Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 241
aktuelno izdanje
Ne steži zube ni kad je najteže
Najčešći uzrok iščašenja je podsvesno stezanje zubima tokom dana ili u snu
Čak 70 odsto ljudi je nekad doživelo „preskok” viličnog zgloba, dok se kod 20 do 25 odsto javlja karakterističan zvučni efekat. Ipak, samo kod dva do tri odsto pacijenata dolazi do „zaglavljivanja” zgloba vilice i jakog bola koji zahteva neodložno lečenje. Zbog iščašenja vilice žene češće potraže stomatologa nego muškarci.
Šta izaziva iščašenje viličnog zgloba pitali smo prof.dr Vojkana Lazića sa Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji kaže:
Razlozi mogu da budu nesvesno stezanje zubima, nezgodan položaj vilice, udarac ili pad, kao i nedostatak zuba koji uslovljavaju nepravilno žvakanje i genetski faktori mogu da izazovu ovu neprijatnu pojavu.
- Prvi simptom ovog stanja jeste da se prilikom otvaranja vilice čuje zvuk krckanja u zglobu. Uz taj neobičan zvuk usled preteranog naprezanja mišića može da se jave i grč, zamor i bol. Bol, takođe može da se javi i kada je zglobni diskus izleteo napred, pa zglobni nastavak vrši pritisak na zadnju zglobnu vezu gde se nalaze krvni sudovi i nervni završeci.
Naš sagovornik kaže i da iščašenje viličnog zgloba može da izazove ograničeno otvaranje vilice i njeno skretanje na obolelu stranuili, što je blaži slučaj, da funkcije ostanu normalne, ali da otvaranje i zatvaranje usta pravi zvuk, izaziva bol i napetost u mišićima. Profesor Lazić kaže i da ima pacijenata koji mogu preterano da otvaraju usta i tek onda čuju karakterističan zvuk. Tada je reč o hipermobilnosti vilice. To može da bude neprijatano kada se pacijent grohotno smeje ili veoma dugo drži usta otvorena, na primer u zubarskoj stolici, ili kada jede veliku jabuku. U tim situacijama događa se da zglobni kolut „preskoči” i zaglavi vilicu, ne mogu da se zatvore usta i javlja se bol.
Poremećaj funcionisanja viličnog zgloba je složena pojava koja može da bude uzrokovana raznim faktorima. Podsvesno stezanje zubima tokom dana ili u snu uglavnom se smatra najčešćim uzročnikom. Drugi najčešći razlog je poremećaj zagrižaja i nepravilno žvakanje sa jedne strane vilica, ili samo prednjim zubima sa posledičnim mikrotraumama u zglobu. Među razlozima je i trauma, a tek na poslednjem mestu urođeni faktori.
Da do iščašenja viličnog zgloba ne bi došlo profesor Lazić kaže da je najvažnija prevencija. To bi praktično značilo da vas izabrani stomatolog posavetuje da napravite zube koji nedostaju, da nesvesno ne stežete vilicu u toku dana i grčite njene mišiće i da vam skrene pažnju kakav vam je zagrižaj i kakvim ponašanjem bi trebalo da ga, eventualno, ispravljate.
U slučajevima kada dođe do pomeranja viličnog zgloba, koje može da prati samo njegov zvuk, a funkcija vilice ostane normalna i bez bola, nije potrebno lečenje, već je važno da pacijent pravilno žvaće, ne otvara preterano usta, zamoli za pauzu kada je kod zubara, da ne bi predugo držao usta otvorena. Međutim, napominje naš sagovornik, kada je usled iščašenja viličnog zgloba došlo do ograničenog otvaranja usta, bola i otoka, neophodni su lekovi, određene vežbe i nošenje splinta – akrilatnog ili plastičnog uloška za zube koji treba da omoguće pravilan zagrižaj i spreče stezanje zubima.
U terpijske svrhe može da se koristi i laser, čija tolpota deluje na širenje krvnih sudova mišića i ligamenata i samim tim dolazi do njihovog opuštanja i pravilne funkcije.
U istu svrhu koristi se i TENS ili transkutana elektronervna stimulacija, kojom se leči akutno bolno stanje žvatnih mišića električnim draženjem senzitivnih nervnih završetaka u koži i dubljim tkivima lica.

Najvažnije
Suština terapije iščašenja vilice je da se zglobni nastavak donje vilice pravilno pozicionira u odnosu na zglobni kolut i da se usvajanjem određenog ponašanja izbegne njegovo ponovno dislociranje. Jer, kako kaže profesor Lazić, kada se diskalni ligamenti viličnog zgloba jednom izduže, nikad više ne mogu da se vrate u stari položaj.

I.Kovačić

Broj 241
Aneurizme

Dugo tinjaju,
pucaju bez najave

Istine i zablude
Da li plavuše
imaju
krte kosti

Tinejdžeri

Prvi odmor bez
mame i tate

Tanoreksija

Zavisnost od
tamnog tena


Seksualna disfunkcija
ONI se stide
ONE trpe