Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 241
aktuelno izdanje
Bolje bez nego sa pogrešnim
Bolje bez sunčanih naočara nego sa onima koje nemaju UV zaštitu
Koliko god da su važan modni detalj, naočare za sunce su tokom poslednje decenije postale i potreba s obzirom na to da su najbolji zaštitnik očiju od negativnog dejstva sunčevog zračenja. Ipak, veliki izbor sunčanih naočara različitih karakteristika i cena, često otežava odluku o kupovini najkvalitetnijih.
- Sunčane naočare, pre svega, moraju da štite od UV zračenja koje zapravo pospešuje očne bolesti. Zato je preporuka da se uvek potraže one čija stakla gotovo potpuno blokiraju UVA i UVB zrake, a takve naočare imaju oznake „UV 400” ili „100% UV zaštita” - kaže prim. dr Sima Marjanović, oftalmolog Specijalističke oftalmološke ordinacije „Lensoptik” u Beogradu.
Prema rečima našeg sagovornika, nošenjem sunčanih naočara bez UV zaštite povećava se opasnost od oštećenja i gubitka vida više nego ako se uopšte ne nose.
On objašnjava da tamna stakla zbog smanjene količine svetlosti izazivaju širenje zenica, a kada su proširene mnogo više štetnih sunčevih zraka dospeva u oko. A ako stakla naočara nemaju odgovarajuću zaštitu, oštećenja oka mogu da budu velika.
Boja
- Osnovni preduslov kvalitetne zaštite je filter na staklima naočara koji blokira protok štetnog zračenja prema oku. Ipak, UV filteri su samo jedan od slojeva kvalitetnih stakala. Osim njih, važna je i boja s obzirom na to da različite boje različito apsorbuju svetlost koja prolazi kroz stakla - kaže dr Marjanović.
Primarijus potvrđuje da boja stakala jeste stvar ukusa ali i da bi prilikom odabira trebalo uzeti u obzir nekoliko važnih prednosti vezanih za boju. Na primer da:
* siva boja smanjuje jačinu osvetljenja, ali ne „iskrivljuje” boje
* smeđa i boja ćilibara smanjuju blještavilo, uključujući i ono koje stvara plava frekvencija (plavo svetlo) u Suncu, a koje može uticati da predmeti izgledaju maglovito. S druge strane, smeđa i stakla boja ćilibara iskrivljuju boje više od sive
* žuta boja smanjuje maglovitost bolje od smeđe, tako da stvarno izoštrava pogled, ali uzrokuje veće izobličenje boja
* zelene nijanse stakala smanjuju blještavilo i pomažu filtriranja plavog svetla. Pružaju, takođe, dobar kontrast između predmeta
* ružičaste boje su dobar izbor za one koji učestvuju u vodenim sportovima ili drugim aktivnostima u prirodi, jer omogućavaju dobar kontrast na predmete gledane na plavoj ili zelenoj pozadini.
Materijali
Kada je reč o materijalima za izradu stakala sunčanih naočara, dr Marjanović kaže da je razlika među njima prilično mala. Neki su teži, a drugi izdržljiviji.

- Za stakla sunčanih naočara najčešće se koriste tri materijala. Prvi je polikarbonat, dugotrajna lagana plastika. Drugi je CR 39, plastika koja se obično koristi za sočiva, a treći staklo koje je izdržljivo, ali teško za nošenje. Posebno se izdvajaju sunčane naočare sa polarizovanim staklima. Naime, polarizovani sloj smanjuje blještavilo koje nastaje kada se svetlo odbije od nekih predmeta kao što su voda, staklene površine ili asfalt - kaže naš sagovornik i podseća da bi stakla trebalo da imaju i zaštitu od ogrebotina.
Iako je izbor materijala i zaštita stakala sunčanih naočara lična stvar, doktor Marjanović podseća i na još nekoliko činjenica:
* neke sunčane naočare imaju stakla kao ogledala to jest reflektujuću površinu na spoljnjem delu. Vrlo su popularne, ali lako ih je ogrebati i upropastiti
* sunčane naočare sa antirefleksnim slojem sprečavaju odbijanje svetla u oči
* fotoosetljiva ili fotohromatska stakla postaju tamnija kada su izložena UV zračenj. Promena se dogodi brzo odnosno kada se okolina menja iz tamne u svetlu
* okviri sunčanih naočara izrađuju se od plastike, metala, titanijuma, aluminijuma i brojnih drugih materijala. Preporuka je da se pre kupovine probaju razne vrste okvira da bi se uporedila njihova težina i da bi se osetilo koje najviše prijaju.

Dodatna zaštita
Osim pravilno odabranih stakala za sunčane naočare, naš sagovornik preporučuje i nošenje šešira sa što širim obodima jer su dodatna zaštita očima, ali i koži lica.

Polarizovana stakla
- Planinarima, jedriličarima, biciklistima, svima koji dugotrajno borave u prirodi, kao preosetljivima na svetlo i profesionalnim vozačima, preporučujem nošenje polarizovanih sunčanih naočara sa posebnim polarizatorskim filterom koji štiti od negativnog uticaja svetla reflektovanog od vode, snega, mokre površine puta i vetrobranskog stakla - savetuje dr Marjanović.

J. Matijević

Broj 241
Aneurizme

Dugo tinjaju,
pucaju bez najave

Istine i zablude
Da li plavuše
imaju
krte kosti

Tinejdžeri

Prvi odmor bez
mame i tate

Tanoreksija

Zavisnost od
tamnog tena


Seksualna disfunkcija
ONI se stide
ONE trpe