širom sveta, ova odluka holivudske zvezde pokrenula je lavinu zdravstvenih, socijalnih pa i filozofskih pitanja. U Srbiji, čini se, najviše onih o mogućnostima ovakvih, preventivnih analiza DNK.


Redovne kontrole
- Preventivne DNK analize za karcinom dojke u srbiji godišnje uradi 50 do 70 žena. Ali, i kada im se saopšti rezultat sa visokom verovatnoćom obolevanja ne odlučuju se tako lako da odstrane dojke. Istina, činjenica je da se gotovo isti efekat prevencije dobija i redovnim kontrolama na šest ili 12 meseci, zavisno od vrste tumora koji je u porodici registrovan. Znači, pravovremene, redovne kontrole, takođe, pokazuju da se u dojci nešto događa pa se može na vreme reagovati - objašnjava profesor Rakočević.

J. Matijević

Broj 238
Za "Bilje i Zdravlje" govore:

Anđelka Prpić, glumica

Slobodan Trkulja, muzičar

Lečenje biljem
Lavandom protiv komaraca

Zova smiruje kašalj

Reumatske bolesti
Muke trećeg doba

Analize DNK u Srbiji
U potrazi za greškom

Slezina
Neumorni čistač krvi

Ishrana
Kiselina pod kontrolom

Spretnost dece
Od smotanka do čigre