Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 240
aktuelno izdanje
Žene preuzele mušku bolest
Krv prenosi hrаnljive mаterije i kiseonik do mozgа kroz četiri glаvne аrterije, dve karotidne u prednjoj strani vrata i dve vertebralne u zadnjoj strani vrata. Aterosklerozа ili otvrdnjаvаnje аrterijа nаstаje kаdа se u arterijama usled patoloških procesa u organizmu nakupljaju masne naslage i kalcijum.
Ove naslage mogu ozbiljno da ograniče dotok krvi do mozgа, sve do nastanka šloga.
Suženje na pomenutim arterijama remeti normalan tok krvi, pa može doći do stvaranja tromba (ugruška) koji takođe izaziva moždani udar. Uzrok karotidne bolesti može da bude i aneurizma arterija, spazam arterija, njihovo kolenasto savijanje i spiralno uvijanje, arteritis... Karotidna bolest može da se javi samo na jednoj strani, ili sa obe strane, što u velikoj meri otežava lečenje i pogoršava prognozu bolesti.

- Osim familijarne sklonosti, uzroci oboljenja karotidnih arterija su pušenje, povišene masnoće i šećer u krvi, visok pritisak i gojaznost - kaže prof.dr Lazar Davidović, direktor Klinike za vaskularne bolesti KCS. - Prevencija ovih stanja i izbegavanje loših životnih navika su od ogromnog značaja u sprečavanju oboljenja krvnih sudova. Sagledavši faktore rizika, mnoge razvijene zemlje donele su nacionalne programe kojima se promovišu zdrave životne navike.

Prema rečima našeg sagovornika, kod nas u Srbiji već nekoliko godina vodi se pozitivna kampanja protiv pušenja, a rezultate možemo da očekujemo tek za dve decenije.
- Do sredine 80-tih oboljenje karotidnih arterija bila je ekskluzivna bolest muškog pola. Međutim, poslednjih pet godina moždani udar izazvan začepljenjem karotida najčešći je uzrok smrti među ženama u Srbiji, a posebno u Beogradu - kaže profesor i skreće pažnju da se životna dob obolelih snižava, pa sada ova bolest krvnih sudova pogađa ljude već oko 60-te godine, dok je tokom osamdesetih pogađala starije, u osmoj deceniji života.

- Najveći problem u slučaju oboljenja karotidnih arterija je što se kod značajnog broja bolesnika ono prvi put otkrije tek kada izazove moždani udar, kada je za operaciju u principu kasno. Samo polovina pacijenata ima neke ranije i uglavnom blaže simptome.

Fitoterapija
U našoj tradicionalnoj medicini koristi se mnogo biljaka koje mogu da pomognu u lečenju vaskularnih bolesti. Podsećamo na neke od njih:
Beli luk - sadrži alicin, supstancu koja ima antibakterijsko, antioksidantno, antihipertenzivno dejstvo, a smanjuje i masnoće u krvi
Cimet - ne samo da pomaže sprečavanju srčanih oboljenja, on može da predupredi i dijabetes.
Crni luk - sadrži kvercetin, flavonoid antioksidant za koji je utvrđeno da je preventiva protiv srčanih oboljenja i šloga.
Masline - jedno istraživanje pokazalo je da dnevno konzumiranje 40g nerafinisanog maslinovog ulja pomože da se onima sa visokim pritiskom smanji doza lekova za pedeset odsto. Smatra se da je to zasluga polifenola koji se nalazi u ovom ulju.
Origano - sadrži sastojak po imenu karvakrol za koji je dokazano da efikasno deluje protiv visokog pritiska.


Oni se, nastavlja profesor Davidović, uglavnom manifestuju kao poremećaj vida i prolazna oduzetost jednog dela tela. Zbog toga je kao najbitnija prevencija veoma važan pregled čiji je cilj otkrivanje pacijenata u asimptomatskoj fazi. Na taj pregled posebno treba da se upute stariji od 55 godina koji su pušači ili imaju šećernu bolest, gojazni su, imaju visok pritisak, a posebno ako je u porodici već bilo bolesti krvnih sudova.

Dijagnoza
- Dijagnostika zdravlja karotidnih arterija je relativno jednostavna. Metod izbora je ultrazvučni pregled, koji je bezbolan, bezopasan, jeftin, komforan, brz i u više od 95 odsto slučajeva precizan kada su u pitanju ovi krvni sudovi - kaže nam prof.dr Davidović. Kod manjeg broja pacijenata primenjuju se dodatne dijagnostiče metode kao što je angiografija.

Lečenje

Profesor Davidović ističe da je najbolji način lečenja ove bolesti klasična operacija, što je potvrđeno dobrim stanjem miliona operisanih koji su potom praćeni desetinama godina. Ipak, ukoliko pacijent ima oboljenje na hirurški nepristupačnom delu karotidne arterije ili prethodnu operaciju na vratu, bolje je primeniti ugradnju stenta.
Osim hirurgije, zdravlje karotidnih arterija može da se održava i lekovima kojima se deluje na regulisanje krvnog pritiska, antidijabetskom terapijom, zatim terapijom statinima sa ciljem smanjenja masnoća u krvi, redovnom terapijom aspirinom koja može da spreči pojavu ugruška ili tromba.

Protiv masnoća u krvi
Čaj od maslačka: U litar vode staviti 100 g sušenog korena maslačka i kuvati 10 minuta. Piti po jednu šolju više puta dnevno.
Vino od ruzmarina: U dva litra crnog vina sipati 80 g sušenih mladih izdanaka ruzmarina u cvetu. Držati u zatvorenoj flaši 3 do 4 dana pa procediti. Piti po dve čaše dnevno tokom 20 dana.
Tinktura od belog luka i meda: samleti 200 g belog luka i preliti sa 2 dl 96-procentnog alkohola. Mešavinu sipati u zatvorenu teglu i ostaviti da odstoji 10 do 12 dana, a zatim dodati 50 g meda i 30 ml propolisa. Ostaviti da stoji još dva dana uz povremeno mešanje. Uzimati jednu do 15 kapi sa malo mleka. Prvih pet dana povećavati broj kapi (za po tri kapi), a narednih pet dana smanjivati (po tri kapi svaki dan).
Sok od limuna: Dve nedelje piti sok od svežeg limuna (početi sa pola limuna, a zatim svakog dana povećavati dozu za još pola limuna). Sok može da se razblaži sa malo vode. Nakon dve nedelje treba početi sa smanjivanjem doze, takođe po pola limuna dnevno. Terapija limunovim sokom traje ukupno mesec dana.
Čaj od artičoke: litrom hladne vode preliti 20 g sušenih listova artičoke i kuvati 10 minuta. Procediti i piti 3 šolje dnevno.

I.Kovačić

Broj 240
U ovom broju i:


Nebojša Ilić Cile, glumac :
Revizori svuda oko nas

Lečenje biljem:
Malina štiti od infarkta

Ruža spas za stomak

O ring metoda
Dijagnoza bez greške

Neuropatski bol
Kad se nervi naljute

Reumatoidni artritis
Marker gleda budućnost

Manuelna terapija
Prstima i snima i leči

Fitohemija
Prirodno na naučnoj bazi

Arsen
Otrov sa česme

Uloga oca

Sinu uzor kćerki model

Iridologija
Otkrij tajne duše u očima

Leto i seks
Sunce budi želju

Poklon vikend za dvoje u Banji Vrujci