Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 239
aktuelno izdanje
Hrana neguje vrline
NA ČAJU SA... Ištvan Tot, internacionalni vegetarijanski kuvar
Internacionalna kulinarska zvezda, svetski putnik, misionar i protagonista zdravog života Ištvan Tot kuvanje je zavoleo još kao dete. Danas, sa 52 godine i 30 godina vegetarijanske kulinarske prakse, voli da kaže da je kuvanje za njega umetnost i beskrajna duhovna inspiracija. Od svih kuhinja sveta, indijska mu se najviše dopala, pa sve ove godine živi po ajurvedi i ishranu bazira na principima ove drevne nauke. Iako je na nekim festivalima spremao i po 1000 različitih specijaliteta (za svaku osobu posebno), u svom domu u Somboru priprema jednostavne i hranljive obroke. Svoju originalnost "dorađuje" na svakom putovanju i deli je sa polaznicima škola kuvanja koje drži širom sveta.

*Kako ste i kada postali vegetarijanac?
- Moj prelazak na vegetarijansku ishranu podudara se sa početkom "osvešćivanja"- potrage za višim smislom života. To se dešavalo početkom osamdesetih. Već tada sam shvatio da princip "ahimse" ili nenasilja, kao jedan od osnovnih stubova duhovnosti, prirodno podrazumeva ishranu bez mesa.

*Od detinjstva ste imali želju za kuvanjem?
- Kuvanje nije samo zanat nego i umetnost. Pravi kuvar rađa se sa tom "žicom" i oseća privlačnost prema varjači i kecelji. Ja sam to odmalena osećao, naročito što sam za primer imao majku koja je izvrsna kuvarica i domaćica, kao i obe tetke. Odrastao sam u toploj, skoro idiličnoj porodičnoj atmosferi uz česta okupljanja i gošćenja familije. Moja majka ima 86 godina i kuva svaki dan. Оd nje sam nasledio ljubav prema kuvanju i naviku da jedem domaću i sveže pripremljenu hranu.

*Vaš moto je"svesna hrana za svesne ljude".O čemu je reč?
- Tokom boravka u Los Anđelesu supruga i ja smo jednom prilikom zapazili natpis iznad nekog restorana: "Svesna hrana za svesne ljude". Bio je to vegetarijanski restoran i odmah smo shvatili da ta rečenica savršeno definiše naš stav po pitanju ishrane: oni koji drže do sebe i trude se da vode kvalitetan život, paze šta jedu i kako pripremaju hranu, jer znaju da utiče na zdravlje i na unutrašnje stanje - svesnost.

*Koliko hrana utiče na duh i emocije?
- Telo, um, inteligencija i duh međusobno su povezani i utiču jedno na drugo, pozitivno ili negativno. Hrana koju jedemo prvenstveno daje energiju telu, ali na suptilnijem nivou daje određenu vrstu energije i umu - mislima i emocijama. Ajurveda je drevna nauka koja nas, između ostalog, usmerava kako da izborom namirnica i načinom pripreme hrane pozitivno utičemo na celokupno stanje bića. Prednost treba dati hrani koja ima odlike vrline: pripremljenu od povrća, voća, žitarica i mleka, a manje ili nikako onu koja ima odlike strasti- začinjenu, slanu, kiselu i ljutu i hranu neznanja (koja dugo stoji-meso).

*Zašto ste poklonik ajurvedske kuhinje?
- Ajurveda posmatra čoveka kao celinu i vrlo detaljno proučava ishranu od kvaliteta namirnica do načina na koji jedemo. Mislim da je ajurvedski pristup ishrani savršen i često koristim znanja iz ajurvede u svom veoma originalnom stilu kuvanja.

*Gde je neprevaziđeno mesto kulinarskog zanata?
- Azija je i dalje izvor nepresušne inspiracije, sa bogatstvom začina i egzotičnim kombinacijama namirnica. Tu prvenstveno mislim na indijsku kuhinju, koja se opet deli na mnogobrojne podvrste s obzirom na to da skoro svaka indijska pokrajina ima svoju jedinstvenu kulinarsku tradiciju.

*Koje vas je jelo i gde posebno očaralo?
- U Južnoj Indiji, gde se može osetiti čarobna duhovna dimenzija, uživao sam u tradicionalnim palačinkama "masala dosa", koje se služe uz sosove od kokosa, mente, korijandera.

*Koordinator ste dijete za bolesne od visokog pritiska, dijabetesa, hepatitisa i šloga. Na čemu se zasniva njihova ishrana?
-Uopšteno je važno da slede niskokaloričnu dijetu sa što manje soli. Oni koji pate od visokog krvnog pritiska ili su preživeli šlog treba da unose što manje soli i zasićenih masnoća, da koriste hladno ceđena ulja maslinovo, laneno i susamovo u umerenim količinama. Dijabetičari da izbegavaju upotrebu svih vrsta šećera i zaslađivača osim stevie i skrob da svedu na minimum (oprezno s krompirom). Kod hepatitisa treba pomoći jetri da se regeneriše uz gorke biljke (maslačak i čičak), smanjen unos masnoća i belančevina i više tečnosti.

*Koja hrana je vaš "porok"?
- Slabost su mi turšija i kiselo konzervisana hrana. Kad bih sledio samo svoj jezik, sigurno bih preterivao sa njima.

*Šta biste mogli nazvati životnim eliksirom?
- U duhovnom procesu koji praktikujem postoji običaj da se hrana "posveti"- da se prvo ponudi Bogu i onda jede kao "božija milost". Kada se hrana kuva sa ovakvom namerom i u atmosferi posvećenosti, ljubavi i čistoće, ima drugačiji ukus i energiju od obične hrane. Mislim da ne postoji bolji životni eliksir od ovoga.

*Zašto ne koristite nijednu vrstu luka?
- Za one koji se ozbiljno bave meditacijom i nekom vrstom duhovnosti luk nije naročito povoljan, jer podstiče niže strasti i stvara neprijatan zadah. Koristim začin asafetidu, koji odlično zamenjuje ukus luka pri kuvanju, bez "posledica".

*Omiljeni zdrav napitak kojim započinjete dan?
- Ujutro volim da popijem sok od sveže pomorandže i svežeg đumbira sa mlakom vodom i kašičicom meda. Prijatan i osvežavajući, ovaj napitak podstiče varenje i izbacivanje toksina iz tela. Umesto pomorandže može da se koristi i limun.

*U kojim navikama, kad je hrana u pitanju, naši ljudi greše?
- Mislim da se generalno u Srbiji jede previše mesa i industrijski obrađene hrane. Ne postoji navika, ni dovoljno znanja za spremanje jela od povrća, integralnih žitarica i mlečnih proizvoda na maštovit način, što bi sigurno doprinelo poboljšanju zdravlja.

POSVEĆENOST I LJUBAV

* U jednom periodu života bili ste monah?
- Kada sam postao vegetarijanac, počeo sam da se bavim i bhakti jogom, u prevodu put posvećenosti, predanosti i ljubavi. Prvih desetak godina duhovne prakse živeo sam u celibatu, u različitim ašramima u Srbiji i Evropi. To nije klasičan monaški red, jer ne podrazumeva zavetovanje na doživotno odricanje, nego privremeno, radi samodiscipline. Nakon toga osoba može da se oženi, kao što sam ja učinio, ili da se zavetuje u odvojeni red života koji se zove "sanyasa" što je sinonim za monahe u hrišćanskoj tradiciji.

KIČARI ZA RUČAK

- Prema ajurvedi jedan od najzdravijih i najhranljivijih obroka je "kičari": zajedno se kuvaju pirinač, mungo pasulj (u istim razmerama) i povrće po želji, uz dodatak kurkume, korijandera u prahu, bibera, rimskog kumina.
Začine u zrnu prvo pržiti na malo ulja, a one u prahu dodati tokom kuvanja. Kuva se dok ne postane kao gušća čorba, doda se maslinovo ulje, a pre serviranja malo jogurta ili kiselog mleka. Jede se uz hleb ili samostalno za doručak, ručak ili večeru. Kod nas pirinač mogu da zamene ječam ili pšenica, a umesto munga može da se upotrebi sočivo.

TOP ZAČINI
*Nabrojte pet "top začina" za dobro zdravlje...
Sveži đumbir
Daje hrani pikantno-egzotični i blago-ljutkasti ukus, veoma je lekovit i pomaže apsorpciju hranljivih materija
Kurkuma Čisti krv
Rimski kumin Pomaže varenje
Biber Doprinosi izbacivanju toksina
Cimet Pomaže detoksikaciju i ublažava bol

Danijela Kljajić

Broj 239
Za "Bilje i Zdravlje" govore:
Ivana Nešović, odbojkašica

Mišjakinja
Čisti bubrege i pluća

Trešnja
Čuva srce, ublažava bol

Proso
Idealan za šećeraše

Dijagnostika
Šta je Ki67 antigen?

Ishrana
Zelena detoks dijeta

Deca
Kad igra zaboli

Pripreme za trudnoću
Zdrav život za zdravu bebu