Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 241
aktuelno izdanje
4 dana škole na 4 planine
Livade Rtnja, Ozrena, Device i Bukovika pune željnih znanja o lekovitom bilju
Foto Anđela Stevanović

I ove godine, devetnaesti put, u okviru dana „Svetog Jovana biljobera” u Sokobanji su se okupili biljari iz Srbije i susednih zemalja. Nije bilo teško potegnuti put iz Bačkog Monoštora, Kladova, Skoplja, Sofije, Banja Luke, Niša, Pirota, Novog Bečeja, Kikinde, Vršca... da se sa domaćinima iz sokobanjskog Udruženja za lekovito bilje „Dr Jovan Tucakov” otpočne obuka o branju i čuvanju lekovitog bilja.
U „učionicama” na Rtnju, Ozrenu, Devici i Bukoviku, četiri dana đaci su bili lekari, akademici, studenti, travari, biljari, inženjeri. Najstariji je imao 81, a najmlađi 22 godine, dok je vodeći predavač i instruktor Slavoljub Tasić, farmaceut beogradskog Instituta za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić”. Kaže da je posebno ponosan i zadovoljan kad može da učestvuje u obuci sakupljača lekovitog bilja i da im otkrije kako da prepoznaju biljne vrste, na kojim terenima da ih traže, da li su otrovne, kako se koriste, a kako suše.
- Od najstarijih vremena sve do kraja 19. veka lekovito bilje je bilo nezamenjiv i gotovo jedini način lečenja. Tradiciju i iskustvo nikako ne smemo prenebeći u razmišljanjima o ulozi i mestu lekovitog bilja u medicini danas - kaže Tasić i naglašava da je za njega lečenje biljem komplementaran oblik lečenja zvaničnoj medicini, iako u nekim slučajevima primena lekovitog bilja može biti dodatna, a u nekim samostalna terapija.
Osim nezaobilaznog ivanjskog cveća, zlatnica, vilovina, kokotac, ranilist, vodopija, zečji trn, suručica, strašnik, metilj trava i beli pelin, samo su neke od biljaka na koje biljari nailaze. Tu je i vrapče seme koje se vekovima koristi protiv noćnog umokravanja dece i bolesti prostate.
Iako se mnogo manje koristi nego pre pedesetak godina, Tasić biljarima sa posebnom pažnjom pokazuje akant (Acanthus balcanicus), kojeg naš narod često naziva medveđa stopa ili paponjak.
- Prepoznaćete ga po oštro izrezanim rebrastim listovima i belim, ružičastim ili ljubičastim cvetovima skupljenim u debeli vršni klas. Često se sadi u vrtovima kao ukrasna biljka, a nekad se upotrebljavao protiv crevnih upala, osipa, ujeda pauka i kao lek protiv tuberkuloze.
Idući uz Bukovik, poštovaoci moći lekovitog bilja nailaze na livadsko stanište mirišljave majčine dušica o kojoj, kažu, mnogi misle da znaju sve, a nije nimalo jednostavno ni njeno branje, ni sušenje i čuvanje.
- I najbolja majčina dušica, najmirisnija i najlisnatija, u rukama nestručnjaka postaje obično seno, pa od takve biljke niko nema koristi, a najmanje pacijent kome je lek namenjen - govori biljarima akademik Dragoslav Pejčinović, biolog, koji je na početku devete decenije bio najstariji član ove svojevrsne ekspedicije. - Zato se sa majčinom dušicom mora pažljivo postupati, od branja do upotrebe. Trebalo bi da se bere oko podne, kad nema više rose, po toplom, sunčanom vremenu. Ne sme se čupati, jer se tako biljka uništava a dobija se vrlo loša droga. Lekovite osobine ima isključivo gornja polovina lisnatih grančica u cvatu i najbolje je da se odseca srpom ili oštrim makazama.
Među biljarima na planinama u okolini Sokobanje, bila je i doktorka Branislava Milutinović-Savić, specijalista dečje preventivne stomatologije niškog Doma zdravlja. Otkrila nam je recept napitka koji, kaže, za čišćenje organizma pije u proleće i jesen. Osim toga, tvrdi, da je izlečio i metastaze nekim pacijentima obolelim od karcinoma. Priprema se od nevena, hajdučke trave i koprive, a pije se umesto vode. Osim toga, sve vreme dok se pije napitak, uzima se i koren iđirota, pre i posle jela. Doktorka kaže da, takođe, neizmerno ceni i poljski rastavić koji je „Bogom dana biljka da nas čuva” i poručuje da on i kopriva mogu da se uzimaju svakodnevno, 365 dana bez posledica.
Put lekovitih apoteka na Rtnju i Ozrenu uputio se i Dragoljub Trajković (72) biljar iz Trstenika. On od 1964. godine sakuplja lekovite trave. Najčešće na Goliji, a sada kaže da želi da otkrije i neke druge staze.
- Poznajem oko 100 biljnih vrsta, ali najviše cenim golijski virak. Čini mi se da je jedna od najlekovitijih biljaka- kaže Trajković.
O lekovitom bilju, proteklih dana učio je i dr Apostol Cilevski, agronom iz Skoplja, dok se Jelena Petrov posvetila pravljenju herbarijuma da bi lekovito bilje sokobanjskih planina što bolje predstavila svojim Kikinđanima, ali i da bi ga izučavala do nekog novog druženja na obroncima Rtnja...

Protiv karcinoma
Za pripremanje napitka koji preporučuje dr Branislava Milutinović-Savić potrebno je:
- 3 kašike nevenovog cveta
- kašika hajdučke trave
- kašika koprive
Ako su biljke suve, mešavinu prelijte sa pola litra vrele vode, poklopite, posle dva sata procedite i pijte umesto vode. Ukoliko su biljke sveže, prelijte vodom i kuvajte na tihoj vatri u poklopljenom sudu. Čim provri sklonite sa šporeta, sačekajte dva sata i procedite.


U potrazi za raskovnikom
(žena kopa, a u tu sliku stavi i malu sliku biljke-poslata posebno )
Uski, trostruko razdeljeni listovi raskovnika, na koje su naišli, izazvali su oduševljenje biljara. Ne samo zato što je ova biljka proveren narodni lek protiv brojnih bolesti, nego zato što se veruje da je trava magične moći, stara amajlija sa naših prostora, koja raste samo na Rtnju i Ozrenu.
Narod veruje da se pomoću ove biljke može raskovati svaki okov i raščiniti svaka vradžbina. Postoji, takođe, i legenda da se do mitskog blaga cara Radovana može doći samo pomoću raskovnika... Iako su ga pažljivo, znalački izvadili, koren nije bio od onih koji donose sreću jer nije bio čovekolik. A takvih je, kažu, samo jedan od deset. Naime, i akademik Jovan Tucakov je pisao da narod „prema obliku raskovnika prepoznaje antropomorfne elemente korena - glavu, vrat, noge, polne organe, po čemu određuje da li je muški ili ženski, a po izgledu korena da li je miran ili je u pokretu...”

Jelena Matijević

Broj 241
Aneurizme

Dugo tinjaju,
pucaju bez najave

Istine i zablude
Da li plavuše
imaju
krte kosti

Tinejdžeri

Prvi odmor bez
mame i tate

Tanoreksija

Zavisnost od
tamnog tena


Seksualna disfunkcija
ONI se stide
ONE trpe