Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 238
aktuelno izdanje
Masaža pegla kožu
Kako se osloboditi celulita
Thinkstock

Dok muškarci tvrde da celulit na ženama i ne primećuju, za pripadnice lepšeg pola, ove neestetske promene predstavljaju pravu noćnu moru. Procenjuje se da bar jednom u toku svog života, oko 85% žena muku muči sa celulitom. Najčešće se pomorandžina kora javlja u vreme većih hormonalnih oscilacija, u pubertetu ili trudnoći, nezavisno od toga da li se žena bavi sportom ili ima višak kilograma.
Iako neki lekari smatraju da je celulit bolest tkiva, mada bezopasna za opšte zdravlje organizma, po mišljenju drugih stručnjaka, celulit je samo jedan od normalnih načina raspoređivanja masti u ženskom telu čemu doprinosi i hormon estrogen jer podstiče zadržavanje vode u organizmu.

Uzroci
Osim genetskih faktora (nasleđena sklonost organizma ka stvaranju celulita) i savremenog načina života, smatra se da su glavni uzroci nastanka celulita:
*nedovoljno uzimanje vode (minimum oko 1,5 litre dnevno),
*loše navike u ishrani
*nedovoljno bavljenje sportom
*često variranje telesne težine
*dugo sedenje
*učestali stres i napetost
*cigarete, kafa i alkohol.

Tretman
Ultrazvučna kavitacija trenutno je jedna od najpopularnijih metoda za uklanjanje celulita jer ne povređuje krvne sudove, nerve, mišiće, tkivo i kožu. Pomoću ciljano usmerenih niskofrekventnih ultrazvučnih i RF (radiofrekventnih) talasa, koji selektivno razlažu masnoću, razbijaju se masne naslage i nagomilani celulit, čak i sa onih mesta sa kojih se inače ne mogu ukloniti drugim metodama, dijetom, vežbama ili treninzima. Kavitaciju zbog toga mnogi nazivaju - liposukcija bez noža. Možda baš zato, ova metoda zauzima vodeće mesto u redovnim procedurama velnes i SPA centara. Jednim tretmanom obim je manji za jedan konfekcijski broj.

Čajevi
U borbi protiv celilita efikasno pomažu i uvarci od koprive, maslačka, preslice, peteljki od trešanja, peršuna i zeleni čaj.

Eterična ulja
Eterična ulja takođe mogu da pomognu u eliminisanju celulita iz našeg organizma, jer pospešuju izbacivanje tečnosti i detoksikaciju organizma. Za masažu područja sa celulitom preporučuju se:
*Ruzmarin - stimuliše izbacivanje tečnosti i protok limfe
*Čempres – pomaže u eliminaciji tečnosti, preporučuje se protiv proširenih vena
*Geranijum – ublažava napetost, podstiče eliminaciju toksina i tečnosti, stimuliše limfni sistem. Zbog sposobnosti da uravnoteži sebum preporučuje se za sve tipove kože
*Limun – podstiče cirkulaciju, koristan je za proširene vene
*Lavanda - pomaže u lečenju strija i celulita.

Masaža
Kozmetičari preporučuju svakodnevno masiranje posle tuširanja, kremama ili uljima koja sadrže ruzmarin, žalfiju, čempres ili kesten. Kremu najmanje desetak minuta utrljavajte na problematične zone laganim i kružnim pokretima. Za bolji efekat preporučuje se zamotavanje u foliju već gotovom mešavinom od gline, kafe ili cimeta.

Ishrana
Ako želite da se brže oslobodite celulita, izbegavajte: masnu hranu bogatu holesterolom, slatkiše, beli hleb i testenine, alkohol, cigarete, kafu, gazirana pića, konzerviranu hranu, biljne masti, masno meso, mozak... Važno je takođe da uvek imate na umu da prekomeran unos soli zadržava vodu u organizmu, zato upotrebu soli svedite na minimum ili umesto soli radije koristite začinske trave. Ishranu obogatite svežim voćem i povrćem jer sadrže antioksidante, enzime, vitamine, minerale i vlakna. Preporučuju se i mahunarke, pasulj i sočivo na prvom mestu, jer su veoma bogati vlaknima, proteinima i antioksidansima. Orasi, lešnici, bademi, pistaći... su takođe odlična hrana za borbu protiv celulita, pod uslovom da se jedu sirovi. Ako su termički obrađeni na bilo koji način, imaju potpuno suprotan efekat!

D.D.

Broj 238
Za "Bilje i Zdravlje" govore:

Anđelka Prpić, glumica

Slobodan Trkulja, muzičar

Lečenje biljem
Lavandom protiv komaraca

Zova smiruje kašalj

Reumatske bolesti
Muke trećeg doba

Analize DNK u Srbiji
U potrazi za greškom

Slezina
Neumorni čistač krvi

Ishrana
Kiselina pod kontrolom

Spretnost dece
Od smotanka do čigre